Diverse

8 Martie – sarbatoarea iubirii, aprecierii si recunostintei

Peste cateva zile in intreaga lume va fi sarbatorita Femeia. 8 Martie e ziua aleasa pentru a ne arata recunostinta femeilor dragi din viata noastra. Desi 8 Martie ar putea fi in fiecare zi…

Cand eram mica am crezut ca 8 Martie e Ziua Mamei. Probabil si pentru ca asta ni se spunea la scoala. Si pentru ca pregateam felicitari pentru mama, cea mai draga dintre femei. Si ii recitam versuri pline de iubire si recunostinta.

Nu stiu alti copii cum se simteau, dar eu eram innebunita dupa ziua asta. Asteptam cu atata nerabdare momentul ala cand mama mea cea timida se aseza, ca de obicei, in ultima banca si ma privea de parca eram soarele. Iar cand imi recitam strofa puneam atata suflet, incat nu mai eram decat eu si mama in sala de clasa, nimeni si nimic altceva nu mai contau…

Cand plecam spre casa, de mana cu mama, nu era nevoie sa ne vorbim. Simteam din felul cum imi tinea mana cat de mandra era de mine. Iar eu ii multumeam pentru asta strangand-o si mai tare de mana.

E drept ca o data cu trecerea timpului ceva s-a schimbat, emotia nu mai era la fel de coplesitoare ca in primii ani de scoala. Dar ziua de 8 Martie nu trecea niciodata fara sa ii acord importanta cuvenita. Din putinii bani de buzunar pe care ii primeam(uneori) puneam deoparte intotdeauna. Ii spuneam mamei ca mi-am cumparat eugenii( ca astea erau atunci in voga), numai sa pot agonisi pentru surpriza. Doamne, cat de vie este amintirea primului cadou pe care i l-am luat mamei: o cupa micuta. Probabil ca ea era mai mult o cana, dar eu o vedeam o cupa pentru mama campioana si asta a fost mesajul transmis o data cu darul. Mama a fost la fel de impresionata pe cat ar fi orice mama ce primeste un dar de la copilul ei. Iar cupa troneaza la loc de mare cinste in vitrina mamei, fix in centru.

ziua mamei

Au urmat multe alte zile de 8 Martie de atunci si alte cadouri. Desi au costat de mult mai multe ori, acel prim cadou cumparat intr-a cincea din banii mei de buzunar ramane nepretuit.

Si sincer, abia astepta sa traiesc si eu asemenea momente! Timpul a trecut si am devenit la randul meu mama. Bineinteles ca atunci am inceput sa traiesc cu intensitate maxima ziua de 8 Martie. Pentru ca nasterea copilului meu m-a desavarsit ca femeie si am simtit, mai mult ca oricand, semnificatia acestei zile, sarbatoarea femeii. Sigur, te poti simti femeie inca dinaintea aducerii pe lume a unui copil, insa eu asa am simtit, atunci am fost cu adevarat implinita.

Peste ani, cand va mai creste fiica mea, nu vor mai fi la moda eugeniile din bani de buzunar. Si probabil ca nici eu nu voi primi vreodata vreo cana drept cupa-cadou de 8 Martie.

pandantiv fProbabil ca va fi la moda ca mamele sa primeasca in dar bijuterii. Cine stie ce va fi peste cativa ani? Asta nici nu mai conteaza, important este ca ziua de 8 Martie sa ramana mereu o sarbatoare a femeii, sa nu isi piarda nicicand semnificatia.

Sa existe intotdeauna copii care sa astepte nerabdatori sa isi recite strofa pentru mama mai frumos ca niciodata. Sa existe copii care sa isi stranga de mana mama mai tare ca oricand. Si mame care sa isi priveasca mereu copiii ca pe niste diamante. Atata vreme cat acestea nu vor inceta, 8 Martie va continua sa fie o sarbatoare a iubirii, aprecierii si recunostintei!

4 Comments

  1. RADU DUMITRA-IOANA

    Buna.
    8 Martie pentru mine inseamna sarbatoarea mamei mele si a mea, bineinteles. Cum spuneai si tu, cand eram mica strangeam bani impreuna cu sora mea ca sa putem cumpara un mic cadou pentru mama noastra.
    Ea se bucura intotdeauna de cadourile noastre. La fel ma bucur si eu cand fetita mea cea mare imi aduce un mic cadou din partea ei. Cealalta fetita, este prea mica pentru a-mi da un cadou. Are 3 ani si 7 luni abia. Peste vreo doi ani imi va aduce si ea un buchet de flori si un mic cadou.

  2. Pentru mine ziua de 8 Martie inseamna ziua mamelor si a tuturor femeilor 🙂
    Si eu cand eram mic strangeam bani pentru ziua mamei,la randul meu am primit cadouri de la fetele mele.Iar anul trecut am primit primul cadou de la Denys impreuna cu sotul meu. De cand sunt mama am facut cadouri si la fetele mele pentru ca am considerat ca asa e corect…e si ziua lor 🙂

Leave a Reply