Sanatate

Morcovul- o leguma pretioasa si la indemana

E clar: la nivel teoretic, toti – sau aproape toti- stim ce ar trebui sa consumam si ce nu. Dar, practic, cati o fac? Sau , altfel spus: stim de ce e bine sa consumam anumite alimente? Stim ce minuni pot face si cat de mult ne pot ajuta?

Cred ca am mai bine de un de cand la mine e imposibil sa nu gasesti cateva alimente, oricand ai cauta: mere, morcovi, miere. 3 M 🙂

Despre mere va povesteam in aceasta postare, despre miere v-am tot povestit, dati cautare si veti gasi suficiente intrebuintari, astazi povestim despre morcovi. Mai exact despre ce contin(pe scurt, ca nu sunt eu profesionist in masura sa dezvolt subiectul), la ce ne pot ajuta si intrebuintari poate mai putin cunoscute.

 

morcov

Principalele elemente continute: vitamina A, provitamina A(caroten), vitaminele B si C, zaharuri direct asimilabile in organism(spre deosebire de cele din alimentele procesate), numeroase saruri minerale, dintre care cel mai important este fierul(pana la 7%) – motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie, in special a copiilor. Mai sunt si alte elemente, le-am selectat pe cele mai importante, pe care le putem retine si care ne pot motiva sa ii consumam mai des.

Morcovul are atat de multe intrebuintari, incat am citit pe nerasuflate din mai multe surse si am incercat sa spicuiesc cateva dintre utilizari.

Uz intern:

  • avand proprietati tonice si remineralizante, morcovul ajuta in astenii, tulburari de crestere, demineralizare si rahitism
  • pentru ca ajuta organismul sa produca mai multe globule rosii, este antianemic
  • este un imunostimulent natural
  • morcovul este denumit prietenul intestinului, asta pentru ca regleaza tranzitul(crud este laxativ, fiert este antidiareic), ajuta la cicatrizarea si curatarea intestinului
  • este un excelent expectorant- consumat ca atare sau, incazul copiilor, suc diluat cu lapte- ajuta in tratarea afectiunilor pulmonare, a astmului sau in dereglari ale vocii)
  • ajuta la imbunatatirea vederii(probleme legate de acuitate) s.a.

Uz extern:

  • ajuta la cicatrizarea ranilor, in abcese si cancere ale sanului, furuncule, degeraturi, crapaturi, diferite dermatoze

Cateva sfaturi utile:

1.  Morcovii nu se curata de coaja, ci doar se spala bine sub jet de apa rece

2.  Pentru ingrijirea tenului si a gatului: lotiune cu suc de morcovi. Asta pentru ca morcovul previne imbatranirea si aparitia ridurilor, fiind denumit si intineritor al pielii

3. Se spune ca morcovii favorizeaza lactatia, ajutand mamele care alapteaza

4. Supele de morcovi(alaturi si de alte legume si verdeturi precum: praz/ceapa, telina, patrunjel, rozmarin, cimbrisor) sunt diuretice, fiind recomandate atat persoanelor obeze, cat si celor care nu vor sa se ingrase

Morcovul nu este doar sanatos, ci si foarte gustos. Poate constitui gustarea de dupa amiaza, eu asa am inceput sa il consum mai des crud. Cred ca e singura leguma pe care toti copiii o accepta fara probleme. Avand in vedere ca ajuta la crestere si intareste imunitatea, merita pretuit la adevarata lui valoare.

11 Comments

  1. Si eu rontai aproape zilnic cate un morcov, mi-am capatat si porecla „rontaila” 🙂

  2. Stiam ca sunt sanatosi,ce nu stiam este ca nu se curata coaja,eu mereu ii curat .

  3. Mihaela Bolea

    Şi eu îi consum cu regularitate, doar că obişnuiesc să-i şi curăţ de coajă, altfel nu mă împac cu ideea 🙂

  4. Mioara Hus

    Noua ne plac foarte mult morcovii, asa ca nu lipsesc din alimentatia noastra, sunt prezenti in aproape orice fel de mancare. Milenei îi razalim morcov si sfecla rosie crude in piureul de fructe pe care-l mananca zilnic, pregatit tot de noi, prospat. Si bineinteles ca-i cultivam in gradina noastra de legume! 🙂

  5. Geanina Nastasiu

    Si eu ii curat mereu de coaja,copii mei adora morcovii

  6. Bianca Roxana Anitei

    Ai mei copii nu prea mananca…celui mare ii faceam la vremea lui suc si de bine, de rau, cu biberonul il primea, acum ca e mare nici nu vrea sa auda, iar cea mica nici atat.

Leave a Reply