Sanatate

Miere de albine vs zahar

Mierea a fost folosita de-a lungul istoriei peste tot în lume. Iar albinele joaca un rol cheie in ecosistem. Consumand mierea, te poti bucura de proprietatile ei  antimicrobiene si antioxidante, albinutele vor fi fericite si la fel si oamenii pasionati care aduc mierea la tine!

Despre beneficiile consumului de miere am scris si cu siguranta o voi mai face. As vrea insa sa dezbatem urmatorul subiect: miere sau zahar?

Acum ni se pare atat de normal sa cumparam zahar, fara sa ne gandim putin ca sute de ani omenirea nu a avut alta modalitate de indulcire in afara mierii… Sa fie o pura coincidenta ca stramosii nostri erau mult mai sanatosi?!

Ambele sunt dulci, ce-i drept, insa mierea este din nectarul florilor, din natura, spre deosebire de zaharul rafinat, produs artififical format din diferite zaharuri care intra in fluxul de sange la momente diferite. Asadar, mierea are un efect considerabil redus asupra nivelului de zahar din sange decat zaharul rafinat.

Zaharul este de fapt zaharoza pe care organismul trebuie sa il descompuna pentru a putea produce energie. In cazul mierii, albinutele adauga o enzima aparte ce imparte zaharul in doua zaharuri simple – glucoza si fructoza -, ce pot fi direct absorbite de organismul nostru.

Se pare ca mierea contine mai multe calorii decat zaharul rafinat, insa puterea mult mai mare de indulcire a mierii duce la un consum mai mic decat de zahar.

Daca adaugam continutul de vitamine si minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor si magneziu) e clar in favoarea cui inclina balanta! Conform producatorului Miere Sabadus, mierea este bogata in vitamine ( B1, B2, B6, B12 ), enzime, dextrina flavoane, etc.

Si un alt aspect: zaharul e dulce si atat, pe cand mierea e dulce, dar cu arome nenumarate! In camara Miere Sabadus am descoperit asa de multe sortimente, ca nu ma pot abtine sa vi le impartasesc si voua:  miere de facelia, salcam, tei, floarea-soarelui, rapita, de padure, poliflora.

O zi dulce sa aveti!

cropped-miere-sabadus-naturala-header

 

5 Comments

  1. Eu sunt pentru consum de miere 100%.
    Zaharul este mai usor de cumparat, mai la indemana si….nu este foarte pretentios in a-l folosi in alimentatie.
    Da, dar mierea este in alimentatia noastra de sute de ani…si este cu mult mai buna si mai sanatoasa decat zaharul , exact cum ai spus si tu. Cu mierea insa trebuie sa avem mai multa grija, nu o putem consuma chiar oricum si oricand. Mierea este considerata si un medicament natural. Trebuie sa avem foarte mare grija cum o consumam. Nu avem voie si nu este bine sa o adaugam in lichidele fierbinti ( lapte, ceai, cafea, compot ) asa cum putem face cu zaharul, pentru ca ii distrugem calitatile, proprietatile si o transformam din prietenul nostru, in dusman, ea ajungand chiar la nivelul de otrava pentru organism.
    Si, in afara ca este mult mai dulce decat zaharul , asa cum spuneai si tu in articol, are arome, culori si intrebuintari diferite ! De la celebra si „clasica” miere poliflora, la cea de salcam, de tei, de floarea-soarelui, la cea de rapita, papadie, prun si alti pomi fructiferi, la facelia ( care este un adevarat miracol si minune cum ea ia fiinta si efectul acesteia asupra organismului in functie de necesitatea organimului ) si le cea de padure sau de mana. Mai sunt sortimente de miere, am descris doar o parte din ele.
    Ador si pot spune ca sunt indragostita cu tot organismul de ceea ce inseamna miere ca si produs. Am avut ocazia, sa stiu ce gust are fiecare sortiment ce l-am amintit mai sus si intotdeauna cand sunt in fata unei mese pline cu diverse sortimente de miere , ma decid foarte foarte greu , atunci cand trebuie sa cumpar un singur borcan,dintr-un anume sortiment ! 🙂
    Un derivat, daca-l pot numi asa 🙂 , este fagurele cu miere…este ceva ce as consuma 12 luni din 12 !! Este o bucurii si un rasfat pentru mine , sa pot sa mananc si sa ma delectez cu acesta delicatesa !!!
    Mierea este foarte buna si se recomanda consumul acesteia, in starea ei din borcan, sa zic asa. Dar in acel borcan de miere poate fi nuca intreaga sau pisata, pot fi diverse fructe ( goji, catina, merisoare….), poate fi fagure intreg .Iar in functie de ceea ce contin borcanele cu miere, tratamentul este de folos pentru diferite afectiuni !
    Ehe…asa as tot povesti despre miere…

  2. Mioara Hus

    Si eu sunt pentru consumul de miere si articolul tau a punctat f. bine diferentele dintre miere si zahar. Sunt de acord si cu ce a scris d-na Maria Elena. E bine de stiut (pt. cine nu stia deja) ca mierea incalzita devine toxica, de aceea nu e bine s-o adaugam in lichidele fierbinti!
    Eu, inca n-am reusit sa gust din toate sortimentele de miere, dar imi doresc sa reusesc la un moment dat. 🙂 Si mie imi place combinatia de miere cu fructe uscate, cu nuci si seminte.
    Sa ne indulcim sanatos!!! 🙂

  3. Bineinteles ca si eu sunt pentru miere…eu o alint „scuipat de albina”…fara suparare!

  4. Mihaela Bolea

    Foarte bine spus, Ana! Să încercăm să facem alegeri mai sănătoase, deşi nu-i deloc uşor, iar uneori, nici măcar accesibil. Dar merită! 🙂

  5. alina-florentina

    eu folosesc miere,si ne impacam foarte bine cu ea si e mai sanaroasa 😉

Leave a Reply