Poate vi se pare ciudata intrebarea, dar va asigur ca nu este deloc asa. Oricat de banala ar parea pentru unii aceasta „actiune”, pe atat de complicata si plina de mistere este pentru altii…
Si da, asta tine de educatie! Iar cea mai buna modalitate de educatie este cea a modelului. Cu alte cuvinte, daca fiul sau fiica ta nu te aude pe tine multumind , nu i se va parea ceva normal sa o faca si el/ea. Nu am de gand nici sa ma laud cu educatia primita acasa, nici cu cea pe care i-o dau eu copilului meu, dar ma intristeaza sa ascult conversatiile intre doi copii sau adulti si sa nu aud un „multumesc”Ā sau „te rog”. Fara aceste cuvinte simple in aparenta, dar cu greutate, conversatia pare mai degraba un latrat intre cainele meu si al vecinului, cand se intalnesc la gard. E un fel de eu sunt mai mare si iti poruncesc sa… Nu pare deloc conversatie, daca stau sa ma gandesc mai bine, ci o intrecere in forte, un duel intre doi cocosi.
Cand am uitat sa multumim? De ce ni se pare asa greu sa pronuntam cuvantul asta? Parca am avea frana la limba, zau asa! Propun un exercitiu: incearca sa multumesti de azi inainte. Observa reactia interlocutorului tau. S-a schimbat ceva? S-ar putea sa fii surprins vazand un zambet pe fata lui. Nu-i greu deloc, dar – ca orice pe lumea asta- necesita vointa.
Multumesc ca mi-ai acordat cateva momente din ziua ta ca sa imi citesti aceste ganduri asternute aici!
Daniela Zaharia
Acest banal „multumesc” arata cat suntem de educati ca si popor š Eu il folosesc des, dar il aud tot mai rar….. š
Ana Naghi
Din pacate, asa e! Si mie mi se intampla sa simt ca vorbesc singura, caci nici macar ecoul nu se aude š
Camelia Anca
Cata dreptate ai Ana! Iti multumesc pentru acest sfat.Am citit articolul tau cu mare placere.
Ana Naghi
Ma bucur! Asa am simtit, asa am scris š
Catalina Sora
Multumesc si eu Ana pentru articolul tau.Foarte frumos si foarte educativ.Sa stii ca eu pe nepotelul meu de 4 ani l-am obisnuit sa multumesca , iar eu la randul meu ii multumesc cand il trimit sa imi aduca o carte ceva.
Ana Naghi
Da, pentru ca vazand si auzind la noi, se deprind si ei. Si nu conteaza cine cati ani are, fiecare ii multumeste celuilalt š
Bianca Roxana Anitei
Ma gandesc la faptul ca atunci cand avem copii in preajma avem tendinta sa fim mai atenti la acest aspect. Cel putin asa as vrea sa cred ca se intampla. Deoarece ei chiar au nevoie de puterea exemplului din partea noastra.
Ana Naghi
Asa ar trebui! Din nefericire, in astfel de situatii functioneaza mai degraba puterea exemplului negativ… Copiii aud ce nu ar trebui sa auda…
Cristina Popescu
Buna Ana,
Eu incerc sa folosecs cat de des te rog, multumesc, buna ziua si la fel ii invat si pe baietii mei. Dupa fiecare masa copiii spun „Sarut mana pentru masa”, iar cand cobor din maxi-taxi spun ” multumesc”.
Frumos articol, sper sa-l citeasca cat mai multi si sa-l puna in practica.
Ana Naghi
Asa si trebuie, Cristina, pentru ca noi suntem primele lor modele in viata.
Si eu sper sa auda cat mai multe urechi, am avea o lume mai prietenoasa si mai placuta. š
Carmen-Elena Craciunescu-Nechita
O, Doamne, cata dreptate ai, Ana! Aceste cuvinte „magice” se aud din ce in ce mai putin si e tare pacat. Noi le folosim in familie si le-am „implantat” si in vocabularul copiilor, impreuna cu „sarut mana pentru masa” si „cu placere”. Folositi-le, oameni buni, ca nu va arde gura si nici nu va cade limba!! Pana si cainii spun multumesc dand din coada, noi avem pretentia ca suntem oameni. Dovediti-o! Te pup, Ana!
Ana Naghi
ASa am procedat si noi in casa! Pentru Ema totul a venit foarte natural, nu e nimic fortat. I se pare normal cand cere sa spuna „te rog”, cand primeste sa multumeasca… Stiu ca timpul e prea scurt uneori, dar asta nu e o scuza ca in putinul timp ramas sa nu ne educam copiii
Gavriloi Adina-Mirabela
Noi multumim pentru articolele pe care le scrii si in care redescoperim semnificatia cuvantului OM.
Ana Naghi
Iar eu sunt bucuroasa ca am alaturi OAMENI care inteleg talcul scierilor mele š
ROSU BEATRICE
Cuvantul,,MULTUMESC ,,EU UNA IL FOLOSESC IN FIECARE ZII CAND MA TREZESC .DEOARECE TREBUIE SA-I MULTUMIM BUNULUI DUMNEZEU CA NE DA PUTEREA DE A TRAI SI APOI SEMENILOR NOSTRII.ASTA ESTE VALABIL PENTRU PERSOANELE CARE INCA MAI AU DEMNITATEA SI RESPECTUL DE SINE.ITI MULTUMIM CA NE READUCI AMINTE CEEA CE SUNTEM SI CUI TREBUIE SA MULTUMIM DE FIECARE DATA.ā„
Ana Naghi
Asa este, sa multumim pentru ca existam, in primul rand si apoi pentru tot ce avem š
Paun Loredana
Respect scumpa mea Ana pentru acest articol ! Dar oare il citeste cine trebuie ? Persoanele fara educatie au alte preocupari , garantat !
Calde imbratisari , Loredana
Ana Naghi
Mai stii? Macar din intamplare il citesc š Te pup
Ivan Janeta
Multumim Ana pentru acest articol asa este de cum ne trezim trebuie sa multumim celui de sus in primul rand si dupa celor din jurul nostru eu de cateva ori pe zi pronut cuvantul multumesc ii multumesc sotului fiicei mele ca imi fac viata frumosa zi de zi multumesc celor ce ma accepta asa cum sunt pentru ca uneori sunt si ursuza multumesc mamai mele pentru ca mi-a dat viata si sunt ceea ce sunt si va multumesc voua cei care sunteti prieteni mei virtuali.
Ana Naghi
Frumos, Janeta! Sa nu uitam sa multumim pentru ce avem, in loc sa tanjim la marea cu sarea š
AlinaS.
Frumos articol si educativ. Felicitari!
Noi cu copiii folosim natural te rog, multumesc, cu placere. Inainte sa am copii auzeam parinti in jurul meu cu vorbeau cu „te rog” cu copiii lor si mi se parea putin ciudat, dar cu ai mei mi s-a parut atat de natural.
Nu de putine ori ni s-a intamplat sa se uite si altii la noi lung cand ii rugam ceva pe copii si apoi ne multumim reciproc sau sa se opreasca pur si simplu si sa ne priveasca. Nu stiu daca de uimire sau se bucura auzind conversatiile noastre. Dar, sper eu ca dupa ce ne-au auzit pe noi au utilizat si ei cuvintele mai departe.
Ana Naghi
Stiu ce spui! Locuind la tara(nu ca la Bucuresti nu ar fi fost la fel), lumea se uita stramb: cum adica, eu de 30 de ani sa imi rog copilul de nici 3 sa imi aduca/faca ceva?! Dar cand vom trece peste asta, multe se vor schimba…
AlinaS.
Eu am crescut si traiesc intr-un mediu unde cuvantul „multumesc” se spune cu usurinta. La birou ne multumim pentru fiecare raspuns al o intrebare sau fiecare hartie. Asta a pornit in primul rand de la directorul cel mare. Ne amuzam si acum cand angajam tineri si se mira ca le multumim pentru fiecare lucru; nu se asteapta. Eu cred intr-o lume mai buna, sunt optimista.
Maria Elena
Zic „multumesc” de cate ori am ocazia! Din pacate, in ziua de astaxi , oamenii nu mai stiu sa spuna : multumesc,va rog, buna ziua, la revedere…..
Multumesc,draga mea Ana pentru acest articol! š
Ana Naghi
Adica lucruri perfect normale…Sa inteleg ca nu le spunem pentru ca noi nu mai suntem normali? š
Maria Elena
Da….poti spune si asa!
Noi ca oameni , parca mergem din rau in mai rau cu buna-cuviinta,respectul fata de noi insine si fata de cei de langa noi. Daca esti respectuos si politicos , spun acest lucru pentru ca mi s-a intamplat , esti privit ciudat….
Lucica Lazar
Buna,Ana!
Multumesc pentru articol si pentru tot ce faci pentru noi! :-*
Aceste cuvinte sunt foarte frumoase si trebuie sa le rostim din inima si cat mai des š Denys e mic,are doar 1 an si 7 luni dar vad ca atunci cand rostesc aceste cuvinte fata de el i-se lumineaza fetisoara si rade….deci e fericit š
Am trait cativa ani in Spania si am ramas placut impresionata,cand mergeam la cumparaturi dupa ce plateam vanzatorul/vanzatoarea imi multumea….aici foarte rar vezi asa ceva š cand cumpar ceva intotdeauna multumesc…poate li-se pare ceva suspect dar mie nu-mi pasa,eu sa fiu cu inima impacata :-*
pupici :-*
Omy
Foarte frumos! Multumim Ana pentru aceste cuvinte. Eu una le folosesc mereu chiar daca un „dusman ” m-a injurat… Dar e foarte greu in ziua de azi ca, copii in general sa mai foloseasca aceste cuvinte! Pacat. O zi frumoasa in continuare!
Ama Albinuta
spun multumesc de fiecare data cand mi se da ocazia pentru ca astfel arat ca am educatie si apreciez persoana de langa mine
Andrada Ioana Cucoreanu
Spun MULTUMESC destul de des, uneori pentru ca simt sa o fac, alteori din politete ( vanzatorului la magazin etc) . Nu inteleg de ce unora le este greu sa rosteasca acest cuvant, desi sunt convinsa ca in sufletul lor simt nevoia sa o faca…dar cateodata este greu si sa spui un cuvant!
Mihalcea Valentin
Azi i-am multumit prietenei mele ca ma inteles cand i-am zis ca nu ma simt bine si nu pot merge la ea.
Nicolae claudia
Multumesc!!! Eu zic multumesc zi de zi fetitei mele..imi culege scamele de pe jos si mi le da in mana..
Ana Naghi
Bravo, mami! Foarte frumos din partea ta. De ar face asa toti pÄrinČii …
Valeria Chertes
Eu spun zilnic mulČumesc.