Utile

Cabinet Veterinar Valu: Nu dați câinelul din mâncarea pe care o consumați! Poate fi fatal!

Poate fi tentant să oferiți câinelui dvs. rămășițele de la masă, sau să vă împărtășiți mâncarea cu ei, dar ceea ce noi considerăm a fi gustos și nutritiv, poate fi extrem de periculos pentru tovarășii noștri canini. Iată o listă a celor mai populare produse alimentare umane, pe care cățeii nu le pot consuma, conform Cabinet Veterinar Valu:

1. Cabinet Veterinar Valu:Nu dați câinilor ciocolată!

Ciocolata contine un stimulent numit theobromină – un fel de cafeina – care este otravitoare pentru câini. Cantitatea de teobromină depinde de tipul de ciocolată. Theobromina afectează în principal intestinul, inima, sistemul nervos central și rinichii, iar semnele de otrăvire cu teobromină vor aparea dupa 4 – 24 de ore după ce câinele a mâncat ciocolată. Este posibil să observați vărsături, diaree, agitație, hiperactivitate și convulsii.

2. Cabinet Veterinar Valu: Cofeina este toxică

Ca și ciocolata, cofeina este un stimulant. Câinii sunt mai sensibili la efectele cofeinei decât oamenii. În cantități mici, este puțin probabil să facă vreun rău, dar dacă câinele dvs. înghite o mână de boabe de cafea sau de ceai, ar putea fi în mare pericol. Semnele și tratamentul otrăvirii cu cafeină sunt similare toxicității cu ciocolată.

3. Evitați ceapa, usturoiul si arpagicul în alimentația câinilor

Consumul acestor legume și ierburi poate provoca iritații ale stomacului și ale intestinelor și poate duce la deteriorarea celulelor roșii și la anemie. Ceapa este deosebit de toxică, iar semnele de intoxicație apar adesea la câteva zile după ce câinele a consumat-o. Toate formele de ceapă pot fi o problemă, inclusiv ceapa deshidratată, ceapa crudă, ceapa fiartă. Resturile de pizza, mâncărurile chinezești și alimente pentru sugari care conțin ceapă sunt folosite uneori, ca supliment pentru animalele de companie mici, însă ele pot provoca îmbolnăvire.

4. Alcoolul, pe lista celor mai toxice ingrediente

Alcoolul este semnificativ mai toxic pentru câini decât pentru oameni. Când este consumat, chiar și cantități mici (de exemplu în părjituri) pot provoca vărsături, diaree, scăderea coordonării, depresie, dificultăți de respirație, tremor, modificări ale sângelui, comă și chiar deces.

5. Strugurii și stafidele, de evitat!

În timp ce substanța toxică din struguri și stafide nu este cunoscută, consumul acestora poate provoca insuficiență renală la indivizii sensibile. Cainii care au deja probleme de sănătate prezintă cel mai mare risc, așa că până și o stafidă poate fi extrem de toxică. Experții sunt de acord că nu există o doză „sigură” de struguri și stafide.

6. Cabinet Veterinar Valu: Nu dați câinilor să mănânce oase!

Poate părea o idee bună să dați câinilor oase, dar este important să luați aminte că ei se pot îneca cu ele, pot dezvolta obstrucții intestinale după înghițirea bucăților ascuțite de os, le poate produce deteriorarea dinților și chiar rănirea internă, deoarece fragmentele de os pot perfora tractul digestiv al câinelui.
Evitați să dați oase fierte, care se despică mai ușor sau oase care sunt suficient de mici pentru a rămâne blocate în intestinele lor. Consumul de cantitati mari de os poate provoca adesea constipatie, asa ca incercati sa monitorizati cantitatea pe care o reuseste să o consume.

7. Mare atenție la consumul de lapte!

Deoarece câinii nu au cantități semnificative de enzima lactază, care descompune lactoza din lapte, hrănirea câinelui cu lapte și a altor produse pe bază de lapte poate provoca diaree sau alte tulburări digestive.

Apelați la Cabinet Veterinar Valu dacă observați orice fel de modificare în comportamentul câinelui dumneavoastră sau dacă bănuiți că ar fi consumat unul dintre produsele de mai sus.

Accesati www.cabinetveterinarvalu.ro sau apelati direct numarul de telefon 0722.666.406 pentru a intra în legătură cu unul dintre medicii veterinari specializați din cadrul cabinetului.

Leave a Reply