Utile

Uleiuri de motor utilizate in Europa – Tipuri si caracteristici

motor

Alegand uleiul de motor 0W30, 0W20, 0W10 sau 0W40, trebuie sa intelegi clar diferenta dintre aceste optiuni. 7 din 10 masini in Europa sunt alimentate cu ulei 0W. Uleiul de motor 0W20, de exemplu, este conceput pentru motoare mai moderne, care au spatii minime intre elemente, in timp ce uleiul de masina 0W40 este potrivit pentru aceleasi tipuri de motoare, dar cu conditii de functionare diferite.

Ulei motor 0W30

Uleiul cu acest indice are o vascozitate medie la temperaturi pozitive si o fluiditate imbunatatita cu un nivel negativ. Acest tip de ulei motor poate fi utilizat pe tot parcursul anului, in functie de caracteristicile climatice. Este demn de remarcat faptul ca la temperaturi minus, nu este prea vascos, deoarece miscarea motorului va fi mai usoara, daca lubrifiantul nu este foarte gros. In functie de calitatea si vascozitatea uleiului, se va produce si presiunea in motor. Astfel, va fi posibil sa pornesti, iar daca pistoanele se vor putea misca si filmul de ulei va fi suficient de rulat. Lubrifiantii pot fi impartiti in urmatoarele tipuri: de vara, pentru toate anotimpurile si de iarna.

Ulei motor 0W30 – 0W40

Uleiurile de motor de iarna sunt excelente pentru utilizarea la temperaturi scazute, iar pe timp cald, nu sunt utilizate datorita vascozitatii reduse. Nu devine prea gros la frig, ceea ce contribuie la pornirea normala a motorului si ofera o performanta optima. Lubrifiantii de vara au densitatea marita si nu sunt potriviti pentru iarna, deoarece motorul ar putea sa nu mai functioneze. Cele mai optime si economice de utilizat, sunt toate produsele sezoniere a caror vascozitate este suficienta si vara si iarna.

Astfel de lubrifianti sunt foarte populari in detrimentul flexibilitatii lor si al lipsei nevoii de a le schimba inainte de noul sezon. Nu isi schimba caracterul la o schimbare brusca neasteptata a vremii. 0W30 este potrivit pentru utilizare la inghet pana la -35 grade si pentru utilizare in perioade de pana la +25. Acesta este cel mai versatil lubrifiant pentru motoarele moderne. Daca vremea este foarte calduroasa, este mai bine sa inlocuiesti uleiul 0W30 cu 0W40.

motor

Ulei motor 0W – Caracteristici

Caracteristicile cheie ale uleiurilor de motor 0W includ indicatorii de temperatura, clima sau anotimpul in care poti folosi un anumit tip de lubrifianti. Daca uleiul este ales corect, motorul va fi pornit fara incalzire suplimentara, pompa va putea pompa ulei fara sarcina excesiva, are capacitatea de a raci, nu este nevoie sa schimbi lubrifiantul inainte de sezon.
Daca studiezi diferenta dintre vara, iarna si toate anotimpurile, se poate observa ca acestea difera printr-un singur parametru – vascozitatea. La frecare crescuta, fiecare tip de lubrifiant devine mai putin vascos, dar in timpul sezonului rece, multe uleiuri devin mai groase, ceea ce creeaza o anumita problema, deoarece creste sarcina motorului, si din acest motiv, poate creste consumul de combustibil.

Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.

Leave a Reply