Diverse

Avantajele parcurilor fotovoltaice

panouri solare

Soarele este o sursa inepuizabila de energie. O sursa imensa de energie solara ajunge pe suprafata pamantului in fiecare zi. Acesta fiind un motiv destul de important pentru a ne folosi de energia produsa de acesta pentru a produce energie alternativa. Energia solara poate fi captata si folosita sub forma de caldura, in aplicatii termo-solare sau poate fi transformata direct in electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice on grid.

Energia produsa de panourile fotovoltaice poate reprezenta o afacere profitabila pentru cei ce sunt dispusi sa investeasca resurse considerabile in dezvoltarea unui parc cu panouri fotovoltaice. Parcurile cu panouri solare fotovoltaice reprezinta o investitie serioasa si un sistem de montare al panourilor destul de complex si riguros. Pentru a dezvolta un asemenea parc in afara de o suma mare de bani mai este nevoie si de un teren bine pozitionat si cu o dimensiune destul de generoasa si nu in ultimul rand, de un numar mare de specialisti, instalatori si muncitori.

In momentul de fata, conform ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), pentru fiecare 1 MegaWatt/ora produs de parcul solar fotovoltaic, beneficiarul primeste 40 euro pentru energia produsa si 3 certificate verzi, pretul unui certificat fiind de 29.7 euro, in total ajungand la suma de 129.1 euro.

In medie pentru Romania, 1 MegaWatt instalat din panouri solare fotovoltaice, produce pe an 1.250 MegaWatt/ora de energie, ceea ce indica un castig anual de 161.375 euro pe an.

Pentru instalarea unor centrale fotovoltaice la sol este nevoie de structuri metalice de sustinere a panourilor fotovoltaice intr-un anumit unghi, de cabluri, invertoare trifazate, tablouri de colectare, posturi de transformare, instalatie paratrasnet si alte accesorii electrice.

Panourile solare fotovoltaice pentru sol sunt montate de regula pe structuri metalice, care sa le sustina pe acestea la un unghi de inclinare intre 25-30 de grade. Unghiul de inclinare al panourilor este stabilit in functie de suprafata terenului pe care se va construi parcul.

Pe structurile metalice de sustinere a panourilor solare fotovoltaice se amplaseaza cablurile de legare a acestor panouri la invertoarele fotovoltaice. Pentru a fi ferite de soare si intemperii, aceste invertoare fotovoltaice sunt asezate grupat pe structurile metalice sub panourile fotovoltaice.

Invertoarele au rolul de a converti energia electrica produsa din curent continuu in curent alternativ pentru a o injecta in Reteaua Energetica Nationala. Invertoarele in afara de rolul de a transforma curentul continuu in curent alternativ mai au si rolul de a ajusta tensiunea de iesire pentru ca acesta sa poata fi folosita in locuinte. Invertoarele moderne afiseaza sau chiar transmit date despre capacitatea de energie generata.

Cel mai mare parc de sisteme fotovoltaice on grid din Romania il putem gasi la Livada. Parcul fotovoltaic se intinde pe o raza de 135 de hectare. Aceste panouri au capacitatea de a produce energie electrica pentru consumul a 60.000 de locuinte. In afara de parcul de la Livada, in Romania mai gasim parcuri de sisteme fotovoltaice si in Arad, Giurgiu, Gorj, Olt sau Arges ceea ce inseamna ca afacerea cu aceste sisteme este una cat se poate de profitabila.

Leave a Reply