Sanatate

Excursiile la munte sunt investitii in sanatate

Iubitorii peisajelor alpine au multe motive sa aleaga excursii la munte. Iata lista acestora:

-un traseu cu grad de dificultate mediu sau greu inseamna mobilitate si investitie in sanatate. Atat picioarele sunt solicitate, dar si inima si plamanii. In timpul ascensiunii, prin transpiratie se elimina toxinele din organism, genunchii sunt pusi in miscare, rezistenta organismului dublata. Sa urci pe munte este un sport complex care antreneaza multi muschi si multe componente ale organismului, de fapt aproape fiecare piesa a corpului.

-satisfactia de a ajunge pe varf este imensa si iti demonstreaza ca poti in orice moment sa iti depasesti limitele si sa iti atingi obiectivele. Prin analogie devii increzator si in societate.

-peisajele sunt mirifice. Nimic nu se compara cu norii care coboara invaluindu-te si ceata care te face sa te opresti in loc, cu conditiile aspre de clima pe care trebuie sa le infrunti. O ploaie inghetata in mijlocul verii este ceva obisnuit pe munte si iti fortifica organismul. Cand totul este senin vezi pana departe: lacuri, turme de oi, pajisti si paduri, piscuri semete. Apele care strabat stancile cu forta valurilor ofera un spectacol de vis. Muntele este plin de cascade, pesteri, piscuri semete care se inalta in soare, dar si de surprize dulci sau parfumate: plante si flori aromate pentru ceai (bujorul de munte, cimbrisorul de poiana), fructe de padure: zmeura, afine, mure. Muntele este un univers care te provoaca permanent.

-in mijlocul naturii, acolo la inaltime, experimentezi linistea deplina si regasirea de sine. Ai nevoie de momentele acelea in care esti deasupra si privirile ti se imbogatesc cu frumusetea salbatica a peisajelor. Muntele este o admirabila sursa de deconectare de la zgomotul, poluarea, aglomeratia si stresul oraselor.

Acestea sunt motivele pentru care una dintre cele mai serioase agentii de turism din tara, Oxigentour.ro pune la dispozitia tuturor o paleta variata de excursii in munti, atat in masivele din Romania, cat si in cele din strainatate.
Iata lista acestora:

1. Traseul Poarta Vanturilor-Lacul Vulturilor
2. Traseu de o zi pe Lespezi, la altitudinea de 2517 metri
3. Explorarea Muntilor Fagaras
4. O zi pe Varful Lamaitei
5. La Piatra Craiului
6. Descoperirea comorilor din Muntii Iezer.

Cunoscatorii spun ca, desi sunt mai mici de inaltime fata de uriasii lumii, muntii nostri sunt mult mai prietenosi cu turistii. De pe varfurile acestora poti admira in voie peisajul, in timp ce de pe alte masive exotice trebuie sa cobori repede fiindca simti o senzatie de inconfort.

Multi dintre prietenii mei au spus ca nu ar da pentru nimic in lume un traseu pe Moldoveanu, Omul sau Pietrosul pe un traseu in Everest sau Alpi. Au fost acolo si au simtit o senzatie de apasare si de ameteala, cu toate ce erau obisnuiti cu muntele.

Da, s-ar mai duce sa escaladeze si alti munti, sa bifeze inca o destinatie turistica, dar de muntii nostri sunt dependenti.

De cate ori refac traseele pe Iezer, in Muntii Fagaras parca descopera alta fata a muntelui.

Nu era vorba se patriostism siropos in evaluarea lor, ci de purul adevar.

Muntii nostri aur poarta si sunt o poarta catre aurul mobilitatii si sanatatii depline.

2 Comments

  1. Valeria Chertes

    Ce locuri frumoase avem, imi place muntele pentru liniste, aer curat si pentru-ca nu este atat de cald.

  2. Oana Mihai

    Imi place la munte pentru aerul curat!

Leave a Reply