Utile

Vrei job-ul pentru care ai fost chemat la interviu? Iata cum sa te imbraci!

Desi traditia romaneasca spune ca “nu haina il face pe om”, in cazul unui interviu de angajare specialistul cu care te vei intalni isi face o prima impresie despre tine dupa stilul vestimentar, astfel incat intalnirea se poate dovedi mai mult sau mai putin avantajoasa pentru tine.

Ca o regula nescrisa, ar fi bine sa afli ca o tinuta aleasa gresit te poate “descalifica” in ochii angajatorului desi, poate, din punct de vedere profesional, esti candidatul mai mult decat perfect pentru postul scos la concurs. In prima instanta, inainte de a merge la interviu ai grija sa nu porti culori stridente, daca esti femeie sa nu ai bluze prea decoltate sau transparente, iar in cazul barbatilor, sa nu poarte pantofi prafuiti sau rupti. Specialistii in HR ai site-ului retaillium.ro mi-au impartasit cateva sfaturi care sa te ajute sa obtii jobul mult dorit.

Prima impresie are un cuvant de spus in angajarea ta?

Ca iti place sau nu, prima impresie a angajatorului sau a specialistului in HR este legata de felul in care ai venit imbracat la interviu. Altfel spus, primele 30 de secunde de cand va cunoasteti sunt suficiente pentru a crea o imagine de ansamblu asupra ta in ochii celui cu care te intalnesti astfel incat, in egala masura, afecteaza decizia de angajare sau joaca un rol major in aceasta. Nu conteaza ca aplici pentru un loc de munca de casier sau un job intr-o banca, este foarte important sa ai un aspect placut.

Dincolo de vestimentatie, un alt aspect important de care tine cont potentialul angajator este legat de atitudinea pe care o ai. Cu alte cuvinte, daca esti imbracat corespunzator si ai o atitudine care nu deranjeaza, ai mai multe sanse de a te integra repede in echipa. La polul opus, persoanele imbracate necorespunzator, care au si o atitudine prea relaxata sunt considerati nepotriviti pentru job-uri, deoarece se considera ca nu sunt persoane demne de incredere ca vor duce la bun sfarsit task-urile si nici ca respecta autoritatea.

In concluzie, desi nu ti se pare ca ar fi un criteriu eliminator, intervievatorul se asteapta sa te imbraci corespunzator situatiei si locului de munca pentru care ai aplicat. Pe langa hainele alese cu grija, la fel de importanta este si increderea in tine, in felul in care te prezinti si oferi informatii relevante despre aptitudinile tale.

Schimbarile de moda si vestimentatia la interviul de angajare

Cei mai multi dintre noi nu ne putem obisnui cu schimbarile de moda, astfel incat nici nu mai stim cu ce sa ne imbracam daca mergem la un interviu pentru un job. Astazi, barbatii au renuntat la tinuta eleganta, formata din costum, si prefera stilul casual. Cel mai bine ar fi ca, inaintea interviului, sa te documentezi cu privire la rigorile vestimentare ale companiei.

De asemenea, este exclus sa te prezinti la un interviu imbracat in jeansi si un tricou, incaltat in tenesi, cand majoritatea angajatilor poarta haine elegante. Sau invers. Pentru ca asa nu vei face altceva decat sa atragi reactii neplacute si sa creezi impresia angajatorului ca nu te-ai putea integra in colectiv.

Importanta culorilor la interviu

Daca vrei sa pari un candidat serios, in cazul barbatilor, este bine sa optezi pentru un costum negru sau bleumarin, gri (daca munca implica creativitate) sau galben pal ori verde deschis (doar in cazul in care vrei sa lucrezi intr-un domeniu artistic).

Insa daca aplici pentru un job intr-o companie in care seriozitatea este o regula, evita, cu orice pret, culorile rosu, portocaliu, mov sau alte nuante stridente. Spre exemplu, albastrul indica incredere, comunicare si accesibilitate, rosul energie si entuziasm, galbenul creativitate, verdele autenticitate si stare de bine, maro traditionalism.

Daca doresti sa faci o impresie placuta te poti imbraca in culorile companiei daca acestea sunt unele clasice. Daca aplici pentru un loc de munca la Pepco poti imbraca un sacou albastru de exemplu.

Bijuterii si detalii

In cazul barbatilor, la interviu nu se poarta niciodata pantofii sport. In cazul femeilor, trebuie evitati pantofii stiletto si sandalele si sa poarte dresuri, indiferent de vremea de afara. De asemenea, ele trebuie sa fie machiate discret, sa aiba o coafura lejera si manichiura ingrijita (unghii date cu lac de protectie incolor sau un bej natural).

La fel de important este sa nu exagerati cu bijuteriile, o regula aplicabila si femeilor, si barbatilor. De asemenea, se recomanda sa dati jos piercing-urile si sa va acoperiti tatuajele.

Leave a Reply