Sanatate

Liniștea de după controlul de prevenție

Donna martisor

”Stăteam de câteva luni cu frica-n sân”. Expresia aceasta capătă alt înțeles pentru orice femeie care se teme că ar putea avea o problemă la sân. M-am confruntat și eu cu aceeași problemă și am ezitat să merg la medic cu gândul că trece sau că nu e nimic grav.

Mare greșeală! De la prima durere și până la vizita la medic mi-am făcut zeci de scenarii, am citit povești care nu făceau altceva decât să îmi alimenteze frica nefondată de a merge la medic. Îmi dau seama că stresul din cele trei luni de amânare a existat doar din cauza lipsei mele de responsabilitate față de propria sănătate. Până într-o zi când am spus: ”gata, mă programez pentru control.”

Donna martisor

Nu aveam nici cea mai vagă idee unde să mă duc, ce doctor să aleg, de ce investigații aveam nevoie, așa că am început căutarea pe net. Așa am găsit o clinică pentru femei și, sinceră să fiu, nu mă așteptam să existe la noi în țară un loc dedicat exclusiv problemelor de sănătate feminină. E vorba despre Donna Medical Center, iar de aici am aflat eu câte tipuri de dureri de sâni există.

Am înțeles că durerea mea ar putea fi una normală, specifică ciclului menstrual, dar eu simțeam dureri și după primele zi de ciclu, așa că m-am hotărât să merg până la capat și să îmi fac programare la unul din medicii lor. Nu știam exact care sunt investigațiile de care am nevoie, dar personalul centrului a fost extrem de amabil, a răspuns întrebărilor mele și m-a ajutat să mă programez pentru investigația potrivită mie: ecografia mamară.

Timpul petrecut mi-a dat liniștea și siguranța la care speram. Medicul radiolog mi-a calculat riscul de a face cancer la sân și am stabilit un program de prevenție. Mi-a pus diferite întrebări despre durerile de sân pe care le-am avut și a efectuat cu răbdare ecografia. În minutele petrecute în cabinet am aflat că nu există nici un nodul sau orice altă problemă de care să mă îngrijorez și că am nevoie doar de un tratament care să îmi reducă durerile.

Am plecat din clinică liniștită și cu lecția învățată: trebuie să urmez un program de prevenție și de fiecare dată când simt ceva sau văd o modificare a sânilor, prezentarea la medic mă scapă de stresul inutil și de complicații. Și pentru că vreau ca și mama să aibă grijă de ea, am programat-o pentru un control de prevenție în luna martie și am ales pachetul cu investigații esențiale Donna Mărțișor, care conține și un test Babes Papanicolau gratuit. Abia aștept să citesc și pe chipul ei liniștea de după controlul de prevenție.

Florentina R.

3 Comments

  1. M-ai lovit unde ma doare. Am ceva timp de cand nu am mers la un control 🙁

  2. ghelbere elena

    Daca nu avem noi grija de sanatatea noastra, atunci cine? Eu merg la medic de cate ori am o problema, asa mi se pare mai bine.

  3. Nicolae Claudia

    Pe mine, ma „obliga ” medicul de familie sa imi fac o data pe an, muuullte analize..atat la sange, cat si papanicolau sau altele. Dar pana acum o ecografie mamara nu mi-am facut..poate si pentru ca inca sunt tanara si nu am avut nicio durere..dar preventia nu strica

Leave a Reply