Evenimente

Artistul din spatele autismului

Artistul din spatele autismului
Concert de pian, expoziţie de pictură, ceramică, quilling și film documentar

Marți, 2 aprilie 2013, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Casa Eliad – Primăria Sectorului 3 (Bd. Mircea Vodă nr. 5)va avea loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului, ediția a doua. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, programul include un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 17 ani diagnosticat cu autism, o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 12 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune și un stand de prezentare a unor produse de quilling și a unor păpuși din ceramică, realizate de Mădălin, în vârstă de 16 ani, diagnosticat cu autism. Seara se va încheia cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.

Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția unui centru rezidențial și de lucru pentru adolescenți şi adulți cu autism. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice și de socializare în cadrul ANCAAR.
În deschiderea evenimentului vor vorbi Robert Negoiță, Primar al sectorului 3 și Georgeta Crișu, preşedintele ANCAAR.

victor la pian
 Victor are 17 ani, a finalizat cursurile unei şcoli speciale din Bucureşti şi a primit diagnosticul de autism la vârsta de 3 ani. A început să cânte la pian în 2007, când pus în faţa claviaturii a cântat după ureche melodia pe care o fredona, fără să cunoască notele şi clapele; ulterior a fost familiarizat cu tainele muzicii de către un profesor de specialitate. Astăzi cântă după partitură melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultător de muzică simfonică şi de cameră. 
 
 
 Andrei are 12 ani, este elev în clasa a V-a la Liceul Tonitza din Bucureşti şi a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 5 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată atât în privat, cât şi la şcoală, cu învăţătorul care a adaptat metoda sa nevoilor educaţionale ale elevului. Andrei a început din 2006 să înveţe să picteze alături de un profesionist, după descoperirea talentului său artistic deosebit prin uşurinţa cu care participa la orele de pictură.

Untitled1

Mădălin este elev în clasa a VIII-a la o şcoală de masă din Feteşti şi are 16 ani. A beneficiat în cadru privat de terapie specifică diagnosticului de autism de la vârsta de 8 ani. În prezent, Mădălin continuă terapia care presupune activităţi educaţionale diverse, dar şi activităţi de terapie ocupaţională. Orice persoană trebuie să fie acceptată, mai ales pentru că fiecare are un talent deosebit, cum Mădălin are la învăţarea limbilor străine, dar şi la confecţionarea unor produse hand-made de o adevărată valoare artistică.

Documentarul Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR, susține campania națională și prezintă situația reală a câtorva adolescenți și adulți cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care există in România: este vorba despre persoane care au un parcurs educațional, care și-au dezvoltat abilități și și-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate în colectivități specifice de muncă, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragoș, a lui Ștefan, a Cameliei, a lui Cătălin și Silviu, a lui Mădălin, Bogdan, Carmen, Mihai și a familiilor lor, ANCAAR dorește să tragă un semnal de alarmă: măsura în care persoanele cu autism se pot integra pe piața muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră.  
Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția unui centru rezidențial și de lucru pentru adolescenți şi adulți cu autism. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice și de socializare în cadrul ANCAAR.

Participarea este gratuită, dar este nevoie de rezervare, locurile fiind limitate (50 de persoane). Persoană de contact: Raluca Ciochină, tel. 0722.393.763, email: raluca@rpg-publishing.com.

Adresa: Centrul Cultural Casa Eliad, Bd. Mircea Vodă nr. 5 (Vecinătăți: zona Unirii, secția de poliție Udriște, Școala 73 Barbu Delavrancea, Liceul Evreiesc)
harta

 Ediția întâi

Miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38 )au avut loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în colaborare cu ICR, programul a inclus un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 16 ani diagnosticat cu autism la 3 ani, şi o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 11 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune. Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.

10 Comments

 1. Catalina Sora

  Toata stima si tot respectul meu pentru astfel de oameni care ne dau adevarate lectii de viata

 2. Ana Naghi

  Eu nu pot decat sa fiu de acord si sa adaug ca si familiie lor merita acelasi respect pentru lupta contra mentalitatilor si pentru sprijinul acordat!

 3. Mioara Hus

  Cat mai multe evenimente de genul acesta ar fi binevenite pe parcursul intregului an, nu doar de 2 aprilie, Ziua Constientizarii Autismului, dar din pacate nu intotdeauna se primeste sprijinul total, necesar pt. a se organiza astfel de evenimente. Sunt f. multi copii talentati, care in ciuda diagnosticului de autism, reusesc sa exceleze in variate domenii, dar nu sunt facute cunoscute cazurile lor, pt. a putea fi ajutati sa-si continue munca si sa-si cultive talentul, iar familiile lor nu sunt indeajuns sprijinite de societate. Cu toate acestea, ei merg inainte, trecand cu demnitate peste toate obstacolele. Tot respectul si admiratia!

 4. Ana Naghi

  Asa cum ai spus si tu, Mioara, nu exista intotdeauna fonduri pentru organizarea acestor evenimente.
  Si sunt multi copii(si nu numai) autisti care sunt talentati, dar lumea nu e prea dornica sa ii promoveze, din pacate…

 5. Paun Loredana

  Tot respectul pentru acesti oameni talentati ! Sa ia aminte putorile sanatoase…

 6. Spunsieu

  Este remarcabil faptul ca acesti copii au fost indrumati astfel incat sa-si poata valorifica talentul in ciuda bolii pe care o au. Si acesta a fost posibil in Romania!

 7. Ana Naghi

  Nu-i asa ca pare greu de crezut? Eu sunt invatatoarea unor copii clinic sanatosi care nu reusesc un sfert din ce reusesc acesti copii…

 8. Ana Naghi

  Offf, cate as dezvolta eu pe tema asta, dar ma abtin ca ar iesi scantei!

 9. Sper ca nu e doar un eveniment de PR. Copiii acestia merita tot sprijinul nostru, al tuturor. Pupici.

 10. Ana Naghi

  Nu este, vorbim de ANCAAR, nu de cine stie ce organizatie obscura. Daca vrei, ai putea merge 🙂

Leave a Reply