Utile

Iluminat stradal led- o solutie eficienta si economica

Corpurile de iluminat cu LED au dus la o noua aplicatie de larg interes – iluminat stradal led, o solutie de eficientizare a consumului de energie. Aceasta solutie de corpuri de iluminat reprezinta un mod inedit a interactiunii dintre lumina si spatiul exterior. Astfel, drumurile de acces, parcurile, intersectiile – toate beneficiaza de siguranta noului concept extrem de practic si avantajos.

Iluminatul public cu LED asigura atat orientarea, cat si circulatia pe timp de noapte a pietonilor si vehiculelor. Un iluminat stradal corespunzator – criteriu de calitate al civilizatiei moderne – determina reducerea cheltuielilor indirecte, a numarului de accidente rutiere pe timp de noapte. Se reduce, totodata, numarul de agresiuni contra persoanelor, si se imbunatateste climatul social si cultural prin cresterea sigurantei activitatilor pe durata serii, in orele fara lumina naturala.

Avantajele iluminatului stradal cu LED nu sunt deloc de neglijat, indeosebi in materie de costuri. S-a constatat ca iluminatul stradal reprezinta 50% din costurile totale de energie suportate de administratiile oraselor. Aceste costuri pot fi insa reduse la jumatate, prin trecerea la corpuri de iluminat stradal led. Spre deosebire de un corp de iluminat stradal clasic, consumul unui corp de iluminat stradal cu LED este cu peste 50% mai scazut. De altfel, un avantaj al iluminatului stradal si perimetral cu corpuri de iluminare cu LED consta in faptul ca acestea au o durata de viata mult mai mare, iar cheltuielile cu mentenanta sunt, implicit, mai scazute.

Totodata, randamentul corpurilor de iluminat stradal led este superior altor surse de iluminat. Disponibile sub diferite tipuri si puteri, ele sunt tot mai raspandite in plan mondial, dar si la noi in tara. Avantajele in materie de costuri si durata de viata mult mai mare a corpurilor de iluminat cu LED fac din acest concept unul inedit. Astfel de corpuri de iluminat stradal se folosesc cu succes atat pentru iluminatul strazilor, al parcarilor, pentru iluminarea fatadelor sau pentru iluminatul perimetral.

Corpurile de iluminat cu LED sunt cu mult superioare altor surse de iluminat. Eficacitatea corpurilor de iluminat stradal cu LED se datoreaza si integrarii mult mai usoare cu diferite tipuri de retele existente, gama de tensiuni la care se alimenteaza sursele de alimentare fiind una mult mai larga.

In plus, sistemul de iluminat stradal led poate valorifica un obiectiv prin evidentierea detaliilor care definesc personalitatea sa arhitecturala. Un astfel de sistem de iluminat architectural poate contribui semnificativ la imbogatirea ambientului unei localitati. Solutia de iluminat architectural include monumente, cladiri moderne sau istorice, faleze, biserici, piete, pietonale, chiar si fantani sau amenajari peisagere.

Criteriul de apreciere a unui sistem de iluminat modern si eficient consta in realizarea unui microclimat luminos cu un consum minim de energie, cu utilizarea cat mai intensa a iluminatului natural si cu o investitie minima.

Avantajele iluminatului stradal cu LED constau in: consumul redus de energie (cu pana la 40% mai putin fata de lampile HID), costurile reduse de intretinere, durata de viata foarte mare (pana la 10 ani) si emisia mai mare de lumina, chiar si la temperaturi mici, ce ofera o iluminare constanta.

Leave a Reply