Utile

Cum sa mentii centrala termica in siguranta

centrala termica

Centrala termica este poate cel mai important aparat din casa ta in aceasta perioada. Tinand cont de temperaturile de afara mereu sub zero grade, centrala este inima caldurii casei, aparatul care ne transforma casele in camine calde si placute. Prin urmare, ca sa nu ai probleme cu centrala, mai ales acum, iti pregatim cateva sfaturi.

centrala termica

 

Fluctuatii si caderi de curent exista mereu, insa iarna sunt mai dese datorita zapezilor. Majoritatea centralelor termice functioneaza si pe curent, astfel destabilizarea retelei, fluctuatiile constante sau caderile dese pot dauna grav centralei (si o centrala termica nu e tocmai ieftina). Mai mult de atat, daca se ia curentul, ramai si fara caldura. O solutie pentru ambele probleme ar fi un UPS pentru centrale termice. UPS-ul este un aparat care mentine in functiune centrala termica chiar si atunci cand curentul fluctueaza sau cade, astfel este protejata si tu te bucuri in continuare de caldura.

 

Termostatul este foarte important (primul pas e sa ai neaparat unul), si locatia sa este si mai importanta. Pentru a-ti pastra bugetul in siguranta trebuie sa ai grija la temperatura setata iar, ca sa nu fortezi centrala sa mearga non-stop, evita sa pozitionezi termostatul langa ferestre, temperatura in acele spatii fiind mereu mai redusa decat de obicei.

 

Verificarea tehnica obligatorie are loc odata la 2 ani, insa nu trebuie sa astepti mereu 2 ani pentru a verifica daca totul este in regula. O verificare completa inainte de sezonul rece are avantaje substantiale, prin evitarea disfunctionalitatilor si uzura pieselor.

 

Evita sa opresti centrala des. Cand incalzeste locuinta iar tu pornesti apa calda, centrala opreste incalzirea termica si porneste incalzirea apei. Intrerupand des acest proces uzezi mult mai des centrala. Gandeste-te ce efect are acest lucru asupra oricarui alt aparat, pornit, oprit, pornit, oprit intr-una.

 

O centrala termica este o investitie pe termen lung, pe cat se poate si, in cele din urma tot trebuie inlocuita, insa nu o cumperi pentru un an, doi sau trei, ci pentru cel putin 5 ani. Mai bine investesti putin timp pentru a aplica sfaturile de mai sus si cateva sute de lei intr-un UPS pentru centrale termice decat sa ajungi sa dai mii de lei pentru o centrala noua inainte de termen.

6 Comments

 1. SandaSandita Sandita

  E bine de stiut.Multumim

 2. SandaSandita Sandita

  Un articol f f intersant.Chiar mi a atras atentia

 3. Kamy camelia

  Interesant articol, bine de stiut daca nu vrei sa ai cheltuieli in plus si sa risti sa ti se strice centrala

 4. Vreau sa-ti spun ca o singura data s-a oprit centrala pentru ca se declansase porcaria aia nu stiu cum ii zice si se inchisese gazul. Cand am vazut ca functioneaza, m-am pus pe plans si ma vedeam facand credit sa imi iau centrala. Atunci am cumparat UPS si mi-am promis sa am grija de ea ca de ochii din cap.

 5. Nicolae claudia

  Desi stau la bloc, nu am centrala. Deocamdata e bine fara..

Leave a Reply