Utile

Cand activitatea de colectare sticla devine o adevarata lectie de viata

colectare sticla

Nu stiu voi, dar eu de fiecare data cand aud de colectare si reciclare imi aduc aminte de copilarie, cand strangeam fiecare hartie pentru a o duce la un centru de reciclare si a strange bani, propriii mei bani. Pe atunci nu cunosteam termene precum: energie verde, reciclare sau colectare selectiva, insa acum prin colectarea deseurilor nu doar ca alegem un stil de viata sanatos atat pentru noi cat si pentru natura, dar se dovedeste de la zi la zi ca atentia oferita mediul inconjurator poate fi dezvoltarea duribila, prielnica generatiilor viitoare. Ce-i drept, in copilaria noastra emisiile de CO₂ nu erau chiar atat de ingrijoratoare.

Centrele de colectare sticla au devenit o necesitate

Nu exista persoana, cred, care sa nu stie cel putin un centru de colectare pentru hartie, fier sau aluminiu, insa pe langa aceastea mai exista centre de colectare pentru lemn, mase plastice, carton, metale sau sticla.

Chiar daca in Romania sunt putini cei care incearca reciclarea sau colectarea selectiva, crearea unui precedent ar insemna un mediu de viata mai sanatos. Pana la urma, o calatorie de 1000 de mile incepe cu primul pas, nu?

Desi sticla este fabricata din materiale naturale, aceasta, ca produs final, nu este un produs biodegradabil. Odata aruncata, va ramane in pamant pentru totdeauna, singura modificare asupra ei va fi doar forma, se va transforma in mii si mii de cioburi. Reciclarea ei ar insemna cu 20% mai putine emisii de dioxid de carbon, plus ca aceasta poate fi reciclata ori de cate ori este nevoie, iar calitatile sale nu ar avea de suferit.

Desi la prima vedere, procesul de colectare sticla pare ceva simplu, lucrurile nu stau chiar asa. Desi aceasta reprezinta un procent mic din reciclarea deseurilor, anul 2017 a fost unul de varf in cererea de deseuri de sticla, atat de mare incat eu existat blocaje pe piata in randul reciclatorilor.

Pentru ca actiunile sa aiba rezultate bune si sanatoase Ministerul Mediului incearca de o lunga perioada de timp sa puna la punct mai multe modalitati prin care procentul de reciclare al deseurilor sa creasca, fie prin introducerea unor taxe la cumpararea ambalajelor, fie prin restituirea unor sume de bani la returnarea acestora.

Activitatea de colectare sticla se poate face mai ales prin educatie

Trist, dar adevarat, inca nu suntem educati si nici macar catusi de putin responsabilizati atunci cand vine vorba de colectarea sticlei sau de reciclarea ei. Pentru a putea culege roadele acestui proiect ambitios ar trebui investit in el, investit in educatia noastra si mai ales in educatia generatiilor tinere.

Copiii sunt viitorul, ei pot duce la bun sfarsit ceea ce noi incepem, trebuie doar sa existe o strategie.

Pana la cetateanul de rand sunt foarte multe institutii ce produc zilnic cantitati considerabile de deseuri.

Ganditi-va numai la cate institutii de invatamant sunt in capitala (gradinite, scoli, licee, universitati), cate spitale si policlinici exista sau ministere. Daca incercam prin asociatiile de locatari sa creem spatii pentru a selecta deseurile, atunci cu siguranta aerul respirat ar avea prospetimea pe care o cautam atunci cand evadam din oras.

Colectarea si reciclarea sticlei este cel mai important pas din cauza ca aceasta nu se deterioreaza in timp. Sa incepem sa ne focusam pe atingerea acestui target, este o actiune ambitioasa dar cu rezultate promitatoare pentru sanatatea noastra si a planetei pe ca o ocupam. Dupa realizarea acestui plan ne va fi mult mai usor sa optimizam selectarea celorlalte categorii de deseuri.

Vrei sa te implici in activitatea de colectare sticla? Contacteaza firma CAMI COMEXIM telefonic la 0722-627-288 si afla cum poti deveni si tu un cetatean sau o firma responsabila cu mediul in care traim!

WEBSITE: http://www.reciclare-hartie.ro

Leave a Reply