Copii, Sanatate, Utile

Afla cum poti salva viata copilului tau inca de la nastere

Celulele stem se gasesc in mai multe zone ale corpului si isi fac aparitia inca de la primele etape ale dezvoltarii noastre. Asadar, fie ca sunt embrionare sau adulte, acestea au doua proprietati speciale, in primul rand se pot reproduce continuu si in al doilea rand pot capata diferite functii astfel incat sa fie compatibile in mai multe tesuturi si organe ale corpului. Sunt efectuate cercetari pentru a afla mai multe despre acestea, astfel incat sa fie descoperite noi afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul lor si se asteapta ca pe viitor sa poata ajuta la regenerarea organelor astfel incat bolnavii sa nu mai fie nevoiti sa astepte pe liste interminabile pentru a putea beneficia de un transplant.

Celule embrionare

Exista o multime de informatii despre recoltare celule stem, iar cele embrionare sunt cunoscute pentru faptul ca aduc o multime de avantaje intrucat nu s-au dezvoltat complet, motiv pentru care pot fi „programate” sa capete diferite functii. Celulele stem embrionare sunt prelevate din sangele cordonului ombilical si al placentei, fiind foarte bogat, iar procedura este foarte simpla, fiind minim invaziva si se pune in aplicare in cel mai scurt timp. Bineinteles, principalul avantaj e reprezentat de faptul ca acestea pot capata orice functie se doreste, motiv pentru care pot fi salvati bolnavii de cancer, leucemie si nu numai, intrucat sistemul imunitar al acestora are de suferit in urma tratamentelor cu radioterapie.

Celule adulte

In acelasi timp, celulele stem adulte sunt cele care se gasesc in diferite zone, precum ochi, sange, creier, muschii scheletali sau maduva osoasa, iar rolul lor este acela de completare in cazul in care aceste organe au de suferit in urma unor afectiuni sau accidente. Totusi, din cauza ca celulele sunt deja specializate partial, acestea nu pot fi folosite in toate conditiile ca cele embrionare, ci pot capata doar functiile avute initial de celulele afectate in anumite zone ale corpului, fiind manipulate in acest sens in laborator.

In schimb, celulele stem adulte se gasesc in cantitati modeste in corp si nici nu se cunoaste daca sunt disponibile in cadrul anumitor organe precum inima, iar fata de cele embrionare sunt mai dificil de prelevat si dezvoltat. Transplanturile de maduva osoasa reprezinta un tip de terapie al celulelor stem adulte, acestea fiind folosite inca din urma cu 50 de ani, fiind perfectionate pana in prezent, insa inca nu s-a atins potentialul maxim.

Compatibilitate

Cei care vor sa afle mai multe informatii despre recoltare celule stem trebuie sa stie ca cele mai flexibile sunt cele embrionare care au capacitatea de a se dezvolta in multe alte tipuri de celule, este mult mai simpla controlarea si specializarea acestora, insa si izolarea lor de alte celule stem adulte. In schimb, acestea nu sunt compatibile decat cu rudele apropiate, in restul cazurilor fiind refuzate de catre sistemul imunitar.

Leave a Reply