Sanatate

Afla de ce bani ai nevoie pentru a recolta celule stem la nastere

Daca faceti parte din categoria de tineri parinti care se gandesc sa recolteze grefa de celule stem inca de la inceputul vietii celui mic, atunci probabl ca veti fi interesati sa stiti care este pretul pentru recoltare impus acestei operatiuni. In cadrul acestui articol, veti putea afla tot ce aveti nevoie sa stiti despre ce impune recoltarea de celule stem, care sunt costurile acesteia si de asemenea de ce aceasta este cea mai buna decizie pe care un cuplu de tineri parinti o poate lua.

Prelevarea unei grefe de celule stem reprezinta un procedeu total non-invaziv atat pentru mama cat si pentru noul nascut. Acesta este realizat de catre un doctor, un asistent sau chiar si un reprezentant al bancii de celule stem cu care doriti sa colaborati. Sunt doua categorii de celule stem care sunt prelevate prin intermediul acestei metode, cele mezenchimale si cele hematopoietice. Acestea sunt cele care sunt cel mai des intalnite in domeniul transplanturilor si in domeniul tratamentelor cu celule stem. Motivul principal pentru care doar aceste categorii fac obiectul unei grefe de celule stem este datorat abilitatii lor de diferentiere aproape nelimitata. Orice fat, in momentul in care isi incepe viata, este nimic mai mult decat un simplu conglomerat realizat complet din aceste tipuri de celule stem. Pe parcursul perioadei de gestatie, acestea se diferentieaza si formeaza diferite categorii de tesuturi, cum ar fi musculare, osoase sau chiar si nervoase. Abilitatea lor de diferentiere este aproape nelimitata, fapt care le determina sa fie utilizate in domeniul transplanturilor medicale si sa lupte cu diferite maladii de tip ereditar, congenital sau chiar si degenerativ. Celulele stem mezenchimale si hematopoietice au devenit inca din momentul descoperirii lor intriga principala a medicilor si a cercetatorilor din intreaga lume. Acestia au inceput sa depuna eforturi enorme pentru a le intelege si pentru a le utiliza in vederea tratarii diferitor tipuri de maladii care pana in trecut nu aveau niciun fel de cale de vindecare. Astfel, Alzheimer, Parkinson sau chiar si scleroza multipla au inceput sa fie tratata prin intermediul transplanturilor cu grefe de celule stem. Avand in vedere utilitatea acestora si de asemenea si metoda total non-invaziva de prelevare a unei grefe, putem afirma ca pretul pentru recoltare a celulelor stem este unul infim in fata detinerii certitudinii ca ne putem proteja copilul cat si familia de peste 80 de tipuri de boli.

Colaborarea cu o banca de celule stem se realizeaza pe mai multe planuri. In esenta, un reprezentant va preleva grefa de celule din cadrul sangelui regasit la nivel ombilicar si de asemenea si cel regasit la nivelul placentei. Dupa recoltare, sangele este transmis intr-un centru unde este curatat de toate alte tipuri de celule, care nu ar putea rezista procesului de criogenare si de depozitare. Dupa procesul de curatare, grefa este racita treptat, sub supravegherea stricta a specialistilor, pana la temperatura de -149 de grade Celsius. Dupa atingerea acestui prag, respectiva grefa este depozitata in conditii de maxima siguranta si securitate in cadrul unei banci de celule stem. De asemenea, grefa de celule este pusa la dispozitia parintilor sau a proprietarului oricand dupa ce este depozitata. Pana in momentul actual recordul de stocare a unei grefe de celule si de folosire ulterioara a acesteia este de 25 de ani, dar cu siguranta, pe masura ce avansam in viitor vom putea observa ca acest record va fi depasit cu certitudine. Astfel, pretul pentru recoltare a celulelor stem impune si toate procesele mentionate mai sus, deoarece nu exista nicio modalitate la ora actuala prin care o grefa poate fi depozitata fara o banca de celule stem.

In prezent, sunt 80 de tipuri de maladii care pot fi tratate prin intermediul unui transplant cu celule stem, dar gratie modului uluitor prin care tehnologia avanseaza si a modului prin care medicina incepe sa foloseasca celulele stem in cazuri medicale din ce in ce mai complexe, putem fi siguri ca pe viitor vom observa din ce in ce mai multe utilizari pentru grefele prelevate in prezent. Avand in vedere faptul ca pretul pentru recoltare si depozitare este unul mic platit in concordanta cu importanta cruciala pe care o grefa de celule stem o are, putem afirma cu certitudine ca nu exista niciun motiv pentru care sa nu prelevati o proba de celule susa inca de la nasterea celui mic.

Leave a Reply