Utile

O casa de clasa A

Oricare dintre noi isi doreste sa aiba propria casa, sa spuna acasa. E si normal, acasa este locul care ne ofera nu doar adapost, ci si siguranta si confort. Nu degeaba se spune nicaieri nu-i mai bine ca acasa , nu?

Acum sunt, in sfarsit, la casa mea! Dar drumul nu a fost deloc usor si nici scurt. As zice ca de la plecarea din casa parinteasca si pana la acasa la mine a fost mai degraba o adevarata aventura.

Prima oprire: caminul studentesc. As putea scrie la nesfarsit despre cat de „confortabila si sigura” e viata aici. Asta pentru cine nu a trait experienta.

Prima mutare pe banii mei : cu chirie intr-un apartament de la etajul 3. Din 3… Si pe colt. Ce pot spune? Sauna vara, congelator iarna, plus niscaiva mucegai prin colturi. Entuziasmul initial a scazut vertiginos treptat, mai ales ca plateam pentru un asa-zis confort. Da, era mai bine decat in caminul studentesc, dar nu excelent. Am locuit asa 3 ani. Desi ajunsesem sa ma calesc, tanjeam dupa un apartament calduros, in care sa stau iarna in tricou si pantaloni scurti, cum o faceau niste cunoscuti care locuiau in zona Titan.

Urmatoarea oprire: garsoniera etaj 7 din 10, zona Titan. Da, stiu ce va trece prin minte: am tanjit prea mult dupa caldura si confort si am ajuns aici. Numai ca ne-am mutat in mai, cand totul e bine si frumos. Cand a venit sezonul rece si caloriferul duduia am zis ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior. Dar minunea a tinut nu 3 zile, ci o luna. Din cauza datornicilor din bloc ne-a fost oprita de nu mai tin minte cate ori apa calda si parca nici caloriferul nu mai ardea ca la inceput.

Cand mai aveam putin si deveneam parinti am luat decizia (neinspirata, cum am aflat la scurt timp) sa ne mutam. Am vrut spatiu si ne-am mutat la un apartament cu doua camere situat nu foarte departe de garsoniera. Pe colt, la etajul 1, deasupra unei cofetarii. Diferenta imensa de temperatura, atat pe verticala, cat si datorita pozitiei(doi pereti din dormitor era in crivat, cum se spune) au avut ca rezultat pierderea caldurii din interior, dar si aparitia mucegaiului. Cu un bebe de 4 luni, caldura lesinata si mucegai de care nu puteam scapa nicicum, viata era un adevarat stres. Nici confort, nici siguranta, nici mediu sanatos. Proprietarul a dat bir cu fugitii, nu a vrut sa colaboram pentru a imbunatati cumva situatia, asa ca am plecat. Din nou.

Penultima oprire: garsoniera etajul 1. Ne-am bucurat ca e decomandata si incredibil de spatioasa. Dar unde e mult spatiu si blocul nu e bine gandit, ca sa nu mai vorbim de reabilitat, atunci cam simti crivatul batand in casa.

Si atunci a fost momentul in care am zis stop! Ori luam taurul de coarne, ori nu mai avem dreptul sa ne plangem. Cand eram doar noi doi mai treaca-mearga, dar cu un copil mic, pentru care orice parinti de pe lumea asta isi doresc tot ce e mai bun, nu mai mergea. Si am inceput sa ne interesam de conditiile unui credit. Ne-am incadrat la ceva. A aparut si casuta, in mod neasteptat. Atunci am aflat mai multe detalii despre ce inseamna un certificat energetic. Nu ne interesa nicidecum un certificat energetic pentru inchiriere. Urma sa devenim, in sfarsit, proprietari!

pret-certificat-energetic-250x250sursa foto: www.avizez.ro

Daca tot urma sa investim, trebuia sa ne asiguram ca o facem inteligent. Voiam sa stim ce performanta energetica are cladirea, ca sa stim la ce sa ne asteptam si sa ne facem planul. Asa ca am apelat la o echipa de profesionisti experti in termografie in constructii. Certificatul energetic este obligatoriu, dar noi am vrut mai mult. Iar termografia ne putea oferi informatiile suplimentare pe care le voiam: am identificat zonele cu pierderi de caldura sau cu infiltratii ridicate de aer, am vrut sa stim care sunt zonele in care ar putea aparea condensul si mucegaiul(fiind patiti). Nu era ca si cum ne cumparam o casa in fiecare an.

Sa nu credeti ca am platit o avere pentru un certificat de performanta energetica, nici vorba! Cand iti cumperi o casa ai nevoie de orice banut, ai ce sa faci cu ei chiar si dupa achizitie, credeti-ma. Au fost cei mai bine investiti 250 lei! In comparatie cu economiile ulterioare realizate prin reducerea pierderilor de caldura si implicit a costurilor de incalzire e o nimica toata. Am obtinut un certificat pentru viitor. Un viitor calduros, asa cum am tanjit de multa vreme.

Am obtinut clasa C. Nu-i rau, pentru inceput. Oricum am trecut de la clasa G(de la groaznic) la C(de la caldut). Certificatul este valid pentru 10 ani, asta daca nu se aduc imbunatatiri locuintei(izolatie, termopane, etc). Dar cred ca deja v-ati dat seama ca nu sunt eu omul care sa se culce pe-o ureche. Sanatosi sa fim, vom munci si nu ne lasam pana nu ajungem la o casa de clasa A! A de la acasa e cel mai bine!

 

*Articol scris din caldura caminului meu pentru proba 5 Spring SuperBlog

1 Comment

  1. In ziua de azi, toate te costa, mai ales daca este legat de casa. Cred ca v-ar fi util un catalog online de firme doar din domeniul certificatului de performanta energetica, unde sa gasiti multe firme cu date de contact.
    Eu am facut asa ceva si este gratuit, sunt inscrise zeci de firme din toata tara si se gaseste la adresa web http://www.certificat-energetic.net

Leave a Reply