Utile

Asul din maneca

Fusese anuntat ca i se restructurase postul si trebuia sa fie trecut in somaj. Doi portari erau suficienti, al treilea disparea din schema, prin urmare firma il debarca elegant. Fusese instiintat sa caute alt loc de munca, dar a vazut anuntul postat chiar pe geamul gheretei pe care trebuia sa o paraseasca in curand:„Firma X angajeaza cadru tehnic psi urgent. Conditii de angajare: certificat de absolvire a unui curs cadru tehnic PSI si studii liceale cu diploma de bacalaureat” a fost foarte incantat.

Detinea acel curs de calificare emis de furnizorul de formare profesionala Cursuriautorizate.eu, prin urmare firma nu putea sa scape de el in veci!

Din copilarie fusese indragostit de acesta profesie. Visase sa fie pompier, adica erou in lupta cu focul si cu apele, sa salveze bunuri si vieti, dar entuziasmul pierise cu timpul. Se stinge eroimul cu varsta si ramai doar cu dorinta de a avea un loc de munca bine platit si caldut, daca se poate.

La terminarea cursului s-a gandit ca mai bine ramane portar decat cadru tehnic atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor.

Bariera automatizata avea? Avea. Trebuia doar sa utilizeze telecomanda si sa lase, masinile sa intre sau sa iasa. Ghereta era dotata cu tot ce avea nevoie pentru a sta in ea in conditii decente? Era. Avea unde sa-si faca o cafea, cabina de toaleta cu dus, incalzire, birou unde sa-ti tina lucrurile…

Pierdea insa simultan cu somajul toate aceste atuuri ale unui post caldut. Intr-un fel avansa, dar avansau si responsabilitatile, ceea ce conta era sa nu-si piarda bucata de paine, fiindca somajul este o solutie de scurta durata, iar la aproape 50 de ani, greu gasesti un angajator dispus sa te primeasca!

Fiecare om ar trebui sa faca astfel de cursuri autorizate, iar la timpul potrivit sa scoata asul din maneca, adica acel certificat de absolvire care ii ofera autoritatea de a ocupa legal postul.

Cele 108 ore au fost interesante si distractive si aproape ca ar fi mai facut un curs, acum cand intelegea importanta reconversiei profesionale. Pauzele de cafea erau adorabile, dar si activitatile de predare-invatare captivante. Mai are si acum fise, scheme, referate acasa. Restructurarea firmei era sinonima cu taierea multor posturi de pe schema, dar el ramanea. Plecau ingineri, ingrijitoare, economisti, insa de un cadru tehnic psi este nevoie mereu si peste tot. Sa presupunem prin absurd ca nu-l vor primi pe acest post, era sigur ca undeva, cineva avea nevoie de cunostintele lui dobandite la curs.

Oricum, era asigurat pentru viitor, iar asta il facea puternic. Certificatul acela era garantia lui ca nu va sta pana la expirarea somajului fara loc de munca.

Nu intamplator v-am relatat acesta experienta. Ea este o lectie adevarata de viata pentru toti oamenii care considera ca locul de munca este vesnic. In realitate, piata de munca este foarte dinamica, iar ca sa nu fie surprinsi neplacut, oamenii trebuie sa fie pregatiti.

Pregatiri alternative, certificate care sa demonstreze dobandirea de noi competente profesionale reprezinta cheia reusitei intr-o lume in continua schimbare…

Leave a Reply