Diverse

Afara vantul batea…

1990, februarie

wind

La ceas de seara sufla nemilos crivatul. In casa vuietul lui suna infricosator, asa ca cei mici se ascundeau sub plapuma. Poate-poate nu il vor mai auzi pe monstrul de afara.

– Mama, mi-e frica! Si mi-e frig, ingaima Maria.

– Stiu, mama. Nici mie nu imi place vremea de afara, dar nu putem face mare lucru. Am pus o gramada de lemne pe foc, dar vantul asta trage toata caldura pe cos. Iar geamurile astea prin care intra vantul nu ne ajuta sa tinem caldura in casa.

 

2014, ianuarie

apart_stadnat03

Maria intra in casa scuturandu-si zapada de pe palton si de pe caciula. Brrr, ce crivat cumplit, ii aducea aminte de copilarie, cand se zgribulea sub plapuma.

– Mamiiii, ai venit! ii sari Eva in brate.

Cand se uita la ea, chipul i se lumina. Zambetul fetitei ei si bujorii din obrajiori ii spuneau ca totul e ok. Ii iesi inainte si buni, mama ei.

– Mai tii minte cum tremuram cu ani in urma cand era o astfel de vreme? Cand ne lipeam nasul de geam sa vedem zapada de afara, simteam cum intra vantul in casa…

– Cum as putea uita?! Coseam pernute lungi umplute cu vatelina pe care le puneam intre ochiurile de geam sa nu mai intre frigul, raspunse buni.

– Acum totul e asa simplu! Ai termopane, nu iti mai faci griji pentru temperatura din casa. Si nici pentru vant. Ce-i afara, ramane afara.

– Da, asa e. E aceeasi temperatura peste tot in casa si se mentine. Stii ca iarna nu puteam primi musafiri peste noapte fiindca nu aveam sobe in toate camerele? Eheeei, ne cam chinuiam pe vremuri.

– Termopanele astea de la Plusconfort isi merita fiecare banut, mama! Nu doar ca mentin temperatura si te costa mai putin incalzirea, dar sunt si usor de intretinut. Vechile geamuri trebuiau vopsite in fiecare an si nu-mi placea deloc cand incepeau sa se curete. Aratau ca niste solzi de pesti. Cat ne chinuiam sa curatam intai geamurile si abia apoi sa le vopsim…Termopanul il stergi si gata, e ca nou!

– Ai vazut ca Eva nu se sperie asa tare de vant ca tine? De fapt, nici nu prea stie ce urgie e afara, in casa nu se aude. Mai bine, imi amintesc de tine cum tremurai ca varga si ma intrebai cand se opreste vantul.

– Da, am observat. E mai bine asa, nu vreau sa se sperie inutil. Copiii la varsta ei trebuie sa se joace in confortul casei lor si sa priveasca fara griji fulgii mari de zapada… Si eu am avut o copilarie frumoasa, nu zic nu, dar acum e mult mai mare confortul. Iar termopanul nu mai e un lux, e o necesitate!

plus-confort-logo

3 Comments

  1. Lamiita Durac

    Ce poveste frumosa , lasand la o parte utilitatea articolului . Termopanele este una din inventiile cele mai utilizate

  2. Frumoasa povestea! 🙂 La casa omului termopanele fac adevarate minuni 😉

Leave a Reply