Sanatate, Utile

Mituri despre îngrijirea paliativă

ingrijire paliativa
Îngrijirea paliativă este destinată numai persoanelor aflate în pragul morţii

Poate am auzit de mai multe ori persoane în jurul nostru sau poate chiar noi am gândit acest lucru:”are nevoie de îngrijire paliativă”. Și aproape că înțelesul acestor cuvinte ar fi atât de universal înțeles încât nu are nevoie de explicații suplimentare. Majoritatea oamenilor presupun că asta înseamnă că persoana în cauză este pe moarte. Total greşit.

Atunci când un profesionist din domeniul sănătății sugerează „îngrijirea paliativă” ar putea fi un plus util în îngrijirea unui pacient.

Îngrijirea persoanelor care sunt pe moarte este doar una dintre numeroasele componente ale îngrijirii paliative. Într-un centru îngrijiri paliative se fac eforturi interdisciplinare de diminuare a stresului fizic, spiritual și psihologic legat de o boală incurabilă sau cronică. Mai multe studii ilustrează beneficiile unei intervenții paliative precoce, deoarece, în mod tradițional, îngrijirile paliative au fost oferite cu întârziere în cursul bolii, creând astfel percepția greșită că îngrijirea paliativă este sinonimă cu ospiciul sau îngrijirea pentru sfârşitul vieții. Multe afecțiuni și boli pot beneficia de îngrijiri paliative într-un centru pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Este vorba doar de ameliorarea durerii

Greşit! Îngrijirea paliativă într-un centru îngrijiri paliative este deseori solicitată pentru a oferi sfaturi de expertiză pentru ameliorarea optimă a durerii. Dar, la fel de frecvent, îngrijirea paliativă există pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, altele decât durerea, care rezultă dintr-o boală gravă sau tratamentul ei.

De exemplu, un specialist în îngrijire paliativă are o experiență cu medicamente și strategii care pot ajuta cu probleme precum greața, respirația sau constipația – ceea ce, lăsate nesupravegheate, pot reduce calitatea vieții unei persoane.

Este un loc unde să aștepți moartea

Total eronat. Îngrijirea paliativă într-un centru de îngrijiri paliative oferă îngrijiri pentru cei aflaţi la sfârșitul vieții, care preferă să primească îngrijiri sau care au nevoie de îngrijiri special. Totuși, nu este vorba doar despre îngrijirea pacienţilor aflaţi la finalul vieţii.

Îngrijirile paliative sunt disponibile în orice stadiu al bolilor. Îngrijirea paliativă poate fi utilă și este recomandat să se opteze pentru un centru îngrijiri paliative pentru a diagnostica și trata cauza simptomelor, a gestiona medicamentele, a ajuta cu comunicarea sau în luarea deciziilor de tratament sau pentru a oferi sprijin familial.

Serviciile de îngrijire paliativă sunt oferite doar în spital

Îngrijirea paliativă oferă sprijin oamenilor din spital, dar exista o opţiune mai bună şi anume centru îngrijiri paliative.

Înseamnă că depindeţi de alții pentru îngrijire

Scopul principal al îngrijirii paliative este de fapt opusul dependenței. Acesta își propune să sprijine o persoană pentru a-și menține independența și calitatea vieții în timp ce trăiește cu o boală. Într-un centru îngrijiri paliative însemn ă furnizarea de echipamente sau strategii care ar putea fi necesare pentru a se asigura că o persoană poate continua să își trăiască viața la maxim.

Îngrijirile paliative sunt doar pentru persoanele cu cancer

Greşit! Toți cei care sunt diagnosticați cu o boală cronică care limitează viața pot beneficia de îngrijiri într-un centru îngrijiri paliative.

Mulți oameni încă au impresia că ospiciile și îngrijirile paliative sunt doar pentru pacienții cu cancer. În primele zile ale ospiciului, majoritatea pacienților aveau cancer, dar pe măsură ce îngrijirile paliative au crescut, sunt îngrijiți mai mulți pacienți cu afecțiuni care nu au cancer. Aceste afecțiuni includ boli de inimă, plămâni, ficat, rinichi, creier, precum și bătrâni foarte fragili.

Leave a Reply