Diverse

Alegerea diamantului perfect: briliant rotund clasic sau o forma fancy?

Cand se gandesc la un diamant, majoritatea oamenilor isi imagineza o piatra rotunda, montata in stil clasic pe un inel simplu, solitar.
Dar diamantele pot avea si alta forma decat rotunda. E adevarat ca majoritatea diamantelor sunt taiate intr-o serie limitata de forme, alese special sa sublinieze cat mai mult frumsetea lor. Vom trece in revista cele mai populare forme in care poate fi taiat un diamant.

 

inel-diamant-marquise
1) Briliantul rotund este forma in care sunt taiate cele mai multe diamante si totodata forma preferata pentru cele mai multe inele de logodna cu diamant . Acest lucru nu este deloc intamplator, deoarece s-a demonstrat ca aceasta forma maximizeaza cel mai mult stralucirea unui diamant. Taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in anul 1919, si consta in 58 de fatete (sau 57 daca excludem coletul). Taietura rotunda este singura a carei calitate poate fi evaluata in mod obiectiv si pentru care au fost stabilite proportiile ideale.
2) Pe locul doi ca popularitate este taietura Princess. Cand este privit de sus, un diamant cu aceasta forma este patrat sau dreptunghiular, iar din profil are o forma similara cu cea a unei piramide inversate. Acest mod de a taia diamantele este relativ recent, primul diamant
fiind taiat astfel in 1960. De-a lungul timpului a castigat mult in popularitate, ca o alternativa la taietura clasica rotunda. Diamantele taiate Princess sunt putin mai ieftine decat cele rotunde cu aceeasi greutate, in principiu pentru ca pastreaza aproximativ 80% din greutatea diamantului brut, spre deosebire de briliantul rotund, unde se pastreaza doar 50% dindiamantul neslefuit.
3) O alta forma clasica de a taia un diamant este Cushion (Pernuta). Desi nu este atat de des intalnita ca un briliant rotund sau patrat, aceasta forma devine din ce in ce mai cautata pentru inelele de logodna, fiind montata mai ales pe modele cu pietricele de jur imprejurul pietrei centrale. Privit de sus, un diamant cu forma Cushion arata ca un patrat cu colturile rotunjite. Cand alegi un diamant Cushion ar fi bine sa fii atent la culoare, pentru ca acesata
forma o evidentiaza foarte mult. Asadar, incearca sa alegi un diamant Cushion cu o culoare H sau mai buna.
4) Un numar considerabil de diamante sunt taiate in forma Emerald (Smarald). Asa cum ii spune si numele, aceasta taietura in trepte este folosita cel mai adesea pentru smaralde, deoarece ajuta culoarea sa devina mai intensa. Desi diamantele taiate emerald ofera o
stralucire mai temperata fata de briliante, ele au o eleganta si o frumusete aparte. Acest stil de taiere subliniaza foarte mult claritatea diamantelor, iar orice impuritate din interiorul diamantului este poate fi usor vizibila. Asadar, daca ai de gand sa cumperi un diamant cu aceasta forma, este bine sa te alegi o claritate buna sau foarte buna, cel putin VS, pentru a fi sigur ca nu vei vedea incluziuni vizibile cu ochiul liber care ar putea afecta frumusetea. Daca vrei ceva si mai diferit, poti alege diamante cu forma Marquise, Para, Oval sau chiar Inimioara. Desi aceste forme de diamant nu sunt neaparat obisnuite pentru un inel de logodna cu design contemporan, poti gasi modele speciale, care le pot scoate frumusetea in evidenta.

Leave a Reply