Sanatate

Sanatatea fatului si rolul doppler-ului fetal

Doppler-ul fetal a fost inventat in 1958 de catre doctorul Edward H. Hon. Acesta a reprezentat o inovatie in domeniul monitorizarii prenatale, un prim pas in evolutia imagisticii medicale. Doppler-ul este un aparat portabil ce foloseste ultrasunetele pentru a detecta ritmul inimii fatului pentru grija prenatala. O gama larga de dopplere fetale gasiti aici!

BT_200_Hi_Bebe_Hand_Held_Fetal_Doppler

 

Monitorizarea prenatala este cruciala pentru sanatatea fatului si a mamei. In aceasta perioada ambii sunt predispusi la diferite probleme iar dezvoltarea constanta a fatului trebuie supravegheata pentru a putea intervi daca este necesar. Medicul trebuie sa aiba mereu informatii despre starea mamei si starea fatului pentru a-i putea recomanda anumite tratamente sau ce lucruri ar putea sa evite, sa faca pentru sanatatea sa si a copilului. Orice consult complet implica consultarea starii copilului cu ajutorul unui doppler fetal. Fatul in timpul sarcinii este practic intr-o perioada de crestere accelerata, asadar supravegherea constanta este cruciala. Incepand din saptamana 5 ritmul inimii sale creste cu 3 batai pe zi pentru urmatoarea luna.

  • la inceputul saptamanii 5 fatul are 80 de batai pe minunt iar la sfarsitul saptamanii are 103
  • la inceputul saptamanii 6 fatul are 103 de batai pe minunt iar la sfarsitul saptamanii are 126
  • la inceputul saptamanii 7 fatul are 126 de batai pe minunt iar la sfarsitul saptamanii are 149
  • la inceputul saptamanii 8 fatul are 149 de batai pe minunt iar la sfarsitul saptamanii are 172
  • in saptamana 9 ritmul inimii incepe sa se stabilizeze si sa bata undeva intre 155-195 bpm.

In acest punct ritmul inimii se stabilizeaza si pana in saptamana 12 ajunge sa bata undeva intre 120-160 bpm. Aceste fapte trebuie verificate constant pentru ca daca bataile inimii fatului sunt dereglate inseamna ca exista o problema. Indicatorul cel mai exact in acest punct este acesta, modul in care ii bate inima. Din aceasta cauza dopplerul fetal este un aparat atat de util, este neinvaziv, nu raneste nici copilul, nici mama si ofera o imagine clara a stadiului de dezvoltarea a fatului precum si comportamentul sau din punct de vedere medical.

Orice cabinet medical care se ocupa cu monitorizarea si controlul sarcinii trebuie sa aiba un astfel de aparat in dotare. Aparatura medicala performanta este cruciala in un consult complet si corect. La Numeris gasesti echipamente medicale de calitate la preturi accesibile.

2 Comments

  1. Un aparat util ­čÖé

  2. Trica Viorica

    Util si interesant

Leave a Reply