Copii, Sanatate

Yoga pentru copii – metode de relaxare şi expresivitate la copii

Aristotel spunea că „educarea minţii fără cea a inimii nu este educaţie deloc”, ceea ce rezonează profund cu ceea ce simt eu când vine vorba de sistemul de educaţie actual.

Lăsând deoparte faptul că există o discrepanţă majoră între materiile predate la şcoală, cunoaşterea oferită de sistem şi ceea ce copii au nevoie pentru a deveni buni profesionişti mai târziu în viaţă, aş vrea să vorbim despre cum practica de yoga îi poate ajuta să se transforme în indivizi maturi, asumaţi, iubitori, responsabili şi empatici.

Ce mi-ar fi plăcut să ştiu când eram la şcoală?

 • mi-ar fi plăcut să am o opţiune către o educaţie holistică când eram în şcoală, ar fi scutit o amplă căutare a scopului vieţii mele în toate celelalte domenii de activitate;
 • când am fost copil am interiorizat foarte multe lucruri care în timp s-au transformat în bariere de relaţionare cu lumea exterioară;
 • dacă aş fi ştiut să comunic mai eficient – să reuşesc să transpun tot ce simt şi doresc în cuvinte, viaţa ar fi fost mult mai armonioasă;
 • acţiunea este singura modalitate prin care putem schimba situaţia societăţii în care trăim.
 • Ca om matur am început să practic yoga pentru a mă linişti un pic, pentru a-mi pune în ordine gândurile şi pentru a mă ajuta să fiu o persoană mai bună.

  Ceea ce m-a făcut să mă întreb dacă aş fi putut să încep pe drumul acesta de căutare de sine de când eram la şcoală.

  Am făcut o mică cercetare şi am găsit informaţii despre Nirvana Yoga.
  Ei predau cursuri de yoga pentru copii şi mi-au recomandat să fac şi eu un curs de yoga la ei, ca să pot înţelege mai bine despre practică şi beneficii.

  Şedinţele de yoga pentru copii sau adolescenţi şi cele pentru adulţi sunt foarte asemănătoare, astfel că am considerat că are sens să încerc şi eu.

  Veronica este profesoară de yoga în sistemul Nirvana. Ea şi-a început călătoria de cunoaştere de sine acum câţiva ani, iar ce am remarcat în conversaţia pe care am purtat-o este că şi ea s-a gândit la cât de fain ar fi fost să primească acest tip de educaţie de când era mică.

  Mai mult, când am fost la cursul ei de yoga, mi-a vorbit despre conceptul de a aduce mintea în interiorul corpului, de a fi atentă la senzaţii. Nu mă mai gândisem niciodată până atunci să pun problema aşa, cu toate că mă consideram a fi destul de conectată cu mine însumi.

  M-a îndrumat să fiu atentă la gânduri, la emoţii şi la senzaţiile din corpul fizic pe măsură ce fac practica de yoga.

  Mi-a explicat că parte din cunoaşterea de sine este să mă fac prezentă la tot ceea ce simt şi să observ ca un martor, fără să mă implic în gânduri sau emoţii.

  Să le ştiu că atare şi să revin cu mintea la practică de fiecare dată când mă surprind gândindu-mă la altceva.

  În introducerea despre ce înseamnă Nirvana Yoga mi-a povestit cum formăm mecanismul de obstacole interioare şi mi-a spus că acest lucru se întâmplă de când suntem mici.

  Aceste obstacole variază de la gânduri negative – nu ştiu, nu pot, nu vreau, nu este pentru mine, nu sunt suficient de bun, nu merit; emoţii negative şi stres emoţional.

  Treptat, pe măsură ce ne maturizăm, acestea somatizează în corpul fizic ca boală.

  Veronica mi-a povestit că, practicând alături de copii şi adolescenţi, a observat cum aceştia şi-au îmbunătăţit postura, cum le-a crescut mobilitatea, puterea de concentrare şi buna dispoziţie.

  Mi-a povestit că ei se simt în largul lor să vorbească despre ce se întâmplă la şcoală, să-și spună părerea despre trendurile din viețile lor, precum hainele, machiajul şi aşteptările celorlalţi, inclusiv cele ale profesorilor şi ale părinţilor.

  După sesiunile de yoga, copii se simt liberi să se deschidă şi să exprime în cuvinte ceea ce simt, iar Veronica le este mereu alături, îi încurajează şi îi ajută să privească viaţă într-un mod pozitiv şi realist.

  Care sunt beneficiile yoga în dezvoltarea copiilor?

 • Ajută la dezvoltarea optimă a sistemului osos şi muscular;
 • Ajută la dezvoltarea capacităţii plămânilor;
 • Susţine metabolismul celular optim;
 • Relaxează mental;
 • Creşte încrederea în sine;
 • Creşte capacitatea de comunicare;
 • Disciplinează;
 • Ajută la exprimarea sănătoasă a emoţiilor;
 • Ajută la înţelegerea naturii umane şi la integrarea unor valori şi principii autentice.
 • Momentan, Veronica are o grupa de yoga pentru adolescenţi în fiecare luni şi miercuri între orele 17:00 și 18:30.

  Din septembrie va relua grupa de yoga pentru copii între 8 şi 12 ani, sâmbăta de la 17:00 la 18:00.

  Pentru detalii despre cursuri şi despre beneficiile yoga asupra dezvoltării armonioase a copiilor, îi puteţi scrie la yogi @ nirvanayoga. ro sau o puteţi contacta la numărul de telefon 0733.756.897.

  3 Comments

  1. ghelbere elena

   Cred ca sunt foarte bune aceste cursuri pentru copii, la o adica sunt bune si pentru parinti.

  2. Oana Maria

   Um articol interesant!

  Leave a Reply