Diverse, Utile

Ssssst, vreau liniste! Sau despre termopane si cum am scapat de poluarea fonica

De ceva vreme m-a dat lumea disparuta. Cum ca sunt greu de gasit la telefon si ca atunci cand cineva are onoarea de a ma gasi nu am chef de stat la taclale pana la asfintit. Ce stie lumea?

Ani de zile am lucrat in call-center. Bazait de telefoane de le visam si noaptea, cand tastam pe nasul sotului sa formez numarul. Plus target de minim 120 de apeluri pe zi. Mai gaseam si cate un cetatean normal, care nu imi servea mai mult de 65 de decibeli, limita maxima de suportabilitate a oricarui muritor biped. Dar cei mai multi dintre interlocutorii mei intrau la categoria poluare fonica. Daca va intrebati de ce, aflati ca le ceream sa isi plateasca restantele fata de banca…

Eu, copil nascut si crescut la tara, am ajuns mai mult de nevoie, decat de voie in capitala. 9 ani de galagie dincolo de orice limita superioara a capacitatii mele de a suporta.Ā  Stii ce inseamna sa vrei sa te racoresti noaptea cu un geam deschis si cand colo, sa auzi raliurile baietasilor si sirenele asurzitoare ale ambulantelor? Nu ai decat sa dai drumul la televizor pe Discovery sau sa te sigilezi in casa si sa speri ca organismul tau se va adapta la temperaturi tropicale.

Acum 3 ani am intrat in invatamant. Nu-i asa ca deja va doare capul de la atata harmalaie? Si pe mine.

Si uite asa, m-am suparat pe galagie intr-o buna zi. Si am zis stop, ca nu se mai poate! Ssssst, vreau liniste!

Mi-am luat casa la tara. Am vrut liniste, aer curat, o gradina a mea si loc de joaca pentru copilul meu. Le-am avut aproape pe toate, mai putin linistea. Trenul care trece prin apropiere, cainii care se strang ca lupii pe strada mea si animalele vecinilor( a se citi caini, vaci, gaste!) m-au adus in pragul disperarii.

Cum sa obtin linistea mult dorita? Termopane a fost primul cuvant care mi-a trecut prin minte. Dar nu de orice fel, unele de calitate, ca sa ma bucur ca am luat decizia potrivita.

logo-klador

Le-am gasit la Klador Trust. Inteleapta decizie sa aleg termopane de la ei. Acum stiu Kl(e)ador! Care sunt motivele pentru care spun asta? Am sa vi le spun si voua, s-ar putea sa va fie utile.

De ce termopane? Pentru ca nu au mai fost suficiente metodele mele clasice: silentio stampa, fara televizor sau radio mai ales seara si noaptea, autosugestia cum ca zgomotele nu ma deranjeaza…

Specialistii de la Klador au venit cu sugestii si sfaturi, asa ca in cele din urma am optat pentru tamplarie PVC.

profil pvc aspect lemn

 

M-au atras si faptul ca se intretine usor si poate imita aspectul de lemn, asa cum imi doream, insa principalul atuu il consider capacitatea de fonoizolare de pana la clasa de izolare fonica 4.

Ce inseamna aceasta clasa de izolare fonica 4? Se traduce printr-un coeficient de izolare fonica a ferestrei de 40-42 dB(decibeli), adica printr-un grad de protectie fonica sporit, chiar si la zgomotele puternice din zonele urbane centrale sau din zonele aflate in apropierea soselelor, aeroporturilor sau cailor ferate. Daca vom compara acest coeficient cu limita maxima de suportabilitate a omului de 65 dB vom obtine un avantaj clar daca alegem sa montam geamuri termopan cu tamplarie PVC.

Faptul ca aceste profile sunt construite din mai multe camere – 3- constituie un avantaj in privinta izolarii fonice. Practic zgomotul are un drum mai anevoios de parcurs din exterior spre interior, iar materialul il diminueaza, rezultatul fiind ca din interior percepem zgomotul ca fiind mai putin deranjant.

Sper ca v-am convins ca am luat o decizie importanta montandu-mi termopane. O solutie pentru sanatatea mea mintala, o solutie antistres. Insa asta nu inseamna ca voi raspunde mai des la telefon sau ca ma voi intinde la discutii interminabile.

Eu am ales linistea. Voi cat mai intentionati sa suportati zgomotele infernale?

11 Comments

 1. kamycamelia

  Te felicit ca ai avut rabdare sa lucrezi intrun callcenter, e un stres total in acest job, mai ales la recuperarea creditelor, cat despre munca in invatamant iti urez multa bafta in continuare si multa multa rabdare… ai facut o alegere buna sa te muti la tara, si mie miar place sa stau la tara, sa am casa mea, fara vecinii din bloc care sa strige sa dau muzica mai incet, sau cei care stau pe geam si se plang de galagia copiilor din fata blocului, dar cred ca am gasit solutia ptr ei, am sa le spun saai puna termopane daca vor liniste.. šŸ™‚ :)hihihi si eu am termopane la geamurile de la apartament si pot sa zic ca sunt multumita de ele, mai ales noaptea, ca eu am somnul lejer si la orice zgomit cat de mic, ma trezesc, cu termopanele nu mai este problema asta

 2. Termopanele sunt unul din lucrurile bune la casa omului. Si noi am pus ca ne sunt foarte utile, tot pentru zgomot si ca mentin, iarna, caldura.

 3. Rotaru Gabriela Tatiana

  Sunt foarte bune,te scapa de galagia facuta noaptea de vre-un petrecaret,latratul maidanezilor(eu stau cu apartamentul la strada,in statia de autobuz )asa ca pentru mine sunt cu adevarat folositoare,acu vorba ta,depinde si de firma,de calitate.

 4. Madalina Florentina

  Linistea e foarte importanta si pentru mine. Din pacate, nu am termopane šŸ™

 5. Mariana Cioranu

  Atit de bune sint termopanele ca daca vine cineva la mine nici nu-l aud cind striga .Si la mine linistea este foarte importanta.

 6. Nicolae Claudia

  Eu desi stau la bloc, stau pe spate..in spatele blocului e o gradina si o parcare de masini. Si recunosc ca e liniste noaptea..plus si termopanele ajuta

Leave a Reply