Utile

Spune-mi unde locuiesti ca sa iti spun cum sa te incalzesti

Stiu ca suna ciudat sa va vorbesc despre incalzire cand afara e cuptor. Ce imi veni sa va povestesc despre metode de incalzire vara? Eu sunt omul proiectelor, mereu in cautare de solutii inteligente. Pe principiul omul gospodar isi face sanie vara…

Cum ar fi daca ti-as spune ca ti-ai putea izola singur-singurel casa, cu materiale la indemana si fara sa apelezi la meseriasi? Da, ai citit bine: te sfatuiesc cum sa fii propriul tau meserias. Si cum sa iti transformi casuta intr-o locuinta eficienta energetic. Suna prea pompos? E despre cum poti sa obtii 3 beneficii foarte importante:

  1. Confort termic sporit
  2. Consum redus de energie
  3. Costuri mici pentru utilitati

Sunt convinsa ca o data ce ai citit despre rezultate te-ai gandit la materiale scumpe si dificil de montat. Imi pare rau sa te contrazic, dar eu nu ofer sfaturi decat daca te ajuta cu adevarat.

Spuneam ceva de materiale la indemana. Si mai aminteam si de confort termic. Ei bine, oricat de inventiva as fi, mi-au luat-o altii inainte de data aceasta. Vorbesc despre Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care a dezvoltat campania „Caldura la indemana!”

Pe scurt, campania propune utilizarea unor resurse naturale in proiectele de izolare termica a locuintelor. In functie de zona in care locuiesti poti folosi materiale naturale accesibile pentru a-ti reabilita termic locuinta. Iata si propunerile:

1.Pentru casele din zonele joase ale Romaniei (langa marile rauri sau Dunare) se recomanda izolatii cu:

  • stuf si papura
  • paie de cereale, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, fibre de canepa sau in
  • lana de oaie

2.Pentru casele din zonele de podis, premontane sau montane ale Romaniei:

  • lemn, sipci sau deșeuri din lemn
  • paie de cereale, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, fibre de canepa sau in
  • lana de oaie

3. Exista si varianta izolarii prin placare, la care se recomanda materiale precum: deseuri din lemn cu granulatie mica (rumegus, talas, aschii mici etc.), ace de cetina uscate, lana de oaie, pleava de cereale, tocatura de paie, coceni de porumb si de tulpini de floarea-soarelui si fibrele de canepa sau in.

image021

Depozit de materiale de constructii

 

Personal as alege varianta utilizarii cocenilor de porumb si asta din mai multe motive.

Locuiesc la campie, iar in zona Ialomitei se cultiva foarte mult porumb. Asadar materiale sunt mai mult decat suficiente. Si nu doar ca sunt materiale la indemana, dar mai sunt si ieftine. Ba chiar as zice gratis, avand in vedere ca ai mei au teren cultivat cu porumb, deci am impusca 2 iepuri dintr-un foc: porumb(pentru malai si animale), plus coceni cu care mi-as putea izola casa.

Am cumparat o casa mai veche si stim cu totii ca la o astfel de casa pierderile de energie sunt mari, caldura se pierde rapid daca locuinta nu este izolata, astfel ca si costurile pentru incalzire cresc considerabil. Sa am posibilitatea de a reduce pierderile, ba chiar mai mult, de a economisi bani cu incalzirea(cu 40-50%) si toate astea folosind banalii coceni de porumb mi se pare ideea anului. Ba nu! Ideea care imi va asigura linistea si confortul termic pentru multi ani.

Poate va intrebati cum se aplica aceste materiale. In general materialele de natura fibro-lemnoasa pot fi aplicate direct, uscate sau tratate cu solutii simple de apa cu argila, var stins ori combinate si apoi uscate. Deci nu este ceva complicat pentru care sa ai nevoie de experienta in domeniul constructiilor.

Ma bucur sa pot folosi materiale de constructii locale( da, poate suna ciudat, dar o data folosite la izolarea locuintelor aceste materiale naturale se transforma in materiale de constructii) . Si daca ar face acest lucru tot mai multi romani ce bine ar fi pentru economia tarii!

Ma bucur sa pot folosi materiale accesibile, ieftine si eficiente. Sunt exact lucrurile pe care mi le doresc de la materialele de constructii.

Ma bucur sa pot contribui si eu la reducerea poluarii prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asta ca urmare a reducerii energiei necesare incalzirii.

Daca v-am facut curiosi despre proiectul Confort Pentru Casa Ta , proiect care te ajuta sa faci izolatii termice cu produse uzuale si cu un cost minim, intrati pe pagina dedicata www.confortpentrucasata.ro

logo cpct

10 Comments

  1. stoica claudia

    Mutumim pentru informatii

  2. ghelbere elena

    Interesant articol. Nu stiam ca sunt atat de pulte posibilitati de-ati izola locuinta.

  3. Mioara Hus

    Chiar mai facut curioasa, nu-mi imaginam ca s-ar putea izola o locuinta cu materiale naturale! E super-tare proiectul, sper sa aiba succes si sa beneficieze cat mai multi de astfel de izolatii! 🙂

    • Mioara Hus

      Ups, din graba am scris gresit un cuvant, am uitat sa-i pun cratima. 😀 Mai sa fie, iata ca mi se intampla si mie! Graba strica treaba! Imi cer scuze! :-*

  4. m-am si speriat cand am vazut titlul, credeam ca ai stat prea mult in soare de mai vrei caldura. Foarte buna ideea acestor oameni de a-i invata pe romani sa isi izoleze casele folosind materiale specifice zonei in care locuiesc.

  5. Mirela Nenciu

    Interesante lucruri si foarte bune de pus in practica!

  6. Rotaru Gabriela Tatiana

    Interesant articol,nu stiam de astfel de izolatii,ieftine si utile,super!

  7. Nicolae claudia

    Super articol. Ai mei locuiesc in Moldova si le voi povesti aceste idei.

  8. Lucica Lazar

    Interesant articolul si util!
    Nu stiam ca-ti poti izola casa in atatea moduri, dar e bine de stiut.

  9. Andreea Grecu

    Cat de practic și util în același timp! Incredibil, genul ăsta de lucru practic mă fascineaza și îmi încânta curiozitatea! 🙂

Leave a Reply