Imi aduc aminte cu nostalgie de vremurile copilariei, cand ma jucam cu gasca de pe strada si eram foarte bogata. Da, eram foarte bogata, caci „platile” se faceau cu frunze si, slava Domnului, era strada plina de pomi! Habar nu aveam ce inseamna datorii, nevoie urgenta de bani, credite. Si imi mai amintesc ca atunci imi doream sa cresc mai repede, ca trebuie sa fie grozav sa fii adult. Daca as fi stiut cu ce griji vine asta la pachet, poate nu mi-as mai fi dorit sa cresc asa repede…
Viata de adult presupune o gramada de griji, iar cand vine vorba de bani, trebuie sa fim foarte atenti. A sti ce sa faci cu banii este cea mai simpla definitie a educatiei financiare.
Sunt romanii cu adevarat educati financiar?
Adevarul este ca foarte putini adulti au primit o educatie financiara in adevaratul sens al cuvantului. De cele mai multe ori, repetam comportamentele si atitudinile parintilor nostri. Facem ce am vazut si si ce am auzit in casa. La noi, la romani, nu prea exista cale de mijloc cand vine vorba despre ce facem cu banii. Astfel incat romanii se impart in doua tabere:
1. Fac ce vreau cu banii mei!
Acestia isi mai spun si „banii sunt facuti sa circule”, ca sa aiba mai putine remuscari atunci cand realizeaza ca au cheltuit tot salariul in 10 zile si nu mai stiu pe unde sa scoata camasa in urmatoarele 20.
2. Incerc sa economisesc, dar nu imi iese
Aici ar fi doua nuante: fie, intr-adevar, omul are un salariu de mizerie si abia isi plateste facturile, fie incercarea nu implica prea mult efort. Rezultatul e acelasi in ambele cazuri: pusculita ramane goala..
Cel care reuseste sa puna ceva deoparte e floare rara si lumea il priveste ca pe o ciudatenie a naturii. Cum oare reuseste el sa puna bani deoparte in vremurile noastre?! Oare castiga mai mult decat spune? Oare are si alte surse de venit? Iata cateva intrebari care se ivesc in mintile celor carora le vine greu sa creada ca se mai poate economisi.
Care sunt problemele care apar in educatia financiara?
Cred ca, inainte de toate, ar trebui sa lamurim problema asta cu „nevoie urgenta” de bani. Aici avem o mare problema: nu stim sa facem diferenta intre „nevoie” si „moft” si de cele mai multe ori punem semnul egal intre ele. Astept cu nerabdare ziua in care omul va intelege ca o vacanta de 7 zile in Turcia nu este o nevoie, ci un moft. Nu radeti, am avut clienti care au luat un credit pe cativa ani pentru asta. Doar pentru asta!
Prin nevoie urgenta putem intelege o urgenta medicala, o situatie neprevazuta cum ar fi sa ti se strice masina sau laptopul cu care lucrezi, etc. Cand vom invata sa facem aceasta diferenta despre care aminteam, va asigur ca situatia noastra financiara se va imbunatati considerabil.
Am lucrat 4 ani in departamentul de colectare al unei banci. Un mod elegant de a spune „nenorocitii aia care ma cauta ca nu le-am platit ratele”. Aici intervine o a doua mare problema a romanului cand vine vorba despre imprumuturi de orice fel: are tot dreptul sa primeasca banii solicitati, dar nicio obligatie sa ii restituie. Si va spun, cu toata sinceritatea, ca cele mai multe probleme le-am avut cu asa-zisii oameni scoliti. Nu intru in detalii, dar am toata stima pentru omul simplu, fara prea multa carte, dar care intelege ca a semnat un contract si ca acei bani chiar trebuie sa fie inapoiati.
O alta situatie greu de inteles este nevoia acuta de a cataloga o banca sau un IFN drept „camatar legal”. In secolul al XXI-lea e atat de greu sa intelegi aceste lucruri elementare: creditorul are o afacere, nu este casa de binefacere; orice suma imprumutata presupune plata unei dobanzi(mai mare sau mai mica, asta e deja alta discutie); orice suma imprumutata conform unui contract presupune restituirea sumei, conform contractului?
La cine apelezi cand ai nevoie urgenta de bani?
Daca te poti baza pe familie sau prieteni e minunat. Desi 100 de lei poate ca ti-ar putea imprumuta aproape oricine, ma intreb daca la fel ar sta lucrurile si cu 1000 de lei.
Pentru ca vorbeam de nevoia urgenta de bani e clar ca nu poti astepta aprobarea unui dosar de creditare la o banca, ar fi prea mult. Sau poate ca nu ai avea cu ce sa garantezi si atunci creditul nu ti-ar fi acordat.
O solutie pentru astfel de situatii urgente ar fi un credit rapid online de la Ferratum. Iata, pe scurt, cateva avantaje ale accesarii unui credit Ferratum:
1. Il obtii rapid – fiind vorba despre un credit 100% online, poti trimite cererea chiar si noapte, urmand ca in cel mai scurt timp sa fii contactat. Nu te deplasezi de acasa, nu astepti un program anume de functionare. In plus, decizia de acordare se ia repede.
2. Ai variante – poti opta pentru primul credit gratuit de pana la 1400 de lei sau pentru un credit in rate de pana la 5000 de lei.
3. Se iau in calcul orice venituri, indiferent de sursa
4. Este usor de rambursat – poti achita prin transfer bancar sau depunere numerar la banca indicata de Ferratum.
Ideal ar fi sa nu ai nevoie urgenta de bani, dar neprevazutul face parte din viata si e bine sa fii informat. Daca ti-am starnit curiozitatea in ceea ce priveste un credit online rapid de la Ferratum, iti recomand sa intri pe pagina lor si sa citesti conditiile de acordare si rambursare, sa folosesti simulatorul online ca sa vezi ce costuri presupune un credit si nu ezita sa ii contactezi pentru orice alta intrebare.
Birsanu Adriana Mirela
Educativ: cu creditele insa nu sunt de acord, oricât ar fi de tentante. Eu chiar economisesc: mai întâi nevoile primare și apoi mofturile.
Ana Naghi
Te felicit ca reusesti sa delimitezi nevoile de mofturi! Sigur, nu inseamna ca, din cand in cand, nu ne rasfatam, dar trebuie sa ne gandim ce presupune acest rasfat.
Valeria Chertes
Eu daca am avut vreodata nevoie am apelat la familie.
Ana Naghi
E mare lucru sa te poti baza pe ai tai! Desi cel mai bine este sa nu ai nevoie, dar nu se stie niciodata ce apare.
ghelbere elena
Tot ce e de valoare in casa am facut cu credit. Nu as fi reusit niciodata sa adun mii de lei ca sa-mi cumpar masina, apartament pe care sa-l mobilez si utilez.
Ana Naghi
Cate vieti sa traim noi, oamenii simpli, sa strangem bani pentru o cas? Fara credit e imposibil!