Mai are vreun sens sa discutam despre cat de important este pentru sanatatea noastra sa ne spalam pe maini? Desi observ cu mahnire ca nu este un obicei obligatoriu pentru multe persoane. Cu toate ca spalatul pe maini ar trebui sa devina deja reflex, sunt prea multe exceptii! Am vazut de atatea ori lume iesind din toalete publice fara sa faca un popas si pe la chiuveta! Dar sa luam in calcul doar persoanele care sunt preocupate de sanatatea lor si sunt prietene cu apa si sapunul.
O data ce ne-am spalat pe maini ar fi cazul sa ni le si uscam. Si aici vin si va intreb: care varianta e de preferat- un prosop de hartie , un prosop textil sau uscatorul de maini? Sunt convinsa ca nu e o intrebare pe care v-ati pus-o prea des sau chiar nu v-a trecut deloc prin minte pana acum. Asa cum poate mult dintre voi considerati ca nu are nicio importanta cum ne uscam, atata vreme cat o facem. Gresit! Intotdeauna conteaza cum facem ceva, nu doar sa facem de dragul de a face.
Eu personal prefer prosoapele de hartie de unica folosinta, o varianta la indemana fiind economicele prosoape pliate. Alegerea mea se datoreaza in primul rand dorintei de a tine microbii la distanta. Cum asa? Studiile au demonstrat ca prosoapele de unica folosinta sunt cele mai igienice. E lesne de inteles: le folosesti o singura data si atat, iar riscul raspandirii microbilor e minim.
De ce spun nu uscatoarelor de maini?
In toaletele spatiilor publice uscatorul de maini e ceva obisnuit. Fara sa stiu la momentul respectiv prea multe despre cat de igienice sau nu sunt uscatoarele nu prea le-am agreat. Pentru ca sunt al naibii de zgomotoase si nici nu usuca rapid. Mereu ma plictiseam sa astept sa mi se usuce mainile in timp ce apa imi picura pe jos. De ce as astepta 45 de secunde sa am mainile uscate, cand hartia rezolva problema in 15 secunde si e si mai igienica?
Lasand la o parte subiectivitatea, se pare ca uscatoarele de maini sunt prietene cu microbii, ba chiar s-au inteles sa ii raspandeasca pe cei proveniti din atmosfera incaperii. Si nu o spun eu, o demonstreaza studiile efectuate. Uscatoarele raspandesc atat in atmosfera, cat si pe maini bacterii precum E.coli si salmonella, ajungand chiar sa dubleze numarul acestora pe maini. Hmmm, mai bine ies uda pe maini decat sa le folosesc!
De ce spun nu prosoapelor textile?
O alta varianta de a usca mainile, mai ales acasa, o reprezinta prosoapele textile. De fapt, de ele imi aduc aminte prima data, la mama acasa asta am invatat sa folosesc ca sa imi sterg mainile. Asta pentru ca prosoapele de hartie sunt o inventie relativ recenta.
In bucatarie ma sterg pe maini de 10 ori pe minut(ma intreb care e recordul, s-ar putea sa il depasesc), caci spal mereu legume, vase, s.a si nu pot lucra cu apa siroind pe maini. E drept ca prosoapele de mana sunt la indemana, dar sa vezi distractie cand trebuie sa le speli! Nu am inteles niciodata cum de se murdareste asa de mult intr-o zi un asemenea prosop, in conditiile in care te stergi doar de apa, se presupune ca esti curat… Lasat la inmuiat, clor, frecat, cred ca stiti povestea. Si dupa atata chin sa afli ca nu ai distrus toti microbii!
Concluzia mea proprie si personala: prefer prosoapele de hartie si hartia igienica. Iar cand vine vorba sa tin la distanta microbii, aleg produse de igiena si curatenie de calitate, nu cred ca e cazul sa fac rabat, e de fapt rabat de sanatate. Apropo de hartie , am decis sa studiez oferta a diversi producatori de hartie igienica pentru a alege cea mai buna varianta. Daca va intrebati – din nou – de ce e asa important acest lucru, ganditi-va la zona cu care hartia igienica intra in contact. E evident acum raspunsul?
*Articol scris pentru SuperBlog 2o14 *Sursa foto: paperplus.ro
rosia victoria
Ai mare dreptate,trebuie sa alegem ceea ce este mai bun pentru noi si pentru sanatatea noastra .