Sanatate, Utile

V de la verde. V de la viata. V de la viitor

Voi la ce va ganditi cand auziti „verde”? Eu marturisesc ca ma gandesc la un copac. E la fel ca in copilarie. Si atunci, daca m-ai fi intrebat, ti-as fi raspuns „copac” sau „frunze”.

Intrebarea mea nu este una pur intamplatoare. Din pacate, oriunde am privi in jurul nostru verdele pare sa piarda teren. La propriu si la figurat. Nu am cuvinte sa exprim ce am simtit undeva prin zona Vatra Dornei cand am urcat pe o parte impadurita, verde, iar cand am coborat, pe versantul opus, am descoperit o intreaga padure taiata. Nimicita. Din ceea ce pana nu demult fusese o padure, un plaman verde nu ramasese decat o mare de cioturi…

Intrebarea care vine ca de la sine e: ce putem face?

Cum putem schimba, cu pasi marunti, dar siguri, situatia prezenta, inainte ca aceasta sa se transforme intr-un dezastru? Raspunsul e unul pe cat de simplu, pe atat de complex: reciclare.

Asociatia Zibo Help , prin intermediul programului ecologic Scoala pentru o Romanie Verde , isi propune sa implice atat institutiile de invatamant (gradinite, scoli si licee) , cat si firme, institutii locale ori asociatii sa contribuie la un viitor verde al comunitatii din care fac parte. Prin reciclare toata lumea are de castigat, pe termen lung.

Ce presupune Scoala pentru o Romanie Verde ?

Acest program ecologic indeamna la reciclarea de hartie, pet-uri sau doze de aluminiu.

Cum? Firmele colecteaza minim 500 kg de hartie, apoi iau legatura cu Asociatia Zibo Help via un email pe eco@zibo.ro cu numele firmei, adresa, numarul de telefon si cantitatea aproximativa de hartie, pet-uri sau doze de aluminiu colectate.

In scurt timp, prin intermediul firmelor partenere ale Asociatiei Zibo Help , deseurile vor fi colectate. La ridicarea acestora se va intocmi un proces-verbal prin care institutia care recicleaza poate alege o scoala ce va primi ajutor financiar.

Care vor fi beneficiile scolilor?

 

  • Pentru fiecare 2 tone de hartie colecata si predata in cadrul programului, scoala va primi cate 200 lei
  • La fiecare 2 tone de PET-uri colectate, scoala va primi 300 lei.  Special pentru PET-urile de Aqua Carpatica colectate, pentru fiecare 500 de PET-uri de Aqua Carpatica colectate, scoala voastra va primi 50 de caiete si 50 de pixuri.
  • La fiecare 100 kg doze de alumniu colecate si predate, scolile vor primi cate 100 lei. Plus premii consistente din partea ALUCRO.

 

Eu imi propun, ca si cadru didactic, sa ma implic personal in acest proiect. Mai mult ca oricine inteleg cata nevoie are o scoala de finantare. Daca vrei performante, bineinteles.

Primul pas: intocmirea unei liste cu firmele si institutiile din oras.

Pentru ca acest proiect sa fie un succes si astfel sa pot obtine ajutor pentru scoala mea, ideal ar fi sa conving cat mai multe societati/institutii sa mi se alature.

Pasul al doilea: convingerea firmelor/institutiilor sa colaboreze

Din experienta stiu ca oamenii se urnesc mai greu cand vine vorba de proiecte, de „a face ceva”. E nevoie de argumente zdravene sa reusesti. Asa ca iata cateva dintre cele pe care le voi folosi eu:

Domnule Director,

Permiteti-mi sa va fac cunoscut proiectul ecologic Scoala pentru o Romanie Verde . Proiectul este demarat de catre Asociatia Zibo Help si sustinut de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A.

Concret, societatea dumneavoastra este rugata sa colecteze hartie, pet-uri sau doze de aluminiu. Reprezentantii asociatiei vor ridica deseurile colectate de la dvs. Pe de-o parte, dvs veti fi scutit de efortul de merge la un centru de colectare, iar pe de alta parte, prin aceasta actiune contribuiti la un viitor verde si veti ajuta o scoala.

* Colectam hartie si pet-uri  

* Educam copii  

* Salvam si plantam copaci

* Dotam scoli

In momentul in care veti dona, scoala aleasa de dvs va primi o suma in functie de cantitatea de deseuri donata. Ganditi-va ca ati putea scapa de povara deseurilor si in acelasi timp ati putea ajuta chiar scoala la care ati mers dvs sau la care copilul dvs merge.

Si am sa incerc sa le las si un astfel de pliant:

afis scoala

Eu chiar voi merge la institutiile de pe lista. Si chiar voi incerca sa conving cat mai multe dintre ele. Restul argumentelor vor decurge de la sine, sunt convinsa de asta. Sper ca prin aceasta initiativa la care aleg sa fiu partasa ceva se va schimba. In bine. Avem nevoie de astfel de proiecte. Avem nevoie sa fim indrumati catre fapte, teoria o stim cu totii.

Eu aleg V de la verde. V de la viata. V de la viitor! Tu?

 

3 Comments

  1. Excelent articol! Ati inteles exact ce se intampla in programul nostru.
    Multumim si succes.

  2. ghelbere elena

    Cand eram eleva la scoala se colecta hartie, acum feciorului meu nu i s-a cerut niciodata sa dupa maculatura la scoala. Pe mine ma enerveaza la culme cand gasesc cuia postala plina cu pliante publicitare.

Leave a Reply