Diverse, Utile

De ce si cand sa apelezi la un mediator?

mediereDin fericire, pana acum nu am avut conflicte majore de rezolvat! Insa traim vremuri atat de tulburi, incat in jungla cotidiana simti ca o iei razna si ca atunci cand apar conflictele, nu poti gasi de unul singur rezolvarea. Insa nici la judecata nu prea ai vrea sa ajungi. Nu ai timpul, nervii si banii necesari pentru a demara un proces. Ce e de facut? Apelezi la un mediator.

Medierea este o solutie de evitare a unui proces. Practic, se incearca rezolvarea conflictului pe cale amiabila intre parti, cu multiple beneficii. Imi vin in minte inevitabil filmele americane, cele in care intotdeauna se incearca rezolvarea problemelor in afara salii de judecata. Mai nou, acest lucru e posibil si in Romania. Avand in vedere stivele de dosare din tribunale, as zice ca e o veste binevenita!

Te intrebi : oare pentru ce am nevoie de un mediator? Care sunt situatiile concrete in care medierea este necesara? La fel ma intrebam si eu, pentru ca nu stiam foarte multe despre acest domeniu. Dar am aflat cu surprindere ca multe situatii conflictuale se pot rezolva prin mediere, fara proces: conflictele intre soti(divort, partaj, tutela, sa), intre vecini(mai tineti minte emisiunea D’ale lui Mitica?), conflicte profesionale(spre exemplu, cazurile de malpraxis), litigiile de la locul de munca(nerespectarea contractelor) si altele. Dupa cum vezi(si poate nu te asteptai), nu putine sunt domeniile in care medierea poate fi solutia.

Acum ca ne-am lamurit unde e nevoie de mediator, sa vedem si de ce sa alegem medierea? Care sunt beneficiile apelarii la un mediator? La fel de surprinsa am fost sa constat de cat de multe avantaje presupune procedura. Spuneam mai devreme ca multe persoane nu intenteaza un proces – desi ar fi indreptatiti sa o faca- din lipsa de timp, bani si nervi de otel. Ei bine, tocmai aceste neplaceri pot fi evitate cu ajutorul mediatorului. Concret, medierea:

  • inseamna rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor. Nu spune nimeni ca, intr-o lume civilizata, un conflict de interese inseamna sa ne balacarim si sa aruncam cu pietre in celalalt… Sau doi avocati care se intrec in orgolii si care uita care sunt interesele clientilor lor…
  • ofera evitarea stresului pe care un proces l-ar presupune. Eu, una, numai cand aud proces, sala de judecata si deja ma zbarlesc toata. As da orice numai sa nu ajung sa ma numesc nici reclamant, nici inculpat, parat(cu atat mai putin!)
  • implica cheltuieli considerabil reduse fata de proces. Sa platesti un avocat nu-i lucru usor, mai ales ca am inteles ca e nevoie de cateva infatisari inainte de un verdict. Si nu iti garanteaza nimeni ca dupa ce dai un sac de bani avocatului vei castiga procesul… De curiozitate, am cautat tarifele unui mediator si am descoperit sume de 100-150 ron per procedura. Oare sunt avocati care se uita la tine pentru asemenea tarife?!
  • timpul de solutionare a conflictului este mult mai mic. Nu cred ca e cineva sa nu fi auzit de procese intinse pe ani de zile. Imbatranesti astepand verdictul si poate nici nu e cel scontat.

Cu siguranta beneficiile sunt mult mai multe, eu m-am oprit asupra celor importante pentru mine. Eu va spun sincer ca as apela (desi sper sa nu fie cazul!) la un mediator. Si la fel de sigur i-as indruma si pe cei apropiati sa o faca!

 

17 Comments

  1. Andra Plop

    E la moda ca sa zic asa ! E tot mai raspandit acest mod de a rezolva problemele . Bravoo super articol!

  2. Dorofte Alexandra

    este cel mai ieftin ,comod si lipsit de stres mod de a rezolva conflictele de orice fel ,daca a-si avea vreodata vreun fel de probleme ( eu nu imi doresc ,dar viata este plina de surprize ) la acest mod de rezolvare o sa apelez.

  3. Mioara Hus

    O idee buna care a prins contur si la noi. Intr-adevar te scuteste de cheltuieli prea mari, stres in plus si te ajuta sa castigi timp, toate astea, atunci cand ai de rezolvat anumite conflicte, bineinteles. Parerea mea e ca trebuie sa existe acesti mediatori si in societatea noastra, sunt foarte bineveniti si cred ca multi vor prefera sa apeleze la ei cand vor avea nevoie.

    • Comment by post author

      Ana Naghi

      Sper ca . in timp, mediatorii sa fie vazuti ca o solutie, nu ca niste intrusi… Va dura ceva pana sa intelegem ca nu e musai sa ajungem la judecata, sa depindem de avocati si judecatori, desi , asa cum spunea Daniela, suntem un popor caruia ii cam plac conflictele…

  4. Bianca Roxana Anitei

    Chiar si in oraselul meu de provincie au aparut multe cabinete de mediere. Pare a fi o afacere profitabila.

  5. in ziua de azi unii pot spune ca este o ” fitza ” sa ai nevoie de un mediator , ci nu o utilitate. unii se baseaza doar pe fortele proprii dar mai tarziu tot la ajutorul unui mediator ajung , pentru solutinare tuturor problemelor. Un articol grozav !

  6. Daniela Zaharia

    Nu pot sa-mi dau seama cat de eficient este rolul unui astfel de mediator in societatea noastra pentru conflictele serioase. Din cate stiu eu, suntem un popor orgolios, certaret, vulcanic, ranchiunos. Conflictele minore sunt trecute cu vederea in mare parte, in schimb, conflictele cu adevarat importante se pot rezolva numai in instanta. Dupa parerea mea, nu exista loc de rezolvare pe cale amiabila.
    Si cine sunt acesti mediatori? probabil tot absolventi de drept care nu au reusit sa intre in mafia avocateasca si au fost integrati intr-o noua structura. Un lucru bun daca s-a gasit o modalitate si pentru ei ca sa aiba un loc de munca!

    • Comment by post author

      Ana Naghi

      Din cate am inteles, mediatorul nu este neaparat absolvent de drept.

      Eu sunt optimista si asa voi muri! Continui sa sper ca oamenii isi pot rezolva neintelegerile si altfel decat cu ciomagul… Speranta moare ultima!

      • Rodica Puscasu

        Suntem dependenti de „ciomagul” justitiei, din pacate…si asta pentru ca exista mentalitati invechite, dar bine inradacinate, care nu se pot schimba atat de usor. S eu cred in mediere si in posibilitatea de a rezolva conflictele fara stresul cumplit din salile de judecata, fara bani aruncati inutil pe fereastra.

  7. madalina

    Bun articol…chiar asa de ce nu?!?

  8. Nu am apelat la aceasta metoda, dar nici nu am avut conflicte majore.Insa, este o alternativa buna de luat in calcul, atunci cand vrei sa scapi de stres si batai de cap.

  9. Pana in prezent nu am avut conflite de asa natura incat sa fiu nevoita sa ajung la un mediator si nu-mi doresc nici pe viitor sa nu am nevoie de asemenea servicii!
    Dar,daca ,prin cine stie ce situatii ma voi afla , in viitor este bine sa stiu la este de folos acesti mediatori!

  10. rosia victoria

    Da medierea este o soluite de a rezolva problemele pe cale amiabila.Ce mai este de adaugat este ca de la 1 august a devenit obligatorie si ca prima şedinţă este GRATUITA,iar cei care o refuză riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
    Un mediator nu trebuie neaparat sa fie absolvent de drept,dar trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa urmeze un curs de formare a mediatorilor.

  11. rosia victoria

    Este posibila si in timpul procesului
    Sunt persoane care nu vor să formuleze plângeri la instanţă, pe motiv că nu doresc să se expună public. Rolul mediatorului este de a ajuta părţile implicate să comunice între ele şi de a le sprijini în găsirea unei soluţii care aparţine în mod exclusiv acestora. Se poate opta pentru mediere în orice moment al procesului

  12. Aghinitei Maria

    Da, este un lucru f. bun cu avantaje multiple, pret scazut, timp de solutionare redus ( se stie cat dureaza procesele in Romania), se pot rezolva problemele pe cale amiabile,fara a tine cont de proceduri, dar trebuie sa sti si la ce mediator sa apelezi1

  13. Un articol foarte bun pentru atunci cand te afli la impas .
    Multumim! :-*

Leave a Reply