Diverse, Utile

Sablarea cu gheata carbonica, o metoda eficienta!

Sablare cu gheata carbonica

Procesul de sablare cu gheata carbonica este o metoda noua de curatare care foloseste dioxidul de carbon solid, in forma de granule.
Dioxidul de carbon in stare solida mai este cunoscut si sub numele de gheata carbonica, sau gheata uscata.

Sablare cu gheata carbonica

Ce presupune sablarea (curatarea) cu gheata carbonica?

Sablarea cu gheata carbonica este o metoda non toxica, prin care particulele de dioxid de carbon sunt propulsate la viteze mari pentru a impacta si a curata o suprafata. Aerul comprimat accelereaza particulele, care lovesc suprafata la o temperatura de circa -79 de grade Celsius.
Acest soc termic face ca depunerile nedorite sa se contracte, sa crape si sa se desprinda usor, strat cu strat de suprafata tratata.

Curatarea cu gheata carbonica reprezinta o solutie inovatoare in domeniul lucrarilor de sablare, totul datorita proprietatilor sale de curatare. Gheata carbonica este ecologica si necoroziva, aprobata de catre toate institutiile sanitare.

Avantajele metodei de sablare cu gheata carbonica:

 1. Este o metoda de curatare extrem de delicate, nu zgarie suprafetele, poate fi curata pana si sticla prin acest mod.
 2. Nu conduce electricitatea, astfel pot fi sablate cu usurinta chiar si echipamentele electrice (intrerupatoare, cabluri, senzori foto).
 3. Elimina necesitatea folosirii solventilor toxici.
 4. Este ecologica, gheata carbonica se evapora la contactul cu suprafata care urmeaza sa fie curatata. Murdaria lipicioasa si elastica este indepartata rapid si usor fara a lasa resturi ale unui agent de curatare, astfel se elimina etape suplimentare si costurile de evacuare.
 5. Este o metoda rapida si ieftina, pentru ca in acest fel se poate curata un utilaj fara a-l mai demonta sau fara a-l opri.

Aplicatii ale curatarii cu gheata carbonica:

Prin acest procedu sunt inlaturate toate materialele care reactioneaza puternic la temperaturi scazute: masa plastic, vaselina, ulei, rumegus, cernela tipografica, fibra de sticla, lac, bitum, cauciuc, guma, resturi alimentare.

Acest tip de sablare are aplicabilitate in toate domeniile, dar in special pentru:

 1. Industria tipografica (imprimerii): curatarea de cerneala, ulei, vopsea, grasimi, lipici si reziduuri ale preselor de tipar.
 2. Industria alimentara (utilaje de ambalare): curatarea de ulei, grasimi, reziduuri alimentare ale masinilor de paine, patisserie.
 3. Industria termoenergetica (generatoare, motoare, ventilatoare): curatarea de grasimi, praf de cauciuc ale preselor matritelor, sabloanelor etc.
 4. Industria metalurgica: curatarea preselor, matritelor, sabloanelor, a cuptoarelor de agenti de eliberare, resturi de nisip, praf, fum.
 5. Industria de mententanta (reparatii capitale): curatarea ventilatoarelor, panourilor de comanda.
 6. Curatarea de fatade, restaurari, intretinerea monumentelor prin eliminarea funinginei, oxidarii, ruginei etc.

3 Comments

 1. kamycamelia

  Articolul e interesant, nu am stiut pana acum la ce poate fi folosita gheata carbonica, drept sati spun am si auzit foarte putine despre ea.. era odata la tv un documentar despre gheata carbonica, dar am schimbat canalul, nu mi se parea interesant, dar vad ca este foarte de folosos

 2. Nicolae Claudia

  Chiar nu stiam. Mi se pare super tare.

Leave a Reply