Diverse

5 tipuri de sudura in functie de materialul folosit

Asa cum stim, sudarea a doua elemente presupune lipirea lor fie cu ajutorul unor materiale de adaos, fie fara ajutorul acestora. Materialele pot sa fie metalice sau termoplastice, iar lipirea sau impreunarea lor se realizeaza pe baza caldurii sau presiunii. Desigur, acest proces se realizeaza cu aparate speciale, fie cu un aparat de sudura, un invertor de sudura sau un transformator de acest tip.

Datorita evolutiei continue in acest domeniu, procesul a capatat noi imbunatatiri, iar azi vorbim despre numeroase tipuri de sudura in functie de materialul folosit. De pilda, unul dintre cele cinci tipuri de sudura este cea cu flacara oxi-acetilenica. Practic, procedeul se incadreaza in categoria procedeelor de sudare prin topire, iar sursa de caldura este o flacara. Numele procedeului provine de la cele doua tipuri de gaze – acetilena si oxigenul, arderea celui din urma asigurand temperatura ridicata a flacarii.

Apoi, o alta modalitate de sudare este cea cu fascicul de electroni. In acest caz, sursa caldurii nu mai este reprezentata de o flacara, ci de un fascicul de electroni. Acest fascicul se descarca intr-un spatiu vidat, denumit tun de electoni si se deplaseaza pe suprafata materialelor de sudat. Vorbim si despre sudarea cu laser, o alta metoda specifica de sudare. Cu ajutorul energiei optice se topesc marginile celor doua materiale care urmeaza a fi asamblate. Energia necesara se produce prin concentrarea unor lentile optice pe suprafata marginilor de sudura.

O mare familie a procedeelor de sudare este constituita de modalitatile de sudare prin presiune. Aceasta familie se imparte in doua mari ramuri: sudarea electrica prin presiune in puncte si sudarea electrica prin presiune in linie. In ambele cazuri se aplica o mare presiune de contact asupra materialelor care urmeaza a fi sudate iar imbinarea se realizeaza prin trecerea curentului intre electrozi si piesele de sudat. In schimb, procedura difera. In primul caz, se formeaza un nucleu la suprafata de separatie dintre cele doua materiale, iar in cel de-al doilea caz nu se formeaza doar unul, ci o serie de nuclee. Ambele procedee presupun o sursa de putere precum un invertor de sudura sau un transformator.

4 Comments

  1. ghelbere elena

    Sotul are tot felul de scule si de aparate, dar nu m-am bagat niciodata in bucataria lui. Stiu ca are si un aparat de sudura pe care nu la mai folosit de mult timp.

  2. Dani Dragomir

    Interesant articol.

  3. Valeria Chertes

    Sotul are aparat de sudura dar eu nu ma pricp de nici o culoare.

Leave a Reply