Utile

Cum să crești porci sănătoși în hale metalice

O fermă de porci modernă este total diferită de imaginea idilică pe care o avem despre creșterea animalelor într-o curte mare, la țară. Creșterea porcilor de pe vremea bunicilor nu era o afacere la scară mare, industrială, pentru profit, ci o întreprindere făcută strict pentru hrana familiei. Chiar dacă animalele nu mai sunt crescute în libertate totală pe câmp și hrănite cu iarbă și boabe de cereale ci crescute în număr mare în hale metalice asta nu înseamnă că nu sunt îngrijite, tratate corespunzător și hrănite corect.

Ferma profitabilă

Pentru ca ferma de porci să fie profitabilă și carnea gustoasă animalele trebuie să fie mulțumite, fericite chiar ar spune unii mai cunoscători! Creșterea porcilor pentru carne este o afacere profitabilă doar dacă este făcută cu pricepere și dacă sunt respectate normele în vigoare la ora actuală. O fermă de porci modernă este și trebuie să fie un spațiu igienic, perfect aerisit și ventilat, izolat de curenții reci iarna și de căldura sufocantă a verii. Dacă porcul transpiră vara pierde rapid din greutate iar un porc slab nu valorează mai nimic. Animalele trebuie să aibă suficient spațiu pentru mișcare. Porcii sunt animale sociabile însă aglomerarea exagerată a spațiului provoacă stres și comportamente nedorite care strică atât calitatea cărnii cât și durata de viață a animalelor.

Ferma în hală metalică

Ferma de porci în hală metalică Frisomat este o modalitate corectă, rațională, sigură și foarte profitabilă de a crește animale la scară mare, în condiții perfecte de igienă. Hala are un design modern, ergonomic, este proiectată special pentru a crește porci într-un mediu echilibrat, ferit de umezeală excesivă dar și de uscăciune. Pereții sunt fabricați din materiale suprapuse, în formă de sandwich, pentru ca ferma de porci din interior să aibă suficientă căldură iarna și o ventilație perfectă vara. Hrana și recipientele pentru apă nu ocupă spațiul destinat animalelor ci sunt așezate separat, hrănirea făcându-se prin tuburi care coboară de la nivelul tavanului. O astfel de fermă este nu doar mult mai ușor de manageriat și de întreținut dar și mult mai profitabilă chiar dacă numărul de animale este mai redus față de alte ferme.

Ferma ideală

Ideea că ferma ideală nu poate exista atât timp cât numărul de animale este foarte mare iar producția se face la scară industrială este total eronată. Creșterea populației globului și necesarul crescut de hrană împinge înainte și perfecționarea tehnologiilor de producție în industria alimentară și în modalitățile de creștere a animalelor de carne. Aerisirea și spațiul corespunzător previn răspândirea multor probleme costisitoarea din punct de vedere al tratamentului și care dăunează atât mediului cât și celor care consumă o carne de calitate mediocră de la animale tratate incorect. Ideea nu este nouă însă aplicarea ei în practică a durat ceva timp.

Chiar dacă în trecut ferma de porci era considerată o modalitate agresivă de exploatare a animalelor, noile ferme contrazic total vechile idei. Fermele de porci sunt astăzi proiectate pentru a păstra curățenia, pentru a evita poluarea mediului cu mirosuri și reziduuri, pentru a crește animale mari în mod natural, tehnologizat dar ferit de abuzuri. Pentru că un porc fericit este un porc gustos!

1 Comment

  1. ghelbere elena

    Mai avem ferme de cresterea porcilor in Romania?

Leave a Reply