Utile

Ce sisteme de racire sunt mai eficiente?

Orice discutie despre eficienta aparatelor de aer conditionat si despre dificultatea de a compara diferite tipuri, in special cele refrigerante, difera deseori chiar si intre marci si modele. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca diferite tehnologii de racire ofera tipuri foarte diferite de „racoare”, dar si datorita nivelelor diferite de eficienta. De asemenea, locul in care sunt instalate si cum sunt folosite poate creea de asemenea o diferentiere intre acestea.

Sursele naturale de energie

Intrebarea „care sistem este mai eficient?” are insa un raspuns usor de gasit: cel mai eficient sistem este acela care este pus in functiune de cea mai eficienta sursa. Aparatul cu cel mai mic consum de energie pe care il poti instala este acela propulsat de un sistem solar, electric, montat de acoperisul casei. Montarea celulelor fotovoltaice pe acoperisul tau inseamna ca poti opera aparatul de aer conditionat gratis.

Unitatile refrigerante, precum aparatele de aer conditionat Inventor sunt cunoscute ca avand nevoie de energie multa, dar chiar si atunci cand folosesti mai multa putere decat poate produce panourile solare, in timp ce ai aerul conditionat pornit este probabil ca, per total, sa oferi mai multa energie inapoi in retea, decat folosesti.

 

1391-3096-large

Sistemele de racire cu evaporare pot fi de asemenea alimentate de energia solara, dar acestea consuma apa. In termeni tehnici acest lucru le poate face mai putin eficiente, chiar daca acestea consuma mai putin decat aparatele refrigerante.

Aparatele de aer conditionat cu pompa de caldura geotermala sunt de asemenea o alegere excelenta. Datorita temperaturii lor consistente de pe pamant, acestea au o provizie de energie constanta, facandu-le extrem de eficiente si foarte capabile de a iti raci si a-ti incalzi casa pe baza unor caracteristici refrigerante. Singura energie pe care aceste sisteme o folosesc este cea necesara functionarii pompei.

Daca vei prefera un sistem refrigerant, cea mai eficienta optiune este probabil un aparat de aer conditionat inverter. Aceste sisteme opereaza folosind un motor variabil pentru a controla compresorul, permitand consumul redus de energie. Atunci cand nu lucreaza la capacitate maxima, sistemele inverter folosesc cu pana la 50% mai putina electricitate decat sistemele echivalente cu viteza fixa. In timp ce sunt in general mai eficiente, acestea sunt deseori mai scumpe. Pentru a putea alege sistemul potrivit pentru tine ia in considerare cat de mult te va costa aparatul de aer conditionat si cat de des il vei folosi.

Leave a Reply