Alimentatie, Sanatate

Laptele din soia

Laptele din soia este o băutură vegetala, produs care rămâne după ce boabele de soia au fost înmuiate şi apoi stoarse. Este folosit ca înlocuitor al laptelui de vacă de către cei cu intoleranţă la lactoză sau de vegetarieni.

Am avut şi eu curiozitatea să îl gust şi am făcut rost de o cutie produsă de Danone Spania.




Am încercat să aflu cât mai multe informaţii, atât despre ingredientele pe care le conţine, cât şi despre beneficiile consumului de lapte din soia. În primul rând, ceea ce am consumat eu sunt convinsă că e departe de băutura tradiţională din Asia, dar am vreut să ştiu dacă merită sau nu consumat.

Mai intâi de toate, iată descrierea produsului de mai sus:





Ingredientele care mi-au atras atenţia, deşi nu sunt multe toate:

Fosfatul de calciu :


Aditiv alimentar cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare), care se prezintă sub formele E 341(i) – Fosfat monocalcic, E 341(ii) – Fosfat dicalcic şi E 341(iii) – Fosfat tricalcic. Fosfatul monocalcic nu este, de fapt, un aditiv alimentar, ci o substanţă folosită la spălarea instalaţiilor dozatoarelor automate care livrează băuturi de tip ceai, cafea instant, suc etc. Fosfatul dicalcic se foloseşte în cantitate de 1g/kg la gheaţa alimentară, iar fosfatil tricalcic se adaugă în cantitate de maxim 3g/kg în unele deserturi şi în amestecuri de prafuri pentru deserturi. Fosfaţii de calciu nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp. Cantităţile prea mari de fosfaţi pot cauza tulburări metabolice. 
Guma Gellan(E418) :  

Un polizaharid natural, produs de bacteria Pseudomonas elodea din amidon , folosit ca agent de îngroşare şi stabilizator. Se foloseşte în produse precum lactate, sosuri, sucuri, etc. Nu este specificată o anumită doză zilnică recomandată, ceea ce, după părerea mea, îl trimite în categoria E-urilor suspecte.
Nu se cunosc efecte secundare pentru concentraţiile folosite, dar concentraţiile ridicate produc flatulenţă şi balonare în urma fermentării de către microflora intestinală (similar cu toate polizaharidele digerabile). Are proprietăţi laxative. Guma Gellan poate fi folosită de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni. 

Mai tare mă sperie fosfatul de calciu, recunosc. Acum se putea şi mai rău, vorba ceea. Nu sunt împăcată cu menţiunea „poate conţine urme de proteină lactică”. Parcă era produs de post, 100% vegetal… Sau proteina lactică nu se referă neapărat la laptele de origine animală?! Ba, se pare că am dreptate, ia uitaţi ce spune specialistul : proteina lactică e de origine animală, astfel că acest produs nu poate fi considerat unul de post.

Ca şi gust, e plăcut, nu am ce reproşa, aroma din lista ingredientelor este vanilia. Însă nu vreau să mi se vânda drept produs vegetal ceva ce nu are cum să fie vegetal dacă poate avea în componenţă un ingredient de origine animală… Adică se cam bat cap în cap „produs de post” cu „poate conţine urme de proteină lactică”.

Concluzia e următoarea: mare grijă ce cumpăraţi! Nu suntem toti Mencinicopschi, corect, dar dacă ajungem la supermarket şi ne face cu ochiul din raft un produs pe care nu l-am mai încercat, eu zic să ne informăm înainte dacă merită cumpărat!

10 Comments

  1. veronica picioroaga

    ai dreptate Ana! in comert se gasesc cam multe produse cu etichete mincinoase . in ce priveste laptele de soia….eu n-am incercat pana acum…insa mama consuma un lapte de soia praf imbogatit cu calciu si imi zicea ca e delicios 🙂 noroc ca eu nu tin post si unul din motive e acesta…sunt pofticioasa , n-as supravietui doar cu legume…iar din comert cica mai rau faci daca-ti iei produse de post.

  2. Paun Loredana

    Soia…nu consum nimic pe baza de soia …sunt alergica…cum pun ceva din soia in gura efectiv imi apar niste blande pe piele si ma mananca pielea ingrozitor .Pe vremea lui Ceausescu , stiti ca se gasea parizer doar din soia …Doamne ….o data dupa consumare lui , m-am umflat toata si intr-o jumate de ora eram plina de bubite , de parca aveam pojar…Eram prin clasa a -V-a …Mama saraca ce sos a facut !!! Imi aduc aminte ai acum faza asta !!! Am incercat sa gust snitele de soia , am luat si lapte din soia …am crezut ca , cu varsta poate organismul e ma rezistent…dar nu…tot asa …fac o alergie urata de tot la nivelul pielii …si mi-e cam ciuda , caci este un aliment numai bun pentru post , multe gospodine gatesc acest aliment .

  3. N-am folosit niciodata,dar nici nu ma tenteaza 🙂

  4. Nu am cumparat dar are sora mea aparat pentru lapte de soia. Foarte sanatos, merita investitia..

  5. Nu am incercat dar nici nu ma tenteaza

  6. Ana Naghi

    Da, am prins si eu cativa ani de soia… probabil de aia nu imi place nici acum.

  7. Ana Naghi

    off, oricum nici nu mai stii ce sa cumperi!

  8. Ana Naghi

    asa da, sa fie lapte de soia adevarat, ce ni se vinde in comert nu prea e…

  9. eliza

    lapte de soia, in diferite forme de prezentare si cantitati, la un pret corect gasiti pe http://www.ameplant.ro

Leave a Reply