Utile

Cum si de ce mi-am cumparat un stabilizator de tensiune pentru calculator

Fluctuatiile de tensiune din retea mi-au distrus pana acum 4 hard diskuri de capacitati destul de mari la acea vreme (400GB fiecare), dar si alte componente, cum ar fi placa de baza sau memorii. Initial nu am stiut cauza, pana cand am avut o discutie cu un electrician, iar el mi-a spus ca fluctuatiile de tensiune sunt destul de frecvente in zona si ca oricine are un calculator si vrea sa se foloseasca de el multi ani fara nicio o problema, ar trebui sa aiba, daca nu un UPS, macar un stabilizator de tensiune. Asa am ajuns sa ma interesez de stabilizatoare si am aflat de niste produse foarte bune, stabilizatoare de tensiune Well.

Auzisem si de UPS-uri de mult timp, insa stiam ca acestea sunt destul de inaccesibile ca pret, cel putin pentru buzunarul meu. Electricianul mi-a recomandat un UPS, daca imi pot permite, si chiar m-am gandit sa imi iau unul pe vitor. Dar deocamdata, am optat pentru un stabilizator de tensiune Well. Il folosesc deja de 2 ani si pot sa spun ca nu am nici o problema cu calculatorul de atunci. Chiar daca am avut de cateva ori pana de curent, chiar si fara un UPS, calculatorul meu e inca intreg, avand toate componentele pe care le avea cand am cumparat stabilizatorul intacte.

Anul viitor totusi, ma gandesc serios sa imi iau un UPS, mai ales ca vreau sa imi schimb calculatorul cu unul nou, si atunci chiar ar merita investitia. Stabilizatorul de tensiune il voi folosi probabil pentru televizorul LED pe care l-am achizitionat de putin timp. E adevarat, televizoarele si aparatele electrocasnice in general sunt facute sa functioneze pentru un anumit interval de tensiuni, dar asta nu inseamna ca fluctuatiile nu le afecteaza in timp.

Daca vrei sa iti cumperi un UPS dar nu ai bani decat de un stabilizator de tensiune, trebuie sa stii ca stabilizatoarele doar stabilizeaza tensiunea si nu ofera putere de rezerva in cazul unei pene de curent. In schimb, un UPS pentru calculator ofera ambele solutii, avand atat un circuit de stabilizare incorporat, cat si baterii pentru stocarea de curent electric, care sa fie apoi folosit ca rezerva.

1 Comment

  1. ghelbere elena

    De multe ori mi-am propus sa-mi cumpar un stabilizator de tensiune, dar mereu au aparut alte cheltuieli care nu cereau amanare. O cadere de curent mi-a stricat laptopul si cand am facut reclamatie au spus sa-i dau in judecata.

Leave a Reply