Sanatate

Ce cauzează autismul? Este acceptat, în general, că autismul este cauzat de anormalităţi în structura sau în funcţiile creierului. Folosind o varietate de noi instrumente pentru cercetarea dezvoltării creierului uman şi animal, cercetătorii descoperă mai multe despre dezvoltarea normală şi despre modul în care se produc aceste anomalii.


Conform ultimelor studii din 2011, autismul este legat de numărul de neuroni existenți în acele zone ale creierului care sunt responsabile cu dezvoltarea cognitivă, comunicarea și socializarea, declară cercetătorii de la Centrul de Excelență în Autism de la Universitatea din California, San Diego din Statele Unite ale Americii. Ei afirmă că autismul poate fi prezent încă din stadiul de dezvoltare intrauterină.

Studiul a fost efectuat pe băieți cu și fără autism și rezultatele indică faptul că cei cu autism au cu 67% mai multe celule corticale, celule care se dezvoltă în faza intrauterină. Studiul a fost publicat în  Journal of the American Medical Association.

“Un exces de celulele nervoase a fost descoperit la fiecare copil cu autism” spune cercetătorul dr. Eric Courchesne într-o declarație. “Deși încă nu știm dacă toți copiii cu tulburări din spectrul autismului prezintă mai multe celule nervoase, studiul nostru ne indică faptul că un exces anormal de celule nervoase este destul de comun la majoritatea. Aceasta este o descoperire uimitoare pentru că, dacă în viitor se va descoperi cauza existenței acestui număr crescut de celule, cercetarea noastră va fi avut un impact mare asupra înțelegerii autismului și asupra generării unor noi tratamente.”

Deoarece acest tip de celule, corticale, sunt create de creier numai înainte de naștere, studiul demonstrează că ceva se întâmplă în faza intrauterină.

Cercetătorii au examinat postmortem țesuturi din cortextul prefrontal provenind de la 13 băieți, dintre care 7 aveau tulburări din spectrul autist. Rezultatele au indicat că cei cu autism aveau mai multe celule corticale în acea zonă a creierului și de asemenea un creier de greutate mai mare decât al copiilor fără autism.

Lizabeth Romanski, un profesor de neurobiologie și anatomie la Centrul Medical de la Universitatea din Rochester care nu a participat la studiu, a declarat pentru USA Today că în al doilea trimestru de sarcină neuronii unui copil neurotipic sunt selectați de către creier și cei care nu mai sunt necesari se elimină, pentru ca în viitor creierul să poată să funcționeze normal.

Rămâne de investigat dacă creierul unui copil cu autism nu realizează o selecție a neuronilor corticali în faza intrauterină sau dacă pur și simplu generează mai mulți neuroni decât are nevoie pentru a funcționa normal, a declarat Romanski.

Sursa: http://autismancaar.ro/

15 Comments

 1. Eu nu stiu prea multe despre acesti ingerasi,imi aduc aminte ca acum vreo 5 ani in urma am fost la policlinica cu un nepotel(de pe sora)acolo era un baitel cu autism,eu nu stiam…el tot venea la mine si ma lua de mana si radea,nu zicea nimic,dupa aceea mama lui mi-a spus ce boala are si sa-l scuz…i-am zis ca nu face nimic imi sunt dragi copii.Acum m-am impretenit cu o mama care are o fetita cu autism si-mi povesteste bucuriile ei cand fetita zice ceva sau ii daruieste iubire,ma emotionez cand ii citesc bucuriile ei,
  Cred si sunt ferm convinsa ca acesti copii au ceva special,nu stiu ce dar eu asa ii vad…niste daruri speciale de la Dumnezeu.Stiu ca la acesti parinti le este foarte greu cu copii si durerea sufleteasca care o simt si ii respect….chiar ii felicit pentru puterea care o au! :-* <3

 2. Mioara Hus

  Ar fi f.multe de spus despre autism, tulburarile din spectrul autist, despre copiii autisti si viata unei familii in care exista copii cu autism. Eu stiu ce inseamna toate acestea, stiu cum e sa faci fata provocarilor zilnice, pt. ca fiecare zi e o noua provocare pt. copilul cu autism si pt. familia lui. Niciodata nu stii cum va incepe sau cum se va sfarsi ziua, ce anume ii va provoca o noua criza, cum sa-l calmezi si sa-l aduci la nivelul de comfort pe care-l suporta si-l accepta…..f. multe detalii pe care cei care nu se confrunta cu asta nu au de unde sa le stie si mai ales,nu au cum sa le inteleaga. Nu e usor, dar inveti sa te adaptezi acestei vieti, incerci sa lupti zilnic pt. drepturile copilului tau, care, din pacate, in tara noastra sunt putine, neglijate sau chiar ignorate. E o lupta continua, o lupta in care nu prea te sprijina nimeni, doar familia atat cat poate!

 3. Ana Naghi

  Da, asa este, sunt speciali, dar nu in sensul negativ, cum exista tendinta… Si nu poti judeca niciodata un copil doar pentru ca nu e ca al tau… Ar trebui sa invatam ce inseamna bunatatea…

 4. Ana Naghi

  Pot doar sa imi imaginez cum este viata voastra, fiecare zi. Va doresc sa aveti puterea de a trece peste toate si de a va bucura de fiecare clipa petrecuta impreuna!

 5. Spunsieu

  Da, la noi exista o lipsa de intelegere si prea putine resurse oferite acestor copii. Prin alte parti acesti copii pot ajunge adulti extraordinari, cu nevoi speciale e adevarat, dar carora li se asigura acel cadru necesar unei integrari sociale. La noi e o lupta continua atunci cand ai un copil care se deosebeste intr-un fel sau altul de restul.

 6. Ana Naghi

  Ai mare dreptate! Noi nu suntem suficient de informati si as spune, de multe ori si intoleranti! Sper sa schimbam macar 2-3 mentalitati.

 7. Acsinte Lorena Isabela

  Nu stiam, foarte interesant! Foarte!!

 8. bodas rodica

  din pacate stim foarte putine despre autism,cum spunea si Ana ,poate ca suntem si nepasatori. abia atunci cand ne afecteaza direct pe noi,abia atunci ne interesam si invatam tot ce se poate.
  din pacate ,stiu din proprie experinta,atunci cand baietelul meu s-a nascut cu o malformatie la inima,de care nici macar nu stiam ca exista pana atunci.
  in orice caz,stiu ca trebuie foarte multa putere si credinta in Dumnezeu. le doresc tuturor celor ce se afla in aceasta situatie,multa putere si Sa le ajute Dumnezeu zi de zi.
  si Ana….FELICITARI! nu e doar un blog de umplutura,incerci in fiecare zi sa faci ceva ce conteaza.
  tine-o tot asa!

 9. Valentina

  da,se stie putin.Poate vor apare curand mai multe noutati,preferabil concluzii referitoare ,eventual, la comportamentul viitoarei mame,sau cum am putea evita aparitia acestor anomalii. E greu pentru familiile cu copii autisti,desi se pare ca intelectual sunt peste medie.Parca nu ar fi de ajuns ca nici ceilalti nu se pot adapta usor realitatilor dure,cu schimbari rapide, din societate.

 10. Ana Naghi

  asa este, Valentina, stim putine si nu ne intereseaza decat atunci cand ne afecteaza direct…

 11. Ana Naghi

  Multa sanatate puiului tau, Rodica! Fara credinta nu poti face nimie, trebuie sa ai un reper in viata, sa te raportezi la ceva.
  Multumesc pentru aprecieri 🙂

 12. bodas rodica

  multumesc Ana! Dumnezeu mi-a daruit un luptator,a fost operat la 8 luni pe cord deschis,si acuma daca il vezi nici nu iti dai seama ca a fost asa de bonlav.

 13. Cred ca se cunosc putine lucruri cu privire la autism. Este boala secolului, in prezent sunt foarte multe cazuri de acest fel. Ce este rau? Faptul ca se stiu putine lucruri despre boala si ca, in primul rand, trebuie dusa o lupta cu parintii copiilor bolnavi, pentru a-i face constienti de starea copiilor lor, ei accepta foarte greu realitatea, accepta greu faptul ca, copilul lor are ceva.

 14. Ana Naghi

  asa este, sunt multe situatiile in care parintii nu accepta ca au un copil special

 15. ghelbere elena

  Nu stiu ce anume determina nasterea unor copii cu asemenea probleme dar sunt copii si trebuie sa fie iubiti.

Leave a Reply