Utile

Economiseste si sporeste siguranta financiara a familiei tale!

Intr-o lume tot mai instabila, e mai mult decat necesar sa faci tot posibilul pentru a asigura siguranta financiara a familiei tale. Daca atunci cand auzi cuvantul supravietuitor mai mult ca sigur te gandesti la cineva care rezista intr-o jungla sau in desert, adevaratii supravietuitori suntem noi, cei care dintr-o bruma de venituri reusim sa ne ducem traiul si ceva peste…

Recent, cineva imi spunea ca eu si familia mea am fi un grozav subiect pentru un studiu: Cum sa supravietuiesti cu bani putini. Din pacate sau din fericire, ca nici nu stiu cum sa spun, e adevarul: venitul familiei este unul sub limita bunului simt, dar reusim sa mergem mai departe. Si nu oricum. Avem acum casa noastra(chiar daca mai avem inca 7 ani de plata la ea), lucru la care nu as fi indraznit sa visez acum 3-4 ani. Nu as vrea sa credeti ca sfaturile mele va vor umple vistieria familiei, dar cu siguranta va vor scapa de unele griji.

Sa stiti ca economisitul se invata, stiu multe persoane care spun Nu pot fara sa incerce macar. E o lectie de vointa, ca orice altceva din viata noastra, de altfel.Nu e deloc greu, e nevoie de rabdare si chbzuinta. Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Crede-ma, cu pasi aparent mici, vei ajunge la rezultate mari!

sf

 

1. Cumpara ce ai nevoie

Prin nevoie trebuie sa intelegi un lucru necesar, mofturile nu intra in aceasta categorie. Inainte de orice achizitie, gandeste-te de doua ori: chiar ai nevoie de acel lucru? Chiar e un lucru ce nu mai suporta amanare? Daca ar fi sa tii un jurnal al tuturor lucurilor achizitionate in ultima vreme si apoi sa il citesti, cate lucruri ai elimina de pe lista celor necesare? Si cate lucruri au fost cheltuieli inutile? Ia fa un calcul aproximativ al celor care nu erau nevoi si afla cat ai fi putut economisi.

Un exemplu concret: cate sticle de suc ai consumat in ultima luna? Sa zicem o medie de 15(desi exista si situatia o sticla pe zi). O sticla de suc la 6 ron(in medie). 15 X 6 = 90 ron. Cu mai putin de atat eu am cumparat rechizitele necesare copilului meu ce va incepe grupa mijlocie in toamna. Prefer o investitie in educatia ( a se citi viitorul) copilului meu.

Sa mai vorbim de tigari?! E optiunea fiecaruia cum isi traieste viata, insa nu mi se pare corect sa auzi plangandu-se ca nu are ce pune pe masa copiilor o persoana care fumeaza un pachet de 12 ron pe zi. 12 X 30 = 360 ron. Cred ca ar manca decent copilasii, nu?

Desigur, nu trebuie sa cazi in extrema in care nu iti permiti un mic rasfat. Iarasi, termenul de rasfat e relativ. Eu ma multumesc cu o inghetata buna intr-o zi caniculara. Tu?

2. Redu consumul

Aici ma refer la electricitate, apa, caldura, transport. Nu e limitare inutila, desi mult gandesc asa. Chiar ai nevoie de televizorul pornit in sufragerie, de lumina aprinsa in toate camerele cand tu esti de fapt in bucatarie, cinand?

Chiar trebuie sa curga apa la dus cat tu aplici samponul, gelul de dus, masca de par? Nu iti mai spun prea multe despre problema apei in multe zone de pe glob, pur si simplu fa un calcul simplu: cati mc de apa consumi fara sa ii folosesti de fapt? Inmulteste cu pretul unui mc si iarasi afla cat ai aruncat luna trecuta pe apa Sambetei…Si adauga la ce ai cumparat fara sa ai nevoie reala. La ce suma ai ajuns pana acum? Incepi sa te scarpini in cap deja?

Cat consuma o masina pe luna? Nu prea ma pricep, ca nu am avut niciodata masina, dar sigur mai mult de 50 ron, abonamentul lunar la metrou.

Chiar e nevoie sa mergi 2 statii cu autobuzul? Mersul pe jos face piciorul frumos si asa mai si economisesti bani.

3. Gateste

Pe multi dintre cei ce vor citi sfatul ii va pufni rasul. Nu-i nimic, lamurim problema imediat! Ai facut vreodata un calcul cam cati lei cheltui pe luna cu covrigei, chipsuri, sendvisuri de la vendomat si alte minunatii? Nu? E un inceput pentru toate. Personal, pe langa faptul ca nu ma satur niciodata cu adevarat de aceasta „mancare”, nici nu imi place. Ca sa nu mai spun ca nu mi-as permite sa cumpar zilnic asa ceva pentru pachet, spre exemplu.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie! Luam o zi normala pentru multi dintre cei ce vor citi aceste randuri: o cafea de la aparat, ca nu iti place sa o faci acasa sau esti mereu pe fuga( 2 lei) , o punga de covrigei(deja te roade foamea cand ai ajuns la serviciu- 3 lei), 2 sendvisuri de la vendomat pentru pranz(2 X 5 lei),o sticla de Coca-Cola fara de care nu rezisti, sau cel putin asa crezi(6 lei), un dulce, ca meriti ceva dupa o asa zi(4 lei), o shaorma la pachet, ca nu mai ai timp sa gatesti diseara(15 lei). La un calcul simplu, desi s-ar putea sa fie mult mai multe de pus pe lista, avem un total de 40 ron pentru o persoana.

Haideti sa va spun cum am procedat eu ieri: am cumparat un pui cu 13 ron, din care am facut doua feluri de mancare. Mai adauga la lista: 2 morcovi, 2 cartofi, 2 cepe, un dovlecel, un ardei, telina, cateva pastai de fasole(legume: 4 lei, unele sunt din gradina mea), bors si suc de rosii facute in casa, 2 paini(1.5 ron), ceai de musetel(cules si uscat de mine), iaurt facut in casa(va dadeam reteta acum ceva vreme) din 1 l de lapte(3 lei) fac pentru 2 zile, cel putin, o negresa care nu ma costa mai mult de 6 ron o tava. Din cele doua feluri de mancare am servit la pranz si cina si i-am pus si sotului la pachet. Total pentru 3 persoane: 27.5 ron.

4. Refoloseste, recicleaza

Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma, spune o zicala despre natura. Ei bine, regula se aplica si in familia ta! Nu arunca imediat un lucru, gandeste-te cum l-ai putea refolosi.

Spre exemplu, viata noastra e invadata de plastic. Vrem-nu vrem, punga de plastic a ajuns un laitmotiv in viata cotidiana. Daca tot ai o gramada de pungi de la chioscul din scara blocului, nu mai cumpara saci menajeri, foloseste pungile! Nu e o economie majora, insa gandeste-te, pe termen lung, ce inseamna asta.

Sau revino la sacosa textila pe care o folosea mama ta, e o solutie buna. La supermarket platesti minim 0.2 ron pentru o punga. Cam cate pungi cumperi intr-un an? Pe langa economii, faci un lucru bun si pentru mediul inconjurator.

Haine care au ramas mici sau au ceva defecte? Modifica-le! Poti gasi intrebuintari la care nici nu te gandeai: alte haine, lavete, jucarii, accesorii, decoratiuni. Si e si o modalitate placuta si creativa de a-ti petrece timpul.

Ar mai fi multe de spus, dar lasam si pentru altadata. Important este sa intelegem ca nu trebuie sa ne intindem mai mult decat ne este plapuma si ca putem chiar si plapuma noastra cea de toate zilele sa o facem si mai economica. Asigura-ti zile mai linistite, economiseste inteligent si obtine siguranta financiara a familiei tale!

logo sf

7 Comments

  1. Paola paola

    Da..sa incepem.
    Inainte de a-l cunoaste pe sotul meu eram si cam prin toate partile cu mintea si organizarea pe toate planurile si desi la inceput i-am zis ca e zgarcit mi-a atras atentia ca el este de fapt „bine calculat” nicidecum zgarcit. Nu pot zice ca veniturile noastre lunare sunt la limita sau ca mi-ar lipsi ceva insa imi place sa nu pierd la fel de mult cum imi place sa castig, orice…
    De exemplu, consider ca nu e nevoie ca iarna sa stai in casa cu geamurile deschise si in pantaloni scurti si maieu daca afar sunt -20 de grade, poti la fel de bine sa stai in niste haine mai groase si sa reduci din consumul de gaz. Apoi, de ce sa dai drumul la calorifer in bucatarie daca si asa se incalzeste cand gatesti? risipa zic eu… Si te mai miri de ce vine factura cate 9 milioane numai la gaz…
    Iarasi la spalatul vaselor, nu e nevoie sa lasi apa sa curga cat timp tu freci o oala, poti la fel de bine sa inchizi robinetul si sa ii dai drumul cand ai nevoie.
    Se poate economisi si la unele produse de curatenie, ca de exemplu: pentru desfundat scurgerea poti pune un pumn de sare mare, un plic de bicarbonat de sodiu si otet, acestea reactionand iti curata mai bine decat produsele toxice de pe piata, si sunt eco, pot fi folosite cu copiii in preajma. In loc sa dai pe „”vanish nu stiu cum” sa iti omoare microbii din masina de spalat mai bine pune la program scurt otet in ea si vei vedea ca nu mai miroase. In loc sa cumperi detergenti anti-mucigai poti folosi ulei de cuisoare care miroase foarte frumos si nu a clor si apoi clatesti. Pentru obiectele din inox poti folosi la fel bicarbonat de sodiu si otet care topesc efectiv piatra depusa pe ele.
    Referitor la reciclatul lucrurilor sunt de acord, daca nu mai folosesti ceva pt scopul initial, schimba-i scopul. Hainele vechi din bumbac pe care nu la mai folosesti, fa-le carpe de sters praful, tricourile sau maiourile care nu mai sunt la moda sau au vreun defect si nu le mai poti purta in oras, poarta-le prin casa, nu zice nimeni sa le arunci si sa trebuiasca mereu sa iti cumperi pijamale noi, pungile care se tot aduna de la diferite magazine nu zice nimeni sa le arunci cand ajungi cu cumparaturile acasa, fa-le saci de gunoi.
    Si mai sunt multe …multe de astfel de modalitati de a economisi.
    Spre exemplu in magazine ai avea impresia ca un produs la un gramaj mai mare ar fi mai ieftin (per unitate de masura) decat unul la un recipient mai mic, insa de multe ori e tocmai invers.. De asta eu prefer sa imi fac cumparaturile de la Kaufland (iti arata pretul /kg/l la fiecare produs) si te ajuta sa alegi ce e mai ieftin si mai bun.
    O alta modalitate de economisire cat si un stil de viata sanatos este intr-adevar consumul de mancare gatita. Eu am bunici la tara si ma ajuta mult ca pot lua de la ei cate o gaina de tara sau niste verdeata si o tai sa o pun la congelator, asa nu mai cumpar pana nu apare alta verde la bunica in gradina. Daca cumperi legume multe si nu le folosesti la max 2 zile dupa ce le-ai pus in frigider eu le curat, le tai cuburi si le pun in congelator. Asa am mereu legume congelate pt ciorbe, orez, etc. In plus dupa anumite ore la marile supermarketuri sunt reduceri substantiale la anumite categorii de produse, poti face cumparaturile seara si platesti mai putin.
    Oricum, am devenit specialista cum sa fac sa nu fac risipa. Insa de la capitolul mofturi nu fac nici o concesie, intr-adevar nu exagerez dar am grija sa imi permit cosmetice bune (machiajul meu e foarte simplu asa ca majoritatea se duc mai mult pe ingrijire decat cosmetica), haine de calitate, nu neaparat de fitze, parfumuri scumpe, vizite la saloane si cam tot ce vrea puiutzul meu mic (ei nu ii pot refuza nimic).
    Sper sa nu te plictisesti citind dar am avut inspiratie din propria experienta šŸ˜€
    Click acolo unde e albastru..:D

    • Comment by post author

      Ana Naghi

      Nici vorba sa ma plicitisesc! Idei foarte bune de a economisi si ma bucur ca o faci. Daca poti sa te rasfeti, fa-o, insa eu ma refer la acele persoane- si stiu multe- care mananca toata ziua covrigi de un leu ca sa isi ia blugi de 400 lei… Sa fim seriosi, nu intotdeauna ce e scump e si mai bun si nu vad rostul acestei fudulii, eu una asa o percep. Unii tin sa afiseze o imagine in public total diferita de situatia lor reala.

      • Paola paola

        Stiu si eu persoane care au Haudi šŸ™‚ si aifoane si stau in chirie sau intr-o coliba la tara. Pt mine telefonul nu este un accesoriu foarte scump, recent mi-am luat unul dar nu intelegeam de ce as da 1000 euro pe un Iphone ultima generatie..asa ca mi-am luat unul de 700lei, Windows phone si zic ca e destul ca sa iti faci necesarul cu el. Oricim durata lor de viata s-a diminuat odata cu dezvoltrea noilor tehnologii incat ma gandesc serios sa imi iau un nokia 1100 šŸ˜€

  2. Si eu sunt de aceeasi parere cu tine !
    Din fire sunt mai economicoasa de fel :))
    Pana sa ajung sa arunc un lucru, trece prin multe etape, il modific si il folosesc la ce am nevoie ( o bluza ce o imbracam pe strada, o imbrac in casa, apoi o fac carpe de praf sau de curatat ceva, fiind din bumbac)
    Economia la apa este implementata de mult in casa, nu folosim decat atat cat avem nevoie si cand avem nevoie. La baie cat ne sapunim pe corp, sau aplicam samponul pe par nu curge si apa. L a vase eu spal toate vasele din chiuveta si apoi trec la clatiti, nu curge apa tot timpul. Pungile de la diverse produse, ambalaje mai mari, din magazin sau hipermarket intotdeauna sunt refolosite.
    Iar ce nu mai poate fi folosit merge la gunoiul selectiv ( acele „clopote ” pentru hartie, plastic si sticla ), asa avem grija de natura, gunoiul menajer este in cantitate mult mai mica si totul este in ordine !
    Am dat click si pe scrisul albastru šŸ™‚

  3. Diana D

    Si eu incerc sa economisesc si in acelasi timp sa nu „intoxic” natura. Facand un calcul cu covrigii, de exemplu, am ajuns la urmatoarea concluzie: un covrig simplu (50 bani) costa cat jumatate de paine (eu iau cu 1 leu paine de 400 g) si iti trebuie macar doi sa te saturi (copiii mei vroiau covrigi ca sa hraneasca porumbeii din parc, ca painea nu era buna…). Ca sa nu mai vorbim de celebrii covrigi cu seminte, care au ajuns mai scumpi decat painea (1,5 lei bucata). Pai nu putem face noi asa ceva in casa? Si sunt mult mai sanatosi !

Leave a Reply