Utile

La tinerete furnicuta, la batranete greiere

Pastreaza ceea ce ai pentru ca e nesigur ceea ce vei avea.

                                                                 Proverb

10-greierele_si_furnica-de-colorat.jpg

Discutia de la acel ghiseu, de care va povesteam recent m-a pus serios pe ganduri, trebuie sa recunosc. Cum sa te mai gandesti la pensie, cand populatia tarii e in continuu declin si cand un angajat „tine in carca” o gramada de pensionari si alti beneficiari de ajutor din partea statului?! Din intreaga situatie actuala si dintr-o simpla privire in viitor rezulta o intrebare pe cat de simpla, pe atat de complexa: noua, astora care muncim acum, cine ne va mai plati pensia?

Si atunci vine o alta intrebare: ce vom face la batranete? Ca va trebuie sa traim si cand nu vom mai fi salariati, nu? Solutia, utopie pentru unii, sunt convinsa, o reprezinta economisirea.

Sa nu credeti ca eu, cea care va recomand aceasta solutie, intorc banii cu lopata zilnic, sa nu mucegaiasca sub saltea. Nici vorba! Foarte multi inteleg prin economisire depunerea la banca a sacoselor cu bani ramase dupa plata facturilor si cumparaturile de toate zilele… Dar, de fapt, a economisi inseamna cu totul altceva: sa iti imparti veniturile eficient, sa intelegi care sunt cheltuielile inutile si sa iti propui o suma pe care sa o pui deoparte.

Acum 5-6 ani castigam destul de bine. Am mers pe principiul bani albi pentru zile negre si bine am facut. Asa am reusit un pas important: sa am casa mea. Nu spun ca a fost usor, dar a meritat!

Indiferent cat de mica este suma pe care iti propui sa o economisesti, iti garantez ca, peste ani,  cand vei avea nevoie de o suma pentru educatia copilului tau , spre exemplu, va fi exact ce ai nevoie.

Nu stiu voi, dar eu caut mereu informatii, caci vreau sa refac contul de economii folosit pentru casa. Si sunt la curent cu dobanzile pe care le ofera bancile. Cam putin, as spune. Am cercetat oferta a 7 banci cunoscute din Romania. Am descoperit dobanzi de maxim 4% la depunerile in lei. La un moment dat am tresarit, descoperind o dobanda de 6.5%, dar mi-am revenit curand, caci era impusa o suma minima de deschidere de 2500 lei… Credeti-ma, imi trebuie ceva timp sa strang atatia bani laolalta.

logoeuro

Si atunci, ce faci, te dai batut? Nu! Iti recomand sa apelezi la Casa de Economii EURO CREDIT, o institutie financiara nebancara al carui principiu fundamental il reprezinta prudenta financiara. Aceasta institutie este una de tipul CAR(Casa de Ajutor Reciproc), imposibil sa nu fi auzit de la parinti sau bunici de fondul CAR sau de un imprumut la CAR. Ai mei toti asa au facut imbunatatiri la casa sau chiar au ridicat case de la 0.

De ce sa constitui un depozit la EURO CREDIT ? Simplu: ai cea mai buna dobanda : 9%(dobanda pentru anul 2014). Ori scopul unui depozit este randamentul, corect? Cu ajutorul Euro Credit obtii randament maxim! Si, un lucru foarte important, dobanda la economii este fixa, pentru toate sumele economisite.

De ce C.A.R. EURO CREDIT ofera o dobanda mult mai mare decat orice banca din Romania? Singurul scop al unei banci este obtinerea profitului(caracter comercial), pe cand EURO CREDIT – institutie financiara nebancara(IFN) si casa de ajutor reciproc(CAR) deopotriva- are un rol social, fructificand economiile in scopul interesului membrilor. Altfel spus, este o institutie nonprofit.

Acum cativa ani, pe toate posturile nationale se difuza un reportaj despre un batranel care plangea in fata camerelor. De ce ? Neincrezator in depozite, si-a pastrat toata agoniseala … sub saltea, ati ghicit. A aflat ca banii lui nu mai aveau nicio valoare, cand acestia se schimbasera. Toata munca lui, dusa pe apa sambetei. Acel om era(caci nu mai traieste) fix din localitatea mea. A pierdut totul, de castig nici nu se pune problema, caci banii sub saltea nu aduc dobanda…

De ce aceasta paranteza? Pentru a sublinia ca (inca) prea multi oameni sunt neincrezatori in a-si depune economiile, de teama de a pierde tot. Economiile depuse la EURO CREDIT  sunt garantate de Fondul National de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc.

Eu una nu mai astept sa se intample minuni si nici nu imi las viitorul in alte maini, asa ca mi-am propus sa iau masuri. Voi strange putin cate putin, pentru o batranete fara griji!

2 Comments

  1. nicoleta ciocoiu

    as vrea sa pot pune deoparte dar din pacate banii ne ajung doar pentru cele necesare in acea luna si aici ma refer la cheltuielile casei, mancarea si hainele la urma si credema ca daca nici eu nu sunt economa si poate uneori prea zgargita in a cheltui ca alt om ca mine nu mai exista cred pe pamant , salarile sunt extrem de mici iar cheltuielile lunare prea multe intr o luna sau dus zilele in care puneam la saltea , si cate nu as vrea sa imi eau , si cate nu as mai vrea sa fac dar sa pun deoparte nu cred – ma uit in urma si imi vine sa strig la cer ,prieteni buni de familie au plecat din tara doar pentru banii ,acum asi permit o masa la un restaurant , o vizita prin mool la cumparaturi si intr-u parc de distractie cu copilu ,banii deoparte si viata frumoasa …

  2. Paola Paola

    Asa cum am mai scris la un foarte inspirat articol de-al tau, sun diferite solutii de economisire, intr-adevar nu de valoare foarte mare, insa putin cu putin se aduna sau macar evitam cheltuielile inutile sau inoportune. Nu sunt la curent si nu am fost niciodata la curent cu creditele sau dobanzile din simplul fapt ca nu m-a interesat, avand marele privilej ca pentru ceea ce dorim sa facem exista deja finantare numai ca nu prea exista timp si prezenta sotului . Insa ma gandesc si eu cu groaza uneori ce se va alege de tara asta dupa „”marea invadare”” a romanilor in Europa dupa care practic am ramas pustiiti de forta de munca.

Leave a Reply