În condițiile în care suntem sfătuiți să lucrăm de acasă, iar compania la care lucrezi a decis ca tu și colegii tăi să vă conformați recomandărilor, nu ai de ales decât să încerci să te adaptezi cât mai bine și să îți rezolvi sarcinile de lucru cu maxim de responsabilitate.
Munca la domiciliu poate fi o adevărată provocare
Prima dată când ai aflat că vei lucra de acasă ai fost foarte entuziasmat, dar te-ai convins rapid că este o adevărată provocare. Copiii te solicita permanent, vecinul de deasupra ta a pornit bormașina, iar telefonul sună non-stop. De aceea, pentru a fi cu adevărat productiv, chiar și în condițiile în care lucrezi de acasă, avem pentru tine câteva recomandări.
Pregătește-ți spațiul de lucru
Chiar dacă te-ai gândit că munca de acasă presupune ca tu să îți realizezi sarcinile de pe canapea, te vei convinge repede că nu este o soluție bună. Așa că pregătește-ți un spațiu de lucru special pentru tine, și nu uita să le atragi atenția celorlalți membri ai familiei că atunci când ești la lucru, nu vrei să fii deranjat.
Fă-ți un program!
Ceea ce te ajută enorm să fii mult mai productiv atunci când ești acasă este buna organizare. În primul rând, fă-ți un program de lucru și, mai ales, respectă-l. Lasă și o marjă de eroare pentru situațiile neprevăzute care pot apărea. La finalul zilei vei fi încântat că ai reușit să îți îndeplinești cu brio sarcinile, dar ai reușit să ai și câteva momente speciale alături de cei dragi!
Totul la îndemână!
Unde este biroul tău de la serviciu, unde aveai la îndemână tot ce îți trebuia? Spațiul pe care îl ai la dispoziție acasă nu este chiar atât de generos, așa că trebuie să profiți din plin de el. Rafturile în care se aflau o mulțime dosare pot fi înlocuite cu cutii carton cu același scop, iar în unele plicuri antișoc poți proteja documentele importante de eventualele incidente neplăcute, cum ar fi un pahar de suc vărsat accidental de cel mic. De mare ajutor se dovedesc etichetele autoadezive, care acum, când lucrezi de acasă, pot înlocui chiar și celebrele stikere pe care le foloseai la serviciu. Dacă totul este la îndemână, salvezi timp prețios pe care îl poți folosi pentru a îndeplini mai bine sarcinile de lucru.
Nu amesteca task-urile
Chiar dacă ai multe task-uri pe ziua respectivă, încearcă să te organizezi mai bine și nu le amesteca. Planifică-ți cu atenție ziua de lucru încă din seara de dinainte, pentru că în acest fel vei fi mult mai eficient. Eventual, la sfârșit de săptămână, poți face această planificare pentru următoarele zile de lucru.
Nu uita nici de pauze
Chiar dacă lucrezi de acasă, nu înseamnă că trebuie să fii un roboțel care execută totul mecanic. Ai nevoie și de pauze, în care te poți deconecta puțin, pentru ca mai apoi să reiei activitatea cu forțe proaspete. Dacă este posibil, îndepărtează-te de ecranul dispozitivului de care lucrezi, fă câteva mișcări de întindere, ieși puțin la geam sau în balcon, pentru a lua aer curat!
Rutina te ajută
Munca la domiciliu este mult mai flexibilă decât cea pe care o desfășori în timp ce ești la birou. Cu toate acestea, pentru a fi mult mai productiv, reține că rutina îți este de mare folos acum. Începe și încheie programul de lucru la aceiași oră, ia pauza de masă mereu, pe scurt, crează-ți un program de lucru pe care ai grijă să îl respecți. Creierul tău va funcționa mult mai bine așa, și vei observa că munca de acasă nu mai este atât de solicitantă pe cât părea la început.
Folosește-te de tehnologie
Chiar dacă ți-ai dotat spațiul de lucru cu toate obiectele de papetărie și birotică de care aveai nevoie, sub birou sunt depozitate cutii carton cu dosare, ai la îndemână plicuri antișoc și etichete autoadezive, puțină tehnologie nu strică niciodată. Poți folosi anumite aplicații pentru a fi mult mai bine organizat, pentru a-ți nota anumite informații, a crea prezentări atractive ale proiectelor tale și nu numai. De asemenea, de pe telefonul mobil îți poți seta anumite alarme care să îți reamintească sarcinile de lucru. Sunt o mulțime de variante prin care tehnologia te poate ajuta să fii mai productiv și eficient, așa că profită de ele!
După cum vezi, deși plină de provocări, munca la domiciliu nu este nici pe departe atât de dificilă pe cât părea la început! Cu doar puțină organizare, rutină și tehnologie totul este mult mai ușor, așa că nu mai pierde timpul, începe chiar acum să îți faci viața mai ușoară!
Valeria Chertes
Mulțumim pentru sfaturi.