Protejarea sanatatii nu e o meserie de la care sa iti iei concediu. Asta ar insemna dezechilibru si o serie de probleme in lant. Ai grija de organismul tau, iar el te rasplateste cu sanatate si frumusete!
Dupa ce in toamna m-am confruntat cu grave probleme de sanatate, mi-am promis mie insami ca nu voi mai ignora niciun semnal pe are organismul mi-l transmite si , mai ales, ca nu voi mai amana vizita la medic, fie ea preventiva, fie curativa…
Chiar daca problemele despre care va vorbesc au fost renale, mi-am dat seama ca e un lucru normal sa benefic sa efectuez investigatii cat mai amanuntite si m-am hotarat sa fac analize de sange, control ginecologic, control dermatologic, dar si stomatologic. Pentru inceput. Cum vara programul meu e mai lejer si vremea e prielnica deplasarilor, am decis ca acum, pe perioada vacantei de vara, sa imi pun sanatatea la adapost.
Cum am 30 de ani impliniti, o nastere si antecedente de cancer de col uterin in familie, nu mai aman vizita la ginecologie! Mai bine sa previn, decat sa tratez, am vazut prin ce a trecut mama cand eu aveam doar 11 ani… E cumplit! Ii multumesc Cerului si echipei de medici pentru ca ma pot bucura de mama si ea de noi.
Si cum cunosc foarte bine conditiile din majoritatea spitalelor din tara noastra(ca sa nu generalizez, exista si exceptii), intentionez sa merg la o clinica privata. Ca angajat la o companie multinationala in Bucuresti, am beneficiat de servicii medicale private si pot spune, fara ocolisuri, ca nu exista termeni de comparatie.
Pentru ca inca nu este recomandata mamografia, imi propun sa fac o ecografie mamara, dar si o colposcopie si investigatiile pentru depistarea precoce a cancerului, pe langa consultatia ginecologica obisnuita.
Oricare dintre noi trebuie sa ne vizitam ginecologul minim o data pe an! Cred ca stiti ca in Romania, cele mai multe femei mor de cancer(de san, de col uterin), asa ca vizita la medic nu e deloc un moft, e o necesitate!
Poate ca nu toata lumea stie acest lucru, dar pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc. Fiind “la exterior” si avand o suprafata atat de mare, e de la sine inteles ca este foarte expus mai multor factori nocivi ce ii pot afecta sanatatea. Astfel ca grija noastra pentru sanatatea pielii ar trebui sa fie ridicata, adica direct proportional cu gradul de expunere.
Cum nu ne putem trai viata intr-un glob de cristal care sa ne protejeze de toti factorii care ne agreseaza pielea, putem cel putin sa invatam cum sa ne ferim de ei sau cum sa le diminuam efectele nocive.
Vara, mai mult ca oricand, pielea ta sufera! Invata cum sa o protejezi, astfel incat sa te simti bine in pielea ta, si la propriu si la figurat.
Cred ca ati observat schimbari majore la nivelul pielii: pete pigmentare ce nu se dau duse usor, un numar tot mai mare de alunite, aparute din senin, ca sa nu mai vorbim de situatiile mult mai grave. E clar ca schimbarile climatice si nu numai se resimt pe pielea noastra. Desi pot parea lucruri lipsite de importanta, nu e deloc asa! Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar tatal cumnatului meu a murit …de la o alunita. Ti se mai pare o chestie nesemnificativa?
Viziteaza medicul dermatolog asa cum ar trebui sa faci si cu cel ginecolog ori stomatolog, macar o data pe an!
Eu mi-am propus sa imi pun sanatatea la adapost vara aceasta! Tu?
Paola paola
In ceea ce priveste conditiile din spitalele de stat iti dau dreptate. Eu am fost NUMAI la clinici private, sunt mai scumpe dar stii ca mergi sa te tratezi si nu vii cu alte boli acasa. Am si eu la activ o nastere si o operatie de varice (varice care le-am mostenit genetic „genetica bat-o vina!!”) si merg regulat la medicul ginecolog in mod special. Ce mai aveam de rezolvat la dantura mi-am terminat anul trecut, din fericire inainte de a ramane insarcinata, ca stim cum curge calciul ca din robinet din noi mai ales daca alaptam 🙂
E adevarat ca o alunita poate crea multe probleme, printre care si cancerul de piele, care de multe ori este depistat in stadii avansate si nu se mai poate interveni.
Acestea fiind zise va urez „sanatate si virtute, sa avem bani sa avem ce bea !” 😀
Ana Naghi
Partea cu „ce plec si cu ce ma intorc acasa” am inteles-o cu cea mica, din pacate… Tocmai de aceea nu prea ma mai incanta ideea de a merge la spitalele de stat.
Raluca
interesant articolul, pacat ca toti neglijam sanatatea….si fara sa vrem ajunge sa conteze cand este prea tarziu…articole de genul acesta ar trebui sa deschida ochii multor oameni ….
Ana Naghi
M-ar bucura sa stiu ca asa e. Nu avem inca acel respect pentru propria sanatate, e un paradox
Raluca
,
rosia victoria
De obicei mergem la doctor cand avem o problema,nu stiu de ce nu prea ne place sa facem vizite de control ,de rutina.Sanatatea este cea mai imortanta si ne dam seama de asta doar atunci cand suntem bolnavi,din pacate .
Tatiana Sorina
asa este,cam uitam sa mai mergem la doctor, cu atatea griji si treburi