Asa cum bine stim, sistemul imunitar al unui bebelus are cale lunga pana la dezvoltare, ceea ce face ca cel mic sa fie extrem de vulnerabil in primele luni de viata. Cand copilul mai creste, imunitatea se mareste si ea, iar copilul poate fi invatat notiuni elementare de igiena, insa in cazul bebelusilor, ei sunt complet dependenti de noi!
Asadar, musai sa cunoastem cateva elemente de baza ale igienei bebelusului! Daca le respectam, nu vor exista nici probleme de sanatate pentru puiut. Altfel spus, igiena si sanatatea micutului tau merg mana in mana!
Inainte de orice, cand spui igiena, asta presupune baia copilului. Este foarte important sa imbaiem zilnic bebelusul in primele luni de viata, orice ar fi. Mamele noastre aveau o vorba: copilul creste din baie. Cred ca voiau sa spuna : copilul creste sanatos cu ajutorul baii.
Pe langa curatenie, baia este si un moment de rasfat pe care i-l acorzi puiului tau, clipe frumoase petrecute impreuna.
Imi amintesc cat de stangace eram la primele baite ale Emei, mai ales ca eram si dupa o cezariana… Dar, pe masura ce operatia se vindeca, iar mami capata dexteritate, baita devenea unul dintre momentele noastre preferate din zi. Si aducea si somnul mult-asteptat, caci baita era si este si acum parte din rutina de dinainte de culcare.
Fiecare stie ce e mai bine pentru copilul sau, dar cateva reguli generale se vor aplica tuturor cazurilor:
- temperatura in camera unde vei imbaia copilul trebuie sa fie una optima si mare grija la curentii de aer. Pregateste totul inainte de a dezbraca puiul, sa nu mai fie nevoie sa deschizi usa.
- temperatura apei musai verificata inainte de a pune bebelusul in cadita. Incearca apa cu cotul, acolo vei obtine masurarea corecta. Dar daca nu vrei sa risti, poti folosi un termometru de baie, totusi.
* Sursa foto: bebikut.ro
- uda bebelusul intai pe tot corpul cu apa, apoi sapuneste-l si clateste. La urma de tot spala-l si pe cap.
- foloseste produse de baie special destinate bebelusilor(sampon, sapun, etc), pentru a preveni iritatii sau alte neplaceri
- atat prosopul, cat si cadita, sapunul sau orice alt obiect folosit la baita trebuie sa apartina exclusiv bebelusului! Nu le folosi nici macar pentru fratiorul sau surioara mai mare!
- chiar daca au aparut servetelele umede, ar fi bine ca pe acestea sa le utilizam mai ales la iesirile din casa, insa atunci cand suntem acasa, tot apa ramane sfanta si la schimbarea scutecului! Clatim usurel zona, tamponam cu un prosopel si gata! Daca observam iritatii ale zonei, aplicam creme speciale, daca nu, nu(un alt subiect de discutat: utilizarea cremelor de iritatii la fiecare scutec schimbat,desi bebe nu are nimic…)
Bineinteles ca baia inseamna mai mult decat umezire–> samponare/sapunit –> clatit, foarte important este si cum facem igiena organelor genitale. Constat cu surprindere ca- in plin secol al XXI-lea, inca avem probleme in a ne cunoaste propria anatomie. Ca femeie si mama de fetita, stiu cat de importanta este igiena organelor genitale in sanatatea aparatului reproducator pe moment si pentru viitor.
Cum procedam: spalare a zonei exterioare, dar SI a zonei dintre labii. Grija si delicatete, nimic mai mult. Ah, sa nu uit, dragi mamici: curatarea o veti face intotdeauna dinspre fata spre spate, pentru a nu imprastia microbii din zona anala.
Dupa cum vezi, e foarte important ca baita bebelusului sa fie facuta ca la carte. Nu te panica, toate par grele la inceput, dar curand vei capata experienta si te vei bucura impreuna cu puiul tau de momente frumoase!
Rotaru Gabriela Tatiana
Frumos articol si binevenit mamicilor incepatoare,multumiri.
Aluculesei Brindusa
interesant articol ,multumim mult de sfaturi !