Laptele din soia este o băutură vegetala, produs care rămâne după ce boabele de soia au fost înmuiate şi apoi stoarse. Este folosit ca înlocuitor al laptelui de vacă de către cei cu intoleranţă la lactoză sau de vegetarieni.
Am avut şi eu curiozitatea să îl gust şi am făcut rost de o cutie produsă de Danone Spania.
Am încercat să aflu cât mai multe informaţii, atât despre ingredientele pe care le conţine, cât şi despre beneficiile consumului de lapte din soia. În primul rând, ceea ce am consumat eu sunt convinsă că e departe de băutura tradiţională din Asia, dar am vreut să ştiu dacă merită sau nu consumat.
Mai intâi de toate, iată descrierea produsului de mai sus:
Ingredientele care mi-au atras atenţia, deşi nu sunt multe toate:
Fosfatul de calciu :
Nu se cunosc efecte secundare pentru concentraţiile folosite, dar concentraţiile ridicate produc flatulenţă şi balonare în urma fermentării de către microflora intestinală (similar cu toate polizaharidele digerabile). Are proprietăţi laxative. Guma Gellan poate fi folosită de către toate grupările religioase, vegani şi vegetarieni.
Mai tare mă sperie fosfatul de calciu, recunosc. Acum se putea şi mai rău, vorba ceea. Nu sunt împăcată cu menţiunea „poate conţine urme de proteină lactică”. Parcă era produs de post, 100% vegetal… Sau proteina lactică nu se referă neapărat la laptele de origine animală?! Ba, se pare că am dreptate, ia uitaţi ce spune specialistul : proteina lactică e de origine animală, astfel că acest produs nu poate fi considerat unul de post.
Ca şi gust, e plăcut, nu am ce reproşa, aroma din lista ingredientelor este vanilia. Însă nu vreau să mi se vânda drept produs vegetal ceva ce nu are cum să fie vegetal dacă poate avea în componenţă un ingredient de origine animală… Adică se cam bat cap în cap „produs de post” cu „poate conţine urme de proteină lactică”.
Concluzia e următoarea: mare grijă ce cumpăraţi! Nu suntem toti Mencinicopschi, corect, dar dacă ajungem la supermarket şi ne face cu ochiul din raft un produs pe care nu l-am mai încercat, eu zic să ne informăm înainte dacă merită cumpărat!
veronica picioroaga
ai dreptate Ana! in comert se gasesc cam multe produse cu etichete mincinoase . in ce priveste laptele de soia….eu n-am incercat pana acum…insa mama consuma un lapte de soia praf imbogatit cu calciu si imi zicea ca e delicios 🙂 noroc ca eu nu tin post si unul din motive e acesta…sunt pofticioasa , n-as supravietui doar cu legume…iar din comert cica mai rau faci daca-ti iei produse de post.
Paun Loredana
Soia…nu consum nimic pe baza de soia …sunt alergica…cum pun ceva din soia in gura efectiv imi apar niste blande pe piele si ma mananca pielea ingrozitor .Pe vremea lui Ceausescu , stiti ca se gasea parizer doar din soia …Doamne ….o data dupa consumare lui , m-am umflat toata si intr-o jumate de ora eram plina de bubite , de parca aveam pojar…Eram prin clasa a -V-a …Mama saraca ce sos a facut !!! Imi aduc aminte ai acum faza asta !!! Am incercat sa gust snitele de soia , am luat si lapte din soia …am crezut ca , cu varsta poate organismul e ma rezistent…dar nu…tot asa …fac o alergie urata de tot la nivelul pielii …si mi-e cam ciuda , caci este un aliment numai bun pentru post , multe gospodine gatesc acest aliment .
Lucica Lazar
N-am folosit niciodata,dar nici nu ma tenteaza 🙂
Acsinte Lorena Isabela
Nu am cumparat dar are sora mea aparat pentru lapte de soia. Foarte sanatos, merita investitia..
Monicutza Monica
Nu am incercat dar nici nu ma tenteaza
Ana Naghi
Da, am prins si eu cativa ani de soia… probabil de aia nu imi place nici acum.
Ana Naghi
off, oricum nici nu mai stii ce sa cumperi!
Ana Naghi
asa da, sa fie lapte de soia adevarat, ce ni se vinde in comert nu prea e…
Eliza Elizaeliza
lapte de soia la un pret bun 400g-4 litri gasiti aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1296&denumire=Lapte_praf_Soia_400g
eliza
lapte de soia, in diferite forme de prezentare si cantitati, la un pret corect gasiti pe http://www.ameplant.ro