Zilele foarte calduroase din timpul verii sunt extrem de periculoase pentru sanatatea oamenilor, dar si pentru mediul inconjurator. Mai mult decat atat, in zilele noastre, canicula reprezinta una dintre principalele amenintari ale naturii. Avand in vedere ca efectele temperaturilor ridicate pot fi grave, ba chiar letale, fiecare persoana ar trebui sa cunoasca masurile de protectie pentru aceasta perioada a anului.
In cazul in care nu stii ce ai de facut in zilele caniculare ale acestui sezon, citeste in continuare pentru a afla cum sa te protejezi intr-o astfel de situatie.
Iata cum te poti proteja impotriva temperaturilor extreme:
1.Consumul de apa
Toti medicii recomanda consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi, in special in timpul sezonului cald. Atunci cand temperaturile sunt ridicate, corpul nostru elimina mai multa apa decat in mod obisnuit, asa ca este necesar sa inlocuiesti aceste pierderi. Pentru a te asigura ca apa pe care o bei este potabila si curata, iti poti achizitiona un filtru de apa cu osmoza inversa marca Clack, care elimina metalele grele, nitratii si alte saruri. De asemenea, este esential ca atunci cand petreci mai mult de jumatate de ora in caldura, sa ai rezerve de lichide la indemana.
2.Irigarea terenurilor
Asa cum am stabilit deja, canicula nu are efecte doar asupra oamenilor, ci si asupra mediului inconjurator. Pentru a evita ofilirea si uscarea plantelor sau a gazonului din curtea ta, dar si pentru a intretine gradina, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt udate corespunzator, mai ales in zilele extrem de calduroase. Informeaza-te in legatura cu cele mai avansate sisteme de irigatii si descopera aici care este rolul acestora. Pe langa faptul ca aceste sisteme sunt fundamentale pentru protejarea spatiilor verzi, ele pot fi un real ajutor si pentru efectul de racorire al intregii gospodarii.
3.Evitarea consumului de grasimi si alcool
In timpul sezonului estival, consumul de grasimi poate afecta buna functionare a organismului. De altfel, consumul excesiv de alcool deshitrateaza organismul si diminueaza capacitatea corpului de a lupta impotriva caldurii. Asadar, incearca sa renunti la aceste alimente si sa introduci in dieta ta cat mai multe fructe si legume, pentru a face fata cu brio temperaturilor extreme.
4.Utilizarea ochelarilor de soare
Este un lucru deja cunoscut faptul ca expunerea la razele solare UV poate avea efecte nocive asupra ochilor si vederii. Cataracta, degenerarea maculara si cancerul ocular sunt doar cateva dintre afectiunile pe care le declanseaza contactul permanent cu razele ultraviolete. Din acest motiv, este foarte important sa folosesti ochelari de soare, mai ales in timpul verii. Pentru a te asigura ca ochii tai sunt protejati corespunzator, ai grija sa achizitionezi o pereche de ochelari recomandata de medicul oftalmolog sau dintr-un magazin specializat.
5.Expunerea moderata la soare
Evita, pe cat posibil, sa iesi din casa atunci cand termometrele ating temperaturi mari. In cazul in care nu poti lua aceasta masura de protectie, incearca, cel putin, sa eviti expunerea la soare, dar si activitatile fizice intre orele 12:00 si 16:00. In plus, pentru a creste rezistenta corpului la canicula de peste zi, incearca sa practici activitatile sportive fie dimineata, fie seara.
Asadar, pentru a ocoli disconfortul sau chiar bolile si afectiunile cauzate de soarele puternic, incearca sa tii cont de aceste sfaturi.
Sandy Bell
Si cafeaua am inteles ca deshidrateaza.. Fain articol,multumim
Ana Naghi
E adevarat: cafeaua deshidrateaza. Si nimic nu potoleste setea cu adevarat, in afara de sfanta apa.
ghelbere elena
Beau atat de multa apa incat baiatul meu imi spune ca o sa-mi creasca broaste in burta.
Ana Naghi
Asa ziceam si noi cand eram copii :)))