Utile

5 secrete despre panourile solare care îţi vor încălzi sufletul si casa

Considerată cea mai sigură resursă alternativă, energia solară are capacitatea de a furniza în doar 20 de minute echivalentul consumului energetic anual al omenirii. Utilizând un colector solar putem capta 95-96% din radiaţia soarelui pentru a produce atât căldură, cât şi curent electric. Totodată, dacă ne îndreptăm atenţia către costurile energiei convenţionale, vom observa fără prea mult efort faptul că preţurile la curent şi gaz au crescut constant, fiind obligaţi an de an să scoatem tot mai mulţi bani din buzunar pentru a încălzi aceeaşi locuinţă. Prin urmare, instalarea unor sisteme complementare de încălzire devine o decizie înţeleaptă care ne ajută să economisim bani pe termen lung.

Panourile solare produc energie şi iarna
Fie că vorbim despre panourile solare termice, fie despre cele fotovoltaice, eficacitatea lor este uşor de demonstrat. În funcţie de anotimp, un colector solar de 1 m2 poate capta anual o cantitate de energie cuprinsă între 900 şi 1450 kWh. Poate cifrele nu vă spun foarte multe însă, concret, alegând această soluţie alternativă de încălzire, bazată pe sisteme cu panouri solare, veţi constata că ele sunt eficiente şi în perioada iernii, când poate aţi crede că nu aveţi niciun câştig de pe urma lor.

Cu alte cuvinte, veţi beneficia de panouri solare pentru apă caldă în toate cele 4 anotimpuri, indiferent de cantitatea de consum. Dacă, în timpul verii, panourile solare termice sunt capabile să furnizeze 100% din necesarul de apă caldă al unei gospodării, în timpul iernii, randamentul lor scade în jur de 60-80 de procente. Nu este deloc puţin, dacă ne gândim că radiaţia solară captată nu are nicio legătură cu temperaturile de afară. Într-o zi geroasă, dar însorită, panourile noastre pot produce aceeaşi cantitate de apă caldă menajeră ca într-o zi înnorată de vară, atunci când plafonul de nori filtrează foarte mult radiaţiile solare.

Şi dacă ne gândim puţin şi la factura combustibilului necesar pentru încălzire, ar trebui să luăm în calcul o scădere de până la o treime pe timp de iarnă, dacă folosim panouri solare, aportul lor termic fiind utilizat atât pentru calorifere, cât şi pentru încălzirea în pardoseală. Însă cu o singură condiţie: să avem casa deja bine izolată pentru a diminua pierderile de căldură.

Ce trebuie să ştiţi despre dimensionarea panourilor
Dacă ne-am hotărât că merită să facem o astfel de investiţie, ar trebui să avem în vedere câţiva factori pentru a putea dimensiona sistemul şi pentru a face un calcul estimativ. Desigur, vom beneficia şi de sprijinul specialiştilor atunci când ne vom orienta către un furnizor.

De exemplu, dacă ne interesează panourile solare termice pentru prepararea apei calde menajere, aşa cum preferă majoritatea românilor, ar trebui să luăm în calcul câţi oameni ar trebui să beneficieze de ea. Totodată, ştiind că un nivel mediu al consumului pentru utilizatorul casnic se situează între 60-80 litri/persoană/pe zi la o temperatură de 50-60° C, iar un tub vidat poate furniza 8-10 litri de apă caldă, rezultă că necesarul zilnic pentru un consumator obişnuit este asigurat de 5-6 tuburi vidate. Ştiind deja că randamentul pe timp de iarnă este mai mic, panoul solar ar trebui să fie dimensionat cu aproximativ 20% în plus pentru a putea face tuturor cerinţelor.

Dacă pe lângă apă caldă, vrem să beneficiem şi de un aport termic pentru încălzire, ar trebui să avem în vedere alţi câţiva factori: orientarea acoperişului şi distanţa dintre camera tehnică şi acesta, tipul instalaţiei existente de încălzire, nivelul izolaţiei termice a casei.

Panourile solare trebuie întreţinute!
Chiar dacă energia soarelui este o resursă inepuizabilă şi gratuită, panourile solare au o durată de viaţă care depinde însăşi de întreţinerea lor. Dacă cei mai mulţi producători oferă garanţie timp de 25 de ani, curăţate periodic şi protejate de impact, panourile pot fi utilizate până la 40 de ani. Pentru a rezista însă o viaţă de om, amplasarea lor este deosebit de importantă. Sunt destul de sensibile la lovituri, aşadar nu ar trebui să se afle în apropierea copacilor care pot sparge tuburile prin mişcarea ramurilor. Nici fulgerul sau grindina nu se numără printre “prieteni”. Dar dacă pe acestea nu le putem prevedea, frunzele uscate, praful sau murdăria de la păsări ar trebui fie îndepărtate de 4-5 ori pe an. Acest lucru poate preveni o scădere cu 25% a capacităţii de captare a energiei solare.

Rata de amortizare a investiţiei
Chiar dacă la prima vedere, preţul unui kit solar cu 12 tuburi vidate pleacă de la 1200 lei şi urcă în funcţie de specificaţiile tehnice, ar mai trebui să ştiţi că în prezent, aceste sistemele solare sunt atât de eficiente încât deţin cea mai bună rată de amortizare a investiţiei. Da, sunt mai scumpe decât cele cu panouri termice plane sau decât cele cu tuburi nevidate, însă dacă vă gândiţi că în aproximativ 3-5 ani vă amortizaţi investiţia, nu-i aşa că nu aţi mai sta prea mult pe gânduri?

În 2019 statul oferă finanţare de până la 20.000 lei pentru achiziţia panourilor fotovoltaice.

Dacă până acum, programul “Casa Verde” oferea persoanelor fizice o finanţare de până la 20.000 lei pentru subvenţionarea panourilor solare, anul acesta statul va da bani pentru panouri fotovoltaice. Nu este puţin lucru, dacă luam în considerare că ne vom putea produce propria energie electrică, iar surplusul poate fi livrat direct în cadrul reţelei naţionale de electricitate. Cu alte cuvinte, energia pe care o consumi este gratis şi mai primeşti şi bani pentru ce produci în plus.

Dacă te-am pus cel puţin pe gânduri, te poți documenta până în martie, atunci când persoanele fizice îşi pot depune dosarele pentru finanţare.

Sursă foto 1: https://www.misiuneacasa.ro/vrei-sa-ti-montezi-panouri-solare-te-ajuta-google-sunroof
Sursă foto 2: http://www.sansanews.ro/stiri/actualitate/buzau/cu-ochii-pe-promisiuni-panouri-solare-subventionate.html

Leave a Reply