Exista numeroase motive pentru a pune bazele unei afaceri cu afini de cultura. Afinele sunt fructe de padure extrem de benefice organismului uman, sunt la mare cautare pe piata locala si internationala si nu au nevoie de foarte multa ingrijire, arbustii reprezinta surse de hrana pentru insectele polenizatoare si au o durata de productie chiar si de 50 de ani.
Pentru o afacere cu afin de cultura ai nevoie de material certificat de la pepiniere specializate. In Romania, multi investitori aleg pepiniera Olunden, din Maramures, de unde achizitioneaza butasi de calitate, care asigura rezultate, putin spus, bune. In continuare, iti voi pune la dispozitie 3 sfaturi esentiale pentru ingrijirea culturii tale de afine:
- Sol acid. Un sol ideal pentru arbustii de afin are pH-ul intre 4.0 si 5.0, deci acid. Este indicat sa nu depaseasca aceste masuri, dar nici sa nu fie mai mici. Primul pas pentru pregatirea afacerii tale este masurarea pH-ului suprafetei pe care vrei sa te dezvolti. In acest scop, ai la dispozitie numeroase instrumente de la universitati din domeniul agricol sau societati de nisa.
Afinul are nevoie de fertilizator, pentru a da o productie semnificativa. E cam dificil sa stii de cat fertilizator are nevoie sau cu cat trebuie sa cresti aciditatea, daca nu faci in prealabil un test de sol. De asemenea, in fiecare an e indicat sa repeti procesul, pentru a fi sigur ca arbustii au substantele nutritive necesare si terenul propice pentru a se dezvolta.
- Multa apa. Nici nu te gandi sa pornesti o afacere cu afin daca nu iti permiti un sistem sau mijloace de irigatie. Pentru a creste si a da o productie bogata, arbustii de afin au nevoie de foarte multa apa. Irigarea se face chiar si dupa terminarea sezonului de culegere, in august si septembrie. In timpul sezonului, se recomanda un sistem de irigare la radacina, care nu afecteaza fructele si le ofera necesarul de apa.
- Tunsul arbustilor. Pentru a produce mai multe fructe, a rezista mai mult timp si pentru a creste mai mari, arbustii de afin au nevoie sa fie tunsi. In primii ani de crestere, afinul nu are nevoie de tundere, dar in luna martie din cel de-a patrulea an, este bine sa treci la treaba. Indeparteaza ramurile uscate, moarte sau bolnave si pe cele aglomerate in mijlocul tufisului, pentru a permite luminii sa ajunga peste tot. Ca sa asiguri necesarul de substante nutritive, mai poti sa pregatesti un pat din aschii de lemn sau muschi de turba.
Un sfat in plus: daca vezi ca pasarile vor sa iti atace arbustii, protejeaza-i cu o plasa sau o retea. Astfel, daunatorii nu vor mai putea sa afecteze plantele si productia.
S.C. Renard Olunden S.R.L.
FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341
Phone:0740.393.238
kamy camelia
Bine de stiut ptr cei care vor sa inceapa o activitate cu afini
Ana Naghi
Niciodata nu stii cand vrei sa o iei de la capat si sa fii propriul sef. Iar o cultura de afini are multe avantaje.
Nicolae claudia
Iubesc afinele si am avut ocazia sa ajung in Muntii Apuseni in sezonul coacerii si am cules si eu..