Sanatate

Un pericol pe care il putem evita?

Lumea din jurul nostru  pare cum o vedem, dar cum bine stiu multi dintre noi, lucrurile nu stau deloc asa. Infinit de multe vietati invizibile ne insotesc , ne invadeaza si ne pun in pericol. Spre nenorocul nostru, microbii impart aceeasi lume cu noi. Unele obiecte, pe care noi, din pacate sau din fericire, le folosim foarte des, sunt un mediu propice pentru proliferarea acestora: periuta de dinti, capetele de la dusuri, buretele de vase, presurile de la intrare, tastatura de la computere  si nu in ultimul rand BANII.




 Toata lumea vrea bani. E ca intr-o lume nebuna, nebuna , nebuna( vezi  filmul). Nu multi dintre noi s-au gandit insa, vreodata, ca banii pot fi o amenintare pentru  sanatate. Cati realizeaza ca s-ar putea sa fi luat o raceala suparatoare sau o gripa urata in timp ce plateau o bijuterie atragatoare, o poseta cocheta, o cravata eleganta  sau un tort delicios? Daca tii in mana o bancnota sau o moneda, iei contact cu colonii intregi de bacterii si virusi. E drept, pe banii din metal numarul factorilor contaminanti este mult mai redus decat pe banii de hartie. La fel, pe banii noi sunt de 60 de ori mai putine tipuri de bacterii si stafilococi, decat pe banii vechi.
 Studiile de specialitate enumera bacteriile, virusii si stafilococii care se pot raspandi prin intermediul banilor: Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococ, Enterobacter, Bacilul piocianic, virusi gripali, etc. Citesti si te apuca panica. Ce este atunci de facut? Fara bani si atunci un numar semnificativ mai mic de bacterii si virusi (pentru ca asa cum am spus sunt multe alte surse de microbi) sau cu bani si expus la o multime de bacterii si la atatia virusi? Poate sa folosim numai cardul… Dar cu placerea de a simti fosnetul banilor cum ramane?
Cu siguranta un raspuns la problema este ca respectarea unor reguli corespunzatoare de igiena la manipularea banilor ar reduce mult riscul de contaminare. Cativa bani mai putin pentru mai mult sapun si detergent ar elimina riscurile in mare masura. Astfel nu am mai avea  preocuparea ca banii sunt dusmanii sanatatii noastre, ci doar ocupatia de a-i face, de a-i inmulti si de a-i cheltui.  
Voi ce credeti, putem evita riscul contaminarii? Va doresc bani multi, dar si mai multa sanatate!

1 Comment

  1. ghelbere elena

    Dar unde nu sunt microbi? Ne putem imbolnavi si prin simpla atingere a unei usi. Sa nu mai fim prapastiosi.

Leave a Reply