Diverse

Ce alegi – Sa fii proprietar sau sa platesti chirie?

Probabil ca ai auzit si tu expresia: ”Nu mai pot sa tot dau banii pe chirie!” sau ”Banii dati pe chirie sunt o risipa”. Exista multe persoane care sunt de parere ca a fi tu proprietarul casei tale si nu doar un chirias obisnuit este cea mai buna alegere pe care poti sa o faci. Dar mai exista o categorie de persoane care sunt de parere ca e mai ok sa plateasca lunar o suma pe chirie decat sa se inhame la un credit de 30 de ani la banca. Daca vorbesti de inchirieri de case atunci intervine o cu totul alta discutie. Poate parea pentru unii mai dificil sa platesti intretinerea si chiria unei case decat sa platesti o rata in banca.

In acest articol vom incerca sa descoperim avantaje si dezavantaje ale acestei dileme.

Se spune ca o casa o cumperi pentru toata viata

Intr-adevar o casa reprezinta mult mai mult decat un simplu acoperis deasupra capului. Inseamna sentimente investite, marcarea unei noi etape sau al unui nou inceput. Este cazul proaspetilor casatoriti sau a celor care isi intregesc familia. O vorba celebra din popor spune ca
„Intr-o viata de om trebuie sa faci un copil, sa construiesti o casa si sa sadesti un pom”.
O casa reprezinta deci fundatia a ceea ce va urma in viata unei persoane, exprima stabilitate si nu stai cu gandul la termeni impusi de proprietar. Tu esti singurul care decide ce se intampla cu acel loc.

Nu prea ai parte de surprize

Surprize apar din cand in cand (inundatii, incidente cu vecinul de la doi si altele). La casa de obicei cheltuilelile raman aproape neschimbate, ajutandu-te sa iti stabilesti anumite obiective in ceea ce priveste finantele familiei.

Chiar daca sa investesti pentru a-ti cumpara propria casa pe termen lung nu e neaparat cea mai profitabila idee, faptul ca esti tu proprietarul te poate ajuta atunci cand vrei sa obtii alte credite la banca, asta daca esti bineinteles un bun platnic.

Daca insa vrei sa cumperi o casa cu gandul de a o inchiria e o idee profitabila. Imobiliarele reprezinta o alta sursa de venit lunar.

De ce se renteaza sa inchiriezi o casa sau un apartament?

In primul rand, pentru ca nu ai nevoie obligatoriu ca banca sa iti dea vreun accept. Exista numeroase situatii in care unele persoane nu pot apela la banca pentru a obtine un credit sau pentru a cumpara o casa. Asa ca pentru aceste persoane a doua varianta – aceea de a inchiria case sau vile – este mult mai convenabila. Nu mai trebuie sa alerge si sa obtina hartii sau aprobari, pur si simplu cauta si aleg ceea ce le place si le convine.

Flexibilitatea bugetului este de asemenea un aspect important. Nu te tine nimic in loc daca doresti sa faci schimbari, cum ar fi sa iti schimbi locul de munca sau chiar sa te muti in alt oras. Este foarte simplu sa faci asta atunci cand esti doar chirias.

Nu ai parte de cheltuieli extra

Sa nu iti imaginezi ca daca esti proprietar, ai scapat de cheltuieli in plus. O casa necesita reparatii pentru a putea fi locuita in conditii optime, iar spre norocul tau, proprietarul este cel care trebuie sa se asigure de acest aspect, fara ca tu sa platesti ceva, aici intra si impozitele care trebuie platite in fiecare an la stat.

Ti-am prezentat avantaje si dezavantaje pentru care sa alegi fie sa cumperi o casa sau doar sa o inchriezi. Ramane la latitudinea ta ce alegere faci, indiferent ce faci important este sa fii sigur atunci cand faci acest pas.

9 Comments

 1. ghelbere elena

  Mereu am spus ca o casuta oricat de micuta ar fi e mai buna decat sa stai intr-o vila mare in care sa platesti chirie.

 2. Vilceanu Ecaterina

  ´Ca sa iti cumperi casa ai nevoie de ajutor din partea parintiilor,singur sau impreuna cu partenerul nu ai cum sa faci acest lucru,avantajul e ca esti proprietar,atat,si multe dezavantaje,de exemplu reperatiile,impozitul,toate costa,in schimb cand esti chirias nu ai nici o problema,te muti cand vrei,unde vrei si stai cat vrei,chiria o platesti dar sigur gasesti ceva convenabil,nu?

 3. Carmen Ivanus

  Am platit chirie ani buni in Bucuresti pina cind ne-an hotarit sa ne cumparam o casa la tara,si cred ca a fost cea mai buna alegere facuta!suntem cei mai fericiti ca avem casuta noastra,avem animalute multeee(catei,pisici,papagali,rate,gaini)si foarte multe flori.Daca ar fi sa mai aleg odata,as alege sa fiu PROPIETAR chiar daca sunt mai departe de oras…am casa mea!

 4. Sandu Madalina

  Eu cred ca a fi proprietar este mult mai sigur ca a sta in chirie. Peste ani cand vei avea copiii ar trebui sa le lasi si lor o mostenire, iar stand in chirie nu vei putea

 5. Dani Dragomir

  Sa fiu proprietar,normal.

 6. Valeria Chertes

  A fi proprietar este ideal.

 7. Georgiana Nuță

  După 6 ani de platit chirie lunar, am decis ca a venit vremea sa ne luam căsuța noastră. Astfel ca am contactat banca , am întocmit dosarul, am căutat apartamentul mult dorit, l-am gasit si iata-ne la un pas de marea schimbare. Doamne ajuta sa fie bine. Vor fi 25de ani cu rate lunare , dar cu banii care plateam chiria, imi plătesc rata la banca dar macar stiu ca e casă mea si ii voi putea oferi un loc stabil ingerasului nostru.

  • Comment by post author

   Doamne-ajuta, Georgiana! Si daca ai fi stat cu chirie in urnatorii ani, tot plateai. Macar asa ai batranetea linistita si lasi ceva copilului.
   Si eu am stat 10 ani cu chirie, iar venirea pe lume a Emei ne-a dat curajul necesar sa facem pasul urnator.

Leave a Reply