Reţetă trimisă de Daniela Stîngaciu
Ingrediente:
625 ml lapte
250 g orez
2 linguri de zahăr tos
1 lingură zahăr vanilat obţinut din zahăr amestecat cu seminţele unei păstăi de vanilie
un vârf de sare
3 mere
2 ouă
un vârf de scorţişoară
o linguriţă lămâie proaspăt rasă
Mod de preparare:
Într-o oală punem la fiert laptele cu orezul spălat. Adăugăm puţină sare şi fierbem la foc scăzut pana începe orezul să se înmoaie şi începe să se şi îngroaşe. În acest moment luăm de pe foc şi acoperim oala cu capac. Lăsăm acoperit până absoarbe orezul întreaga cantitate de lapte şi apoi descoperim puţin pentru a grăbi răcirea.
În acest timp frecăm gălbenuşurile cu zahărul tos, zahărul vanilat şi scorţişoara. Când orezul nu mai are o temperatură ridicată încât să se coaguleze gălbenuşurile adăugam amestecul de gălbenuşuri şi zahăr şi amestecăm uşor cât să le încorporăm în masa de orez.
Merele se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare( partea care feliază).
Albuşurile se bat spumă cu un vârf de sare.
Luăm o formă de ceramică, mai mică sau mai mare şi o ungem cu unt, apoi o presărăm cu zahăr tos. Tapetăm şi pereţii vasului cu zahăr. În general folosesc forme individuale care, acoperite cu folie alimentară, rezistă la frigider şi câteva zile. Astfel, puiul meu are desertul de prânz gata pregătit
Aşezăm în forma unsă un rând de mere şi apoi pe celelalte le încorporăm în amestecul de orez cu ouă. Amestecăm uşor şi la final adăugăm albuşurile bătute spumă. Turnăm orezul peste mere şi nivelăm frumos. Dăm în cuptorul încins la 180°C până începe să se rumenească.
Servim cald presărat cu zahăr pudră.
Copii mei şi nu numai ei, adoră această reţetă. Ca şi variantă îmbunătăţită pentru adulţi se pot adăuga stafide înmuiate în rom, puţin mai multă scorţişoară şi într-adevăr este delicios.
Recomand aceasta reţetă începând de la vârsta de 9-12 luni.
Poftă bună!
Claudia Vaga
Ana,tocmai am descoperit blogul tau si imi place mult!:) Te-am si adaugat in gfc:) Daca ai chef,poti sa te uti si la mine,desi inca sunt micuta:) ciocolatacuzahar.blogspot.ro
Bucur Lucica
Dec vreau sa zic ca aceasta reteta mi a facut cu ochiul inca de la inceput,ba chiar am si incercat o e un deliciu serios,daca i adaugam si cateva stafide inmuiate in rom iese un desert usor si pentru adulti.Chiar nu mi a venit a crede cand copii mei au devorat tot din farfurie:D Multumesc mult doamna Daniela pentru reteta:)
Carmen O
cu stafide inmuiate in rom…bunaaa idee !
Dinu Anamaria
Delicios, merita incercat, e usor si la indemana oricui, ne putem face usor pofta.
HAndreea Roxana
Hehe ce ma bucur ca am dat peste reteta asta. Ti-am luat blogul la puricat de cateva zile si am descoperit multe lucruri foarte interesante. Iubitul meu e inebunit dupa orez cu lapte si nu mai stiu in ce moduri sa ii fac, sa nu fie mereu la fel. Mi-ai dat o idee foarte buna cu aceasta reteta, te voi anunta cum a iesit dupa ce o fac! 🙂
Ana Naghi
e o reteta pentru copii mici si mari, nu-i asa? :)))
Ana Naghi
Ma bucur ca iti place ce ai gasit in coltisorul meu! Sa ne spui cum a iesit! 🙂
Andreea Roxana
Am facut reteta si a iesit foooarte buna! Eu si iubitul meu iti multumim pentru ea. O zis frumoasa iti doresc!
Ana Naghi
Multumim Danielei pentru reteta! Ma bucur ca v-a placut 🙂
Yrynuka Yrys
ce bine arata. am sa incerc si eu
ghelbere elena
Eu fac aceasta budinca si din gris in loc de orez.