Interviuri

Interviu cu Lucia Rosca

Ca imi place sa descopar oameni frumosi si talentati nu e niciun secret. Tocmai de asta am inceput blogul asta : sa descopar. Dupa care sa impartasesc cu voi.

Sincer nu imi amintesc cum am ajuns pe pagina Lucia Rosca, dar ma bucur ca am facut-o! Stiti momentele acelea in care simti ca ai cunoscut un om dar parca il cunosti de-o vesnicie? Cam acest feeling l-am avut si eu cu Lucia.

Si am descoperit ca avem ceva in comun: nu ne ajung cele 24 de ore pentru cate idei avem. Si iubim frumosul, in toate formele lui. Dar gata, nu e despre mine, ci despre Lucia! Propun sa o cunoasteti si voi, o idee din raspunsurile de mai jos si mai mult din creatiile ei, pe care le puteti descoperi pe pagina luciarosca.ro

lucia1

1.De cand creezi haine? Si cum a inceput aventura numita design vestimentar?

M-am încăpăţânat să-mi îmbrac o prietenă studentă la Conservator, i-am făcut o rochie pentru o audiţie şi de-aici a curs totul. Era în 2010 şi numai datorită încurajărilor venite din partea prietenilor s-a făcut ca Lucia Roşca să pornească atunci, şi nu mult mai târziu.

2.Cum este femeia care poarta creatiile Lucia Rosca?

Mă gândesc la clientele mele, cum sunt, şi îţi mărturisesc că sunt nişte femei foarte frumoase şi deştepte. Şi cu simţul umorului. Cred că mă oglindesc câte puţin în fiecare dintre ele, drept dovadă că cele mai multe mi-au devenit prietene. A, şi nu se simt ameninţate de un decolteu adânc.

lucia 2

3.Ce piese vestimentare iti place cel mai mult sa creezi si de ce?

Rochiile de scenă, definitiv. Aşa am început. E fix cum se zice, prima iubire nu se uită. Acum fac mai puţine şi încerc să abordez ţinutele de zi.

4.Imi spuneai ceva de “pierdut noptile”. Cate ore petreci creand?

Obişnuiam să dorm şi câte o jumătate de oră pe noapte într-o vreme pentru că mă încăpăţânam să lucrez singură. Nu e un lucru cu care mă mândresc, chiar deloc. Să pierzi nopţile face mult rău pe termen lung. De vreun an încerc să am un program mai prietenos cu mine, lucrez cu croitorese şi încerc să nu mai fac compromisuri atât de drastice. Bineînţeles, se mai ivesc nopţi albe înainte de o şedinţă foto sau un târg, dar se întâmplă rar.

IMG_0313

5. La ce lucrezi fix in momentul asta?

La o colecţie capsulă. Momentan este pentru toamnă/iarnă 2014, însă presimt că se va lungi în primăvară/vară 2015. E un proiect special pentru mine deoarece vine după o pauză foarte mare şi voi integra în piese motive care au făcut parte din copilăria mea. Mai multe nu pot să dezvălui.

6.Cum se imbraca Lucia Rosca? Ce gasim negresit si ce nu vom gasi niciodata in garderoba ta?

De cele mai multe ori, cum apucă. Comod este singurul atribut constant, fie că e vorba de haine de zi sau de ocazie. Nu mă despart de blugii rupţi, cămăşi lejere şi bocancii de iarnă, haine şi accesorii ale mamei, buline, transparenţe şi piese care ar trebui să fie într-un muzeu, aşa ceva. Refuz definitiv ciorapii de culoarea piciorului, adidaşii şi treningul din fâş. Le lipseşte cu desăvârşire sex-appeal-ul.

7.In opinia ta, exista vreo vedeta feminina in tara noastra care poate fi numita fashion icon?

Loredana este probabil cea mai vizibilă vedetă care îşi poate atribui acest statut. A fi un fashion icon pentru mine înseamnă să fii credibil în orice lucru pe care îl porţi – fie că ieşi cu un castron de plastic în cap sau eşti îmbrăcată într-o rochie simplă de bumbac, totul pare la fel de efortless şi impecabil, să inspiri şi să nu fii unidimensional, adică să nu funcţionezi după acelaşi scenariu mereu. Avem şi fashion icon-uri mai puţin evidente poate, Andreea Esca, Maurice Munteanu, Corina.

8. Banuiesc ca printre cititoare sunt fete pasionate de design care si-ar dori sa inceapa o afacere in domeniul modei. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da acestor fete?

Sunt două preocupări diferite aici, să doreşti să faci design, să creezi – Designerul, şi să vrei să ai o afacere în domeniul modei, să administrezi – Managerul. În România eşti nevoit să le faci pe amândouă concomitent, în afară fiecare îşi are rolul bine definit. Deşi sunt nevoită să mă complac situaţiei de la noi, cred că adoptând comportamentul de afară poţi construi un business mult mai trainic şi de durată. Cele mai faimoase astfel de parteneriate sunt probabil Valentino Garavani – Giancarlo Giammetti (Valentino) şi Yves Saint Laurent – Pierre Bergé (Yves Saint Laurent). Astfel că fetelor care doresc să facă design le recomand să găsească un manager bun, iar fetelor care doresc să aibă o afacere în design să găsească un designer bun.

lucia atelier

9.Iti putem vedea creatiile “pe viu” undeva?

Da, la mine acasă, să zic aşa. Am amenajat atelierul şi showroom-ul în aceeaşi încăpere, unde pot fi văzute atât colecțiile cele mai recente, cât și piesele “work in progress”, materialele cu care lucrez, moodboard-urile şi în general, tot ceea ce alcătuieşte brandul Lucia Roşca. Pasiunea pentru creaţie este încă ceva foarte intim şi aproape de inima mea, ca un copil, şi din această pricină, ţin să o împărtăşesc într-un cadru cât mai familiar, cu tot ce mă defineşte. Aşa mă asigur şi că experienţa pe care clientele mele o au cu brandul Lucia Roşca este una deplină.

10.Un gand pentru cititoarele blogului.

Fiţi autentice.

* Foto credit : Ilina Schileru

Leave a Reply

Theme by Anders Norén