De multe ori suntem responsabili direct de infundarea chiuvetei sau a vasului de toaleta de acasa. Zatul de la cafea il aruncam in chiuveta si vazand ca nu s-a infundat, ci aluneca pe teava, capatam un obicei din asta. De cate ori nu am scurs grasimea tot in acest loc. Mai intai ne-am trezit cu un miros dubios in bucatarie si am fost contrariati, uitand ca acesta este consecinta „pacatelor noastre”.

Apoi apa a inceput sa se scurga din ce in ce mai incet, pana ne-am trezit cu bucataria inundata.

In primele mele zile la noul loc de munca, la restaurant eram tentata sa fac la fel. Sa arunc zatul, sa ma furisez cand spal vasele de grasime in chiuveta, fara sa stiu ca au separator de grasimi montat sub chiuveta, iar acesta este racordat la un container mare situat in afara restaurantului, iar cand se umple vin cei de la vidanjare separatoare de grasimi si se ocupa elegant de tot.

M-am gandit cat de igienic este acest procedeu si mai ales cate economii genereaza. Iata lista acestora:

-nu trebuie adus mereu instalatorul care ia destul de mult si in plus incarca manopera cu piese de schimb de care nu este nevoie
-nu este nevoie de inlocuirea tevilor si a instalatiei fiindca a fost compromisa de grasimi
-se evita inundarea bucatariei si distrugerea covorasului si mobilierului din calea apelor. Nu exagerez, acest lucru este posibil cand plecam de-acasa, iar instalatia „se razbuna” din cauza grasimii deversate fara mila in ea.

Profesionistii de la Aquaactiv.ro se ocupa de vidanjare separatoare grasimi din marile restaurante, iar colaborarea cu unitate in care imi desfasor activitatea este permanenta.

Se stie ca rezervorul cel mare se umple la 3 luni si atunci ei vin pregatiti sa il goleasca si sa-l spele mecanizat pentru mai multa siguranta. Managerul restaurantului si patronul alcatuiesc o echipa pe cinste fiindca nu pun in pericol nici canalizarea, nici mediul procedand in acest fel. Cercetand legislatia am aflat ca se dau amenzi uriase celor care nu au separatoare de grasimi sub chiuveta si rezervoare mari care sa colecteze resturile care afecteaza instalatia si canalizarea, dar si mediul fiindca grasimea se infiltreaza in panza freatica.

Se stie cat de nociv este uleiul in care s-au prajit carne, oua sau cartofi.

Ma intreb de ce un comportament pozitiv de la restaurant nu se poate extinde si in blocuri si cartiere? Ce bine ar fi ca fiecare sa aiba sub chiuveta un saparator grasimi, iar acesta sa se goleasca intr-un rezervor comun. Cand rezervorul se umple sa fie chemati cei de la Aquaactiv.ro sa il goleasca si sa-l spele mecanizat cu substante care sa-l lase curat 100%.

Fiindca locuiesc la tara, voi lua initiativa sa procedez cu grasimile ca la carte, adica exact asa cum am vazut ca se procedeaza la restaurant.

Mai intai voi monta separatoarele de grasimi sub chiuveta, apoi voi aduce rezervorul cel mare si mesteri sa imi faca instalatia. Profesionistii de la Aquaactiv sunt deja colaboratori vechi fiindca se ocupa si de putul absorbant si de fosa septica. Acum vor avea o sarcina in plus: vidanjare separator de grasimi.