Sanatate

Consilierea psihologica, o solutie pentru persoanele aflate in impas existential

Fiecare persoana are, probabil, un mod propriu de abordare a problemelor cand apare stresul sau alte evenimente neprevazute. Unii isi cauta confortul psihic alaturi de cei pe care ii iubesc, altii isi cresc nivelul moleculelor fericirii, asa cum sunt denumite endorfinele, prin diverse exercitii. Indiferent de solutia aleasa, cu totii avem uneori nevoie de un mic ajutor suplimentar pentru a face fata provocarilor vietii, din partea unui profesionist.

Inainte de a respinge din start ideea, luati in considerare un lucru: cercetarile au aratat ca sentimentele impartasite verbal pot avea un efect terapeutic semnificativ asupra creierului. Cu alte cuvinte, impartasiti-va problemele cuiva care este pregatit sa va ajute sa le gestionati, adica unui psiholog.

Consilierea psihologica este o forma de interventie psihologica care se adreseaza persoanelor aflate intr-o situatie de impas existential. Acest impas poate fi de natura familiala, sociala sau profesionala.  Consilierea psihologica poate fi utila oricui doreste sa exploreze modul in care se gandeste sau se simte, precum si pe oricine se confrunta cu o problema pe care doreste sa o rezolve. Oamenii pot alege sa vorbeasca cu un psiholog atunci cand simt ca nu pot vorbi cu alti oameni / prieteni / familie despre astfel de probleme personale sau pur si simplu vor sa discute cu un profesionist.

Diferenta dintre consiliere psihologica si psihoterapie este atat durata (psihoterapia presupune un numar mai mare de sedinte), cat si obiectivele urmarite. In consiliere psihologica se urmareste rezolvarea situatiei de criza si adaptarea la noile conditii de viata, iar in psihoterapie se vizeaza o restructurare a individului.

Iata cateva situatii pe care se concentreaza consilierea psihologica:

  • Functionarea personala si interpersonala a persoanelor pe tot parcursul vietii.
  • Probleme emotionale, sociale, profesionale, educationale, legate de sanatate, dezvoltare si organizare.
  • Dezvoltare personala.
  • Ameliorarea situatiilor si a conditiilor care duc la o dezvoltare atipica sau dezordonata.
  • Temeri legate de sarcina si nastere, probleme de cuplu, interventii in cazul unui divort (consilierea copiilor si a sotilor), conflicte familiale, conflicte personale de comportament sau interioare (emotionale), orientare vocationala, interventii in mediul organizational etc.
  • Indiferent de domeniul pentru care se solicita consiliere psihologica, rezultalele nu vor intarzia sa apara, iar schimbarile vor fi vizibile imediat, caci acest tip de consiliere are o durata limitata, spre deosebire de psihoterapie, care se poate intinde chiar si pe ani. Ideea de consiliere psihologica inseamna de fapt ca solicitantul sa fie ajutat sa se ajute, sa isi descopere punctele slabe, sa isi clarifice nelamuririle, sa isi destainuie cuiva gandurile si sentimentele ori sa beneficieze de informatii, idei si sfaturi de la un specialist.

    9 Comments

    1. ghelbere elena

      De multe ori in viata as fi avut nevoie de consilierea unui psiholog, dar nimeni nu m-a indrumat catre unul. Am avut noroc de o familie si de cativa prieteni iubitori care m-au ajutat.

    2. Popa Oana-Gabriela

      Cred ca am și eu nevoie de o consiliere, toți cred ca avem nevoie la un moment.

    3. Dumitrache Elisabeta

      Multi dintre noi avem nevoie de un psiholog……un articol de nota 10

    4. Gradinariu Madalina

      Din pacate am o cunostiinta …de fapt o prietena care din pacate a apelat la un psiholog la o varsta foarte mica. Si pot spune ca a ajutat-o mult . Pe primul loc inaintea psihologului mi-as pune parintii si prietenii in caz ca voi avea nevoie. Cred ca ei m-ar ajuta mai mult…si apoi daca chiar va fi nevoie voi apela si la psiholog.

    5. Beatrice Bella

      Foarte bun articol si de mare actualitate.Interesant si de luat in calcul

    6. Valeria Chertes

      Cand simti ca ai probleme este necesar orice crezi ca iti face bine.

    7. Sandu Madalina

      Multa lume consideră ca daca mergi la psiholog ai probleme, insa nu este chiar asa. Poti merge cand vrei sa spui ce ai pe suflet si ai nevoie de un sfatuitor dinafara cercului fsmiliei sau al prietenilor.

    8. Dani Dragomir

      Din pacate majoritatea inca are idei preconcepute in aceasta problema.Se considera ca daca mergi la psiholog ai probleme cu capul.

    Leave a Reply